Μεταπτυχιακά ελληνική φιλολογία

Η φιλολογία είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς κλάδους των Θεωρητικών Επιστημών στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη. Μερικά από τα πιο δημοφιλή και καλύτερα Πανεπιστήμια της Ευρώπης τηρούν τις προδιαγραφές για τους απόφοιτους Ελληνικής Φιλολογίας που θέλουν να συνεχίσουν με μεταπτυχιακά σε μια Ευρωπαϊκή πόλη. Από την Νότια Ευρώπη και την Ιταλία μέχρι την Σκανδιναβική Φινλανδία.

Πολωνία

Το Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας (UW) ιδρύθηκε το 1816 είναι το καλύτερο και κυριότερο κέντρο έρευνας στην Πολωνία και εκπαιδεύει πάνω από 53.500 σπουδαστές. Το Master Νεοελληνικής Φιλολογίας διδάσκεται στην Πολωνική γλώσσα και είναι ολικής απασχόλησης και διαρκεί τρία χρόνια.

Ιταλία

Το Πανεπιστήμιο της Μπολόνια (Universita di Bologna) ιδρύθηκε περίπου στα τέλη του 11ου αιώνα όταν διδάσκαλοι γραμματικής, ρητορικής και λογικής ξεκίνησαν να αφοσιώνονται στο Δίκαιο στην Μπολόνια. Το Master Φιλολογίας, Λογοτεχνίας και Κλασικής Παράδοσης περιέχει μαθήματα όπως: ελληνική και ρωμαϊκή ιστοριογραφία, ελληνική και λατινική φιλολογία και πρωτοχριστιανική λογοτεχνία. Είναι ολικής απασχόλησης και διαρκεί δύο χρόνια. Το κόστος κυμαίνεται στα 2.100 € τον χρόνο. Η γλώσσα διδασκαλίας είναι η ιταλική.

Ισπανία

Το Πανεπιστήμιο της Γρανάδα (Universidad de Granada) ιδρύθηκε το 1531 και προσφέρει 68 προγράμματα master, 116 διδακτορικά προγράμματα και πολλά άλλα. Το πρόγραμμα Master στον τομέα Φιλολογία και Κλασικές Σπουδές διακρίνεται σε τέσσερις ενότητες: Τεχνική και Μεθοδολογία, Γλωσσολογία-Λογοτεχνία, Κουλτούρα και Πολιτισμός, Κλασική παράδοση και Ανθρωπισμός Αναγέννησης. Μερικά από τα συνολικά μαθήματα είναι: ελληνική παλαιογραφία, Μεθοδολογία και επιστημονική τεκμηρίωση στην Κλασική Φιλολογία, Κριτική κειμένων και επεξεργασία σε ελληνικά και λατινικά κείμενα, εικαστικές τέχνες όπως πηγάζουν από την ελληνική λογοτεχνία, λογοτεχνική επεξεργασία στους ελληνικούς μύθους, Ελληνικό Θέατρο: κείμενα/ δραματουργία, Θεωρία και πρακτική στον σχολιασμό σε ελληνικά κείμενα ελληνιστικής εποχής, Αστρολογία/μύθος και θρησκεία στον ελληνορωμαϊκό κόσμο, Η ελληνική μυθολογία στις τέχνες (θεωρία και πρακτική), Κλασική ρητορική και τηλεόραση. Το πρόγραμμα διαρκεί δύο εξάμηνα.

Γαλλία

Το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (Paris Sorbonne Universite) είναι η κληρονομιά του παλιού Sorbonne, το οποίο λειτουργεί από τον 13ο αιώνα. Ήταν ένα από πρώτα Πανεπιστήμια του κόσμου. Το Inalco (Institut National des Langues et Civilisations Orientales) περιέχει εκμάθηση 18 γλωσσών ανάμεσα τους και η νεοελληνική. Συγκεκριμένα η σύγχρονη ελληνική γλώσσα διδάσκεται στο Ινστιτούτο από το 1801. Το Πανεπιστήμιο του Παρισιού συνεργάζεται μέσω του προγράμματος Erasmus με το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Ελβετία

To Πανεπιστήμιο της Γενεύης (Université de Genève) είναι το μοναδικό Ελβετικό Πανεπιστήμιο που προσφέρει κύκλο σπουδών στη σύγχρονη ελληνική γλώσσα. Η διδασκαλία είναι συγκεντρωμένη στο μεγαλύτερο μέρος της στην Ελληνική γλώσσα, γραπτή και προφορική. Επιτρέπει επίσης να εξοικειωθείτε με την ιστορία, τον πολιτισμό και την λογοτεχνία της Ελλάδας από την πτώση της Κωνσταντινούπολης μέχρι σήμερα. Το πρόγραμμα διαρκεί από 3 έως 6 εξάμηνα.

Γερμανία

Το Πανεπιστήμιο του Bochum (Ruhr Universitat Bochum) παρέχει Master στην ελληνική γλώσσα (κλασική φιλολογία) και έχει διάρκεια 4 εξαμήνων (δύο ετών).  Το πρόγραμμα ειδικεύεται στην διδασκαλία της γλώσσας και στην διδασκαλία της λογοτεχνίας και παρέχεται στην γερμανική γλώσσα. Όσον αφορά τα δίδακτρα το ποσόν που πρέπει να καταβληθεί πριν από κάθε εξάμηνο είναι 270 € ενώ η στέγαση, το φαγητό και ο ρουχισμός κοστίζουν περίπου 655€ το μήνα.

Το Πανεπιστήμιο του Αμβούργου (Universität Hamburg) είναι το μεγαλύτερο ινστιτούτο έρευνας και εκπαίδευσης της βόρειας Γερμανίας. Οι Νεοελληνικές Σπουδές στο Αμβούργο έχουν μια ιστορία που ξεπερνάει τον μισό αιώνα. Στα πλαίσια τους λειτουργεί και το τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών στο οποίο είναι ενταγμένο το Ινστιτούτο Ελληνικής και Λατινικής Φιλολογίας. Το Master Ελληνικής και Λατινικής Φιλολογίας διαρκεί τέσσερα εξάμηνα (δύο έτη) και διδάσκεται στα Γερμανικά. Το κόστος είναι 290€ για κάθε εξάμηνο.

Αυστρία

Το Πανεπιστήμιο της Βιέννης (Universität Wien) ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 1365 από τον Δούκα Ροδόλφο IV και μετράει περίπου 92.000 σπουδαστές. Το τμήμα Φιλολογίας και Πολιτισμικών Σπουδών είναι το μεγαλύτερο του Πανεπιστημίου και παρέχει πρόγραμμα Master στην Κλασσική Φιλολογία συμπεριλαμβάνοντας την ελληνική και λατινική γλώσσα. Παρέχει μαθήματα λογοτεχνίας, ιστορίας και φιλοσοφίας της αρχαίας Ελλάδας.

Βέλγιο

Το Ghent University (Universiteit Gent) ιδρύθηκε το 1817 ως λατινόγλωσσο κρατικό Πανεπιστήμιο από τον William I, Βασιλιά της Ολλανδίας. Το τμήμα Τεχνών και Φιλοσοφίας του Ghent University παρέχει Master στο τομέα Γλωσσολογίας και Λογοτεχνίας στην ελληνική γλώσσα. Έχει διάρκεια δύο εξαμήνων και περιέχει μαθήματα της αρχαίας αλλά και της σύγχρονης ελληνικής γλώσσας. Το Πανεπιστήμιο δίνει την δυνατότητα υποτροφίας μέσω του προγράμματος Erasmus.

Φινλανδία

Το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι (University of Helsinki)  ιδρύθηκε το 1640 ως RoyalAcademyofTurku και πήρε το τωρινό όνομα του το 1919. Το DoctoralProgramme (Διδακτορικό Πρόγραμμα)  Ελληνικής Φιλολογίας είναι μέρος του τμήματος Πολιτισμοί του Κόσμου (The Department of World Cultures) και περιλαμβάνει διδασκαλία της αρχαίας ελληνικής γλώσσας, λογοτεχνίας και την ελληνική γλώσσα όπως ομιλείται και γράφεται σήμερα.

Ολλανδία

Το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ (University of Amsterdam) το οποίο βρίσκεται στην «καρδιά» της Ολλανδίας έχει πλούσια ιστορία. Η οποία ξεκινάει από το 1632 όταν το σχολείο της Χρυσής Εποχής Athenaeum Illustre ιδρύθηκε για να εκπαιδεύσει τους σπουδαστές στην τέχνη και τη φιλοσοφία. Σήμερα έχει περίπου 30.000 φοιτητές, 5.000 προσωπικό και προϋπολογισμό 600 εκατομμυρίων ευρώ και κατατάσσεται στα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια της Ευρώπης. Το Master Γλωσσολογίας των ευρωπαϊκών γλωσσών περιλαμβάνει εκτός από την Νεοελληνική γλώσσα, την Ιταλική, Αγγλική, Ισπανική, Γερμανική, Γαλλική αλλά και τις Σλαβικές. Το πρόγραμμα είναι ολικής απασχόλησης και διαρκεί ένα χρόνο. Τα δίδακτρα κοστολογούνται στα 1.906 €.

Ειρήνη Κοκολινάκη

Η φωτογραφία είναι από το freedigitalphotos.net

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Πολύ ενδιαφέρουσα η ανάρτηση.
    Νομιζω πως θα ηταν ιδιαίτερα βοηθητικό κ χρήσιμο αν αναφέροταν η θεση στην ευρωπαϊκη ή την παγκόσμια κατάταξη των αναφερόμενων πανεπιστημίων. Μια ακόμη παράλειψή σας είναι η αναγραφή των link των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, για να μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να ενημερωθεί άμεσα για τα μεταπτυχιακά διπλώματα που παρέχονται και τις προυποθέσεις που απαιτούνται για τις αιτήσεις!
    Ευχαριστω!

  2. Στην Ελλάδα λόγω γλώσσας(αρχαίας) είναι δημοφιλής η φιλολογία.Στην Ευρώπη να μου επιτρέψετε αλλά πρέπει να πούμε ότι δεν είναι κάν στα 10 δημοφιλέστερα πτυχία βάση στατιστικών.

Comments are closed.