Ματωμένα Εντελβάις, Γιώτα Γιουβέλη

Της Κάλλιας Χρηστάκη

Το citycampus.gr διάβασε και σου προτείνει  τα Ματωμένα Εντελβάις, της Γιώτας Γουβέλη.

«Κοιτάζει με λαχτάρα την ακατέργαστη πέτρα που έχει βάψει άλικα τα λευκά εντελβάις. Είναι κατακόκκινη και λαμπερή, βαπτισμένη σε ερωτευμένο αίμα…»

Πώς γίνεται να αντισταθεί κάποιος στον έρωτα; Πώς γίνεται να τον απαρνηθεί; Ακόμα και όταν σε απαρνιέται ο ίδιος, βρίσκεις τον τρόπο να τον προκαλείς.

Ο όρος «ματωμένα» δεν χρειάζεται ιδιαίτερη σύσταση, το βαθυκόκκινο χρώμα είναι αρκετά γνωστό και γεννά στην φαντασία  ένταση και πόνο. Ο όρος, όμως, «εντελβάις» διεγείρει περισσότερο την φαντασία καθώς οδηγεί τον αναγνώστη να μαντέψει τι υπονοεί ο όρος. Εντελβάις , λοιπόν, είναι λουλούδια , όπως φαίνονται στην παρακάτω εικόνα,  αποτελεί το «καμάρι» των Άλπεων και προέρχεται από τις γερμανικές λέξεις  edel” που σημαίνει ευγενές και “weiss”  που σημαίνει λευκό. Ο τίτλος του βιβλίου προμηνύει το αίμα που θα χυθεί από διάφορούς φόνους  στις ελβετικές Άλπεις που φυτρώνουν τα εντελβάις. Έτσι, γεννιέται το μυστήριο…

Ένα βιβλίο για το θάνατο, για τη ζωή, για τον έρωτα, για την αγάπη, για τη φιλία.  Ένα βιβλίο ιδανικό για κάθε ηλικία, καθηλώνει κάθε αναγνώστη αδυνατώντας να τον αφήσει αδιάφορο.

Η Γιώτα Γουβέλη προβάλλει με εξαιρετικό τρόπο το ελληνικό στοιχείο, το οποίο διεισδύει στην σκέψη του αναγνώστη μέσω της ελληνίδας πρωταγωνίστριας, η οποία με το ιδιαίτερο ταμπεραμέντο της αναδεικνύει την δυναμικότητα της γυναίκας στη μεταπολεμική Γενεύη. Η ιστορία ζωντανεύει, όπου  η συγγραφέας εμπνεύστηκε από τα γεγονότα του Καλαβρυτινού ολοκαυτώματος  καθώς ο αναγνώστης  βιώνει μέσα από το βιβλίο τον πόνο και την κατάσταση της τότε εποχής.

Τα «Ματωμένα Εντελβάις» είναι ένα μυθιστόρημα που σε πολλά σημεία μπερδεύει, σε ωθεί να σκεφτείς, να ξανά σκεφτείς αλλά κυρίως σε προσγειώνει στην πραγματικότητα όπου κυριαρχεί το «καλό» και το «κακό» και το τέλος θα σου αφήσει ένα γλυκόπικρό συναίσθημα, όπως καθετί σε αυτή την ζωή.

Διάβασε το: Αν προτιμάς το μυστήριο.

Μην το διαβάσεις: Αν προτιμάς τα βιβλία να είναι πιο «ονειροπόλα».

Το βιβλίο «Ματωμένα Εντελβάις» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.

*Η Γιώτα Γουβέλη γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Μεσολόγγι. Είναι απόφοιτος του Μαθηματικού Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στην πληροφορική και τη διοίκηση επιχειρήσεων. Αρχικά εργάστηκε στον χώρο της εκπαίδευσης και στη συνέχεια σε πολυεθνικές εταιρείες επικοινωνίας, ως υπεύθυνη Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Επίσης, κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά της «Η Μουσική του Κόσμου» (2010), «Το Σκίτσο» (2011), «Το Κεντρί της Πεταλούδας» (2013), «Το Μαγεμένο Ποτάμι» (2014), «Η Πρώτη Κυρία» (2015) και «Η Νύφη της Μασσαλίας» (2016).

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!