μέντορες

Μέντορες: Η σοφή καθοδήγηση

 του Ανδρέα Φράγκου

Η ανάληψη επιχειρηματικής δράσης είναι μια πορεία συνυφασμένη τόσο με την προσωπικότητα εκείνου που επιχειρεί όσο και με την ικανότητα συνεργασίας του ίδιου και όσων συνδράμουν. Καθοριστική βοήθεια θα είναι όμως αυτή που θα βρει κανείς στους μέντορες. Αυτοί δρουν ως έμπειροι σύμβουλοι και καθοδηγητές, συνήθως μέσα από προγράμματα ανάδειξης ή χρηματοδότησης νεοφυών επιχειρήσεων.

Το σύγχρονο επιχειρείν

Η σύγχρονη επιχειρηματική δραστηριότητα ακμάζει χάρη στις τεχνολογικές ευκολίες και στην παγκοσμιοποίηση. Όλο και περισσότεροι νέοι θέλουν και τολμούν να κάνουν το πρώτο επιχειρηματικό βήμα. Η οικονομική κρίση στον τόπο μας δεν έχει αλλάξει σε τίποτα το σκεπτικό για γρήγορο πλουτισμό και προσφορά στην κοινωνία μέσω των επιχειρήσεων.

Οι νεοφυείς επιχειρήσεις

Οι λεγόμενες startup είναι μια κατηγορία επιχειρηματικότητας από μόνες τους. Βασίζονται σε ολιγομελείς ομάδες που επενδύουν χρόνο και χρήμα. Αναζητούν χρηματοδότες και στοχεύουν πάντα στην καινοτομία και την άμεση διείσδυση στην αγορά.

Η ανάγκη συμβουλευτικής 

Ο ρόλος επομένως της συμβουλευτικής είναι κρίσιμος. Για τις νέες επιχειρήσεις έχει κεφαλαιώδη ρόλο, καθώς σε αυτές λείπει η εμπειρία και τα καταξιωμένα στελέχη. Οι επιταχυντές προσφέρουν νομική, λογιστική και οικονομική συμβουλευτική από έμπειρα στελέχη της αγοράς. Με τον τρόπο αυτό γεφυρώνεται το χάσμα γνώσης και επιτυγχάνονται καλύτερα αποτελέσματα.

Οι μέντορες

Σε διαγωνισμούς επιχειρηματικότητας διακρίνονται εξέχοντα μέλη της επιχειρηματικής και ακαδημαϊκής κοινότητας που διαφημίζονται ως μέντορες, δηλαδή σύμβουλοι του προγράμματος. Η συζήτηση και η αλληλεπίδραση μαζί τους δημιουργεί νέες ευκαιρίες, αναπτύσσει το δίκτυο γνωριμιών, φιλτράρει την πληροφορία και εκσυγχρονίζει το σκεπτικό της επιχειρηματικής ομάδας.

Η εκτόξευση της επιχείρησης 

Σωστή πληροφόρηση, προσεκτική συμβουλευτική υποστήριξη, μια καλή ιδέα και μια ομάδα συνεργατών με όραμα και ικανότητα αποτελούν τα συστατικά που κυριολεκτικά θα απογειώσουν μία επιχείρηση. Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για διεθνείς πωλήσεις και διεθνείς συνεργασίες.

Οι χρηματοδότες

Η χρηματοδότηση μπορεί να βασιστεί σε angel investors που δίνουν κεφάλαια χωρίς αντάλλαγμα ή με την αγορά μεριδίου της επιχείρησης. Οι μέντορες βοηθούν σημαντικά στο να γίνει γνωστή η επιχείρηση σε κύκλους με διαθέσιμα κεφάλαια. Επομένως αποτελούν και έμμεση πηγή εσόδων για την επιχείρηση.

Η εξαγορά

Η εξέλιξη μίας νεοφυούς επιχείρησης συναντά τρία ενδεχόμενα αποτελέσματα: Αποτυχία, επιτυχία με εξαιρετικά νούμερα κερδών ή  εξαγορά από μεγάλες εταιρίες με ποσά που φτάνουν κάποιες φορές αστρονομικά μεγέθη. Ίσως αυτή είναι η καλύτερη εξέλιξη στην οποία ελπίζει ο νέος επιχειρηματίας, καθώς θα τον φέρει πιο γρήγορα και με ασφάλεια στο “τραπέζι των μεγάλων”. Κανείς μπορεί να αναφέρει και λαμπρά παραδείγματα ελληνικών start-up που αποτέλεσαν παραδείγματα επιτυχίας αφού ξένες επιχειρήσεις τα αγόρασαν με εκπληκτικά συμβόλαια.

Όπως και να έρθουν τα πράγματα, είναι βασικό να γίνει μέγιστη αξιοποίηση της γνώσης και πείρας που έχουν οι μέντορες και βήμα-βήμα το επιχειρηματικό όραμα να μπει στην πράξη με αξιοπιστία, εμπιστοσύνη, δημιουργικότητα και ρεαλισμό. Στον κόσμο των επιχειρήσεων τίποτα δεν θέτει φραγμούς στο δικαίωμα στο όνειρο.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!