video games

Video games: 6+1 μαθήματα καριέρας

της Ευρυδίκης Μαρκοπούλου

Video games. Αν και κάποιοι τα θεωρούν χάσιμο χρόνου, αρκετοί πιστεύουν ότι αναπτύσσουν τη δημιουργικότητα. Πέρα όμως από τις διαφορετικές απόψεις γι’ αυτά, τι σχέση μπορεί να έχουν τα video games με την καριέρα;

Tutorial

Τα tutorial είναι βίντεο ή κείμενα, τα οποία δίνουν οδηγίες στον παίκτη σχετικά με το πώς να παίξει το παιχνίδι. Τον εξοικειώνουν με τα πλήκτρα και μαθαίνει tips που θα τον βοηθήσουν στην μετέπειτα πορεία του. Όπως η αρχή σε ένα παιχνίδι είναι μία πρόκληση, το ίδιο ισχύει και στην επαγγελματική ζωή. Χρειάζεται χρόνος μέχρι να εξοικειωθεί κανείς με τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις του. Ο φόβος για λάθη μας ακινητοποιεί, δεν μας κάνει καλύτερους. Η αναζήτηση βοήθειας και καθοδήγησης είναι κρίσιμη για τη βελτίωση και την εξέλιξη του επαγγελματία.

Video games: Τα πρώτα βήματα

Η επιτυχία ευθύς από την αρχή είναι σχεδόν αδύνατη. Σε ένα video game, ο παίκτης είναι πιθανό να επαναλάβει την ίδια πίστα πολλές φορές. Όσο κουραστικό και εκνευριστικό κι αν είναι, δεν πρέπει να σταματήσει να προσπαθεί. Αλλιώς δεν θα ξεπεράσει ποτέ το πρώτο, ανιαρό επίπεδο. Το ίδιο ισχύει και με την εργασία. Δεν μπορεί κανείς να περιμένει πως όλα θα προχωρήσουν σε μία καριέρα όπως τα έχει φανταστεί. Με υπομονή και επιμονή, μαθαίνει κανείς να διαχειρίζεται τις δυνάμεις του, βελτιώνει τις αδυναμίες του και προχωρά προς τα πάνω.

Οι εναλλαγές είναι απαραίτητες

Κάποιος που ασχολείται συστηματικά με τα video games, σίγουρα διαπίστωσε κάποια στιγμή ότι υπάρχουν κατηγορίες παιχνιδιών στα οποία είναι καλύτερος, σε σχέση με άλλες. Ή ακόμη ρόλοι μέσα στο ίδιο παιχνίδι στους οποίους είναι πιο αποτελεσματικός. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στην επαγγελματική μας ζωή. Κανείς μας δεν έχει πανομοιότυπες ικανότητες ούτε δυνατότητες στα ίδια πράγματα. Έτσι, η απόδοση του καθενός διαφέρει ανάλογα με τον τομέα. Δίνοντας ευκαιρίες στον εαυτό του και δοκιμάζοντας διαφορετικές πορείες μπορεί να δει κανείς τι του ταιριάζει πραγματικά.

Αναβάθμιση

Προκειμένου να παίξει κανείς ένα παιχνίδι στον υπολογιστή, θα πρέπει να διαθέτει τον κατάλληλο εξοπλισμό, ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του παιχνιδιού. Πώς θα ανταποκριθεί κατάλληλα ο επαγγελματίας, αν δεν έχει αποκτήσει τις κατάλληλες δεξιότητες και το υπόβαθρο; Χωρίς τα απαραίτητα εφόδια είναι καταδικασμένος να αποτύχει.

Side quest

Όταν παίζεις ένα video game, παράλληλα με τη βασική αποστολή, υπάρχουν και τα side quests, δηλαδή οι παράλληλες προκλήσεις, οι οποίες σπάνε την μονοτονία. Έτσι, επιπλέον της δουλειάς, είναι απαραίτητες και άλλες ασχολίες. Τα χόμπι ανανεώνουν τον εργαζόμενο, συμπληρώνουν την ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητάς του και του προσφέρουν μία διέξοδο.

Cheating

Το cheating, ή «απάτη» στα ελληνικά, αν και πρόσκαιρα δίνει προβάδισμα στα ομαδικά video games, επισύρει κάποιες τιμωρίες, ως και αποκλεισμό από το παιχνίδι. Άλλωστε, ποιος θα ήθελε να παίζει με κάποιον που «κλέβει»; Αν κάποιος στην εργασία του χρησιμοποιεί δόλια μέσα για να ανελιχθεί, συχνά εύκολα χάνει τον σεβασμό των συναδέλφων του. Εκτός αυτού, τελικά το «προβάδισμα» μπορεί να έχει αντίστροφα αποτελέσματα.

Η ανταμοιβή

Στο τέλος του παιχνιδιού ή της αποστολής υπάρχουν ανταμοιβές, τις οποίες ο παίκτης χρησιμοποιεί για να βελτιώσει το avatar. Η επιβράβευση είναι πολύ σημαντική στην επαγγελματική ζωή, καθώς ο εργαζόμενος είναι ευχαριστημένος και η συμβολή του αναγνωρίζεται. Φυσικά, μία προφορική ανταμοιβή θα πρέπει να φέρνει και μία έμπρακτη, κάποια προαγωγή ή αύξηση ή και άλλα προνόμια.

Όσο παράδοξο και αν δείχνει εκ πρώτης όψεως, τα video games έχουν πράγματι να μας δώσουν σημαντικά μαθήματα. Είτε παίζουμε βιντεοπαιχνίδια είτε όχι, σίγουρα μπορούμε να αξιοποιήσουμε πολλά απ’ όσα έχουν να δώσουν.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!