Μάστερ στη Νομική

Μάστερ στη Νομική: Τα top πανεπιστήμια

της Ευρυδίκης Μαρκοπούλου

Η Νομική επιστήμη είναι ένα αντικείμενο με μεγάλο εύρος. Προκειμένου να εντρυφίσει κανείς και να λάβει τα απαραίτητα εφόδια για τον επαγγελματικό στίβο, είναι απαραίτητο να συνεχίσει κανείς τις σπουδές του σε μεταπτυχιακό επίπεδο, είτε στην Ελλάδα, είτε στο εξωτερικό.

Η λίστα των top Πανεπιστημίων δημιουργήθηκε σύμφωνα με πληροφορίες που συλλέχθηκαν από την ιστοσελίδα QS World University Rankings. Οι πληροφορίες αυτές προκύπτουν από την συνεκτίμηση της ακαδημαϊκής φήμης, του ερευνητικού έργου του ακαδημαϊκού προσωπικού, αλλά και την προτίμηση των αποφοίτων τους στην αγορά εργασίας.

Μάστερ στη Νομική: Τα top 5 Πανεπιστήμια

Harvard University: LLM (Master of Law) Program

Το Harvard University βρίσκεται στην 4η θέση παγκοσμίως και στην 1η θέση στη Νομική επιστήμη. Είναι ένα από τα πιο φημισμένα πανεπιστήμια παγκοσμίως και ιδρύθηκε το 1626. Η φιλοσοφία του LLM (Master of Law) Program είναι να επιτρέψει στους φοιτητές να διαμορφώσουν το πρόγραμμα σπουδών. Διαρκεί έναν χρόνο. Όσον αφόρα τους διεθνείς φοιτητές, θα πρέπει να παρακολουθήσουν ένα βασικό μάθημα Δικαίου των ΗΠΑ. Επιπλέον, θα πρέπει να συντάξουν μία ερευνητική εργασία τουλάχιστον 25 σελίδων. Το κόστος των διδάκτρων για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024 κυμαίνονται στα 73.600 δολάρια, ενώ συνυπολογίζοντας και άλλα κόστη (διαμονή, ασφάλεια κτλ) αγγίζουν τα 111.500 δολάρια. Αν και παρέχονται υποτροφίες, αυτές αφορούν έναν πολύ περιορισμένο αριθμό φοιτητών.

University of Oxford: Mphil in Law

Πρόκειται για το παλαιότερο πανεπιστήμιο στον αγγλόφωνο κόσμο, με άγνωστη ημερομηνία ίδρυσης και κατατάσσεται τρίτο στην παγκόσμια κλίμακα. Το Mphil in Law διαρκεί δύο ακαδημαϊκά εξάμηνα, στα οποία πραγματοποιούνται διαλέξεις. Παράλληλα, οι φοιτητές/τριες οφείλουν να εκπονήσουν διπλωματική εργασία. Το πρόγραμμα δέχεται αποκλειστικά αριστούχους φοιτητές/τριες. Ανάλογα με το status διαμονής των φοιτητών στο ΗΒ, τα δίδακτρα κοστίζουν 9.640 λίρες Αγγλίας (Home) και 27.510 λίρες Αγγλίας (Overseas) για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025. Βέβαια, θα πρέπει κανείς να συνυπολογίσει τα επιπλέον κόστη της διαμονής, τα οποία αγγίζουν τα 1.345-1.955 λίρες Αγγλίας μηνιαίως.

University of Cambridge

Ένα από τα παλαιότερα ιδρύματα του Ηνωμένου Βασιλείου, το University of Cambridge είναι δεύτερο παγκοσμίως. Όσον αφορά τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών με παραδόσεις μαθημάτων πάνω στη νομική, παρέχονται τα εξής:

  • Master of Corporate Law (MCL), το οποίο εξειδικεύεται στο Εταιρικό Δίκαιο. Διαρκεί εννιά μήνες και το συνολικό κόστος φτάνει τις 57.000 λίρες Αγγλίας για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025.
  • LLM Program, με διάρκεια εννιά μηνών και υποχρέωση εκπόνησης διπλωματικής, δέχεται σχεδόν αποκλειστικά απόφοιτους νομικών σχολών. Τα δίδακτρα και λοιπά κόστη αγγίζουν τις 36.547 λίρες Αγγλίας για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025. Το πανεπιστήμιο παρέχει βοήθεια σε όσους αναζητούν δυνατότητες χρηματοδότησης και για τα δύο προγράμματα.

Yale University: LLM Program

Ιδρύθηκε το 1701 και κατατάσσεται στην 16η θέση. Το μεταπτυχιακό που προσφέρεται σε απόφοιτους Νομικής Σχολής είναι το LLM Program. Απευθύνεται κυρίως σε όσους επιδιώκουν ακαδημαϊκή καριέρα. Το πρόγραμμα σπουδών διαρκεί ένα έτος και διαμορφώνεται από τους φοιτητές/τριες. Τo συνολικό κόστος του προγράμματος είναι 100.009 δολάρια για το 2023-2024.

Stanford University

Ιδρύθηκε το 1885 και βρίσκεται στην πέμπτη θέση. Τα προγράμματα που προσφέρονται είναι:

Τα παραπάνω προγράμματα διαρκούν εννιά μήνες, κατά τη διάρκεια των οποίων πραγματοποιούνται κύκλοι σεμιναρίων. Το κόστος των διδάκτρων κυμαίνεται από 44.000-56.000 δολάρια. Σε αυτά δεν συμπεριλαμβάνεται το κόστος διαμονής.

  • Stanford Program in International Legal Studies (SPILS), το οποίο απευθύνεται κυρίως σε αλλοδαπούς απόφοιτους Νομικής, οι οποίες επιδιώκουν ακαδημαϊκή καριέρα ή εργασία στον δημόσιο τομέα και σε μη κυβερνητικές οργανώσεις. Το πρόγραμμα δέχεται συνολικά 12 άτομα ετησίως.
  • Master of Legal Studies (MLS)

Τέλος, προσφέρονται υποτροφίες μέσω του προγράμματος Knight-Hennessy Scholars Program.

9+1 Μεταπτυχιακά με χαμηλά δίδακτρα

Αν και κάποια μεταπτυχιακά προγράμματα έχουν υψηλά δίδακτρα, πολλά πανεπιστήμια προσφέρουν προγράμματα με χαμηλά ή μηδενικά δίδακτρα. Ενδεικτικά, κάποια από αυτά είναι:

Υποτροφίες

Όσοι επιθυμούν συνεχίσουν σε μεταπτυχιακές σπουδές, μπορούν να αιτηθούν για τις εξής υποτροφίες:

  • Eiffel Scholarships in France for International Students για σπουδές σε γαλλικά πανεπιστήμια και χορηγεί 1.181 ευρώ μηνιαίως για 12-26 μήνες, χωρίς να καλύπτει δίδακτρα.
  • AAUW International Fellowship in USA for Women χορηγεί 20.000 δολάρια για μεταπτυχιακές σπουδές στις ΗΠΑ σε γυναίκες, οι οποίες εμπλέκονται ενεργά στην προσπάθεια αναβάθμισης των γυναικών μέσα στην κοινωνία.
  • Το National Scholarship Programme of the Slovak Republic απευθύνεται και σε μεταπτυχιακούς φοιτητές/τριες που θα πραγματοποιήσουν τις σπουδές τους στη Σλοβακία και χορηγεί 620 ευρώ μηνιαίως.
  • Το Πρόγραμμα Υποτροφιών SYLFF προσφέρει υποτροφίες 10.000 δολαρίων σε φοιτητές ως 30 ετών για μεταπτυχιακές σπουδές στη Νομική.
  • Η Ελληνική Πρωτοβουλία Καναδά προσφέρει υποτροφίες για μεταπτυχιακές σπουδές ύψους 10.000 δολαρίων Καναδά για σπουδές στον Καναδά.

Συνοψίζοντας, υπάρχουν πολλές επιλογές για όσους επιθυμούν να παρακολουθήσουν κάποιο μεταπτυχιακό πρόγραμμα. Ανάλογα με τους ακαδημαϊκούς, επαγγελματικούς στόχους και ενδιαφέροντα, μπορεί κανείς να επιλέξει το κατάλληλο πρόγραμμα, το οποίο θα επεκτείνει τους ορίζοντες του και θα ενισχύσει την παρουσία στην αγορά εργασίας.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!