Λίμνη Πλαστήρα – The Magic Lake

Της Κωνσταντίνας Γκολφομήτσου

Άρχισα να σκέφτομαι σε ποιο μέρος θα μπορούσα να αποδράσω για λίγες μέρες… Λίγες μέρες ηρεμίας, χαλάρωσης, αλλά και επαφής με τον πολιτισμό (γιατί, μεταξύ μας, ένα ποτάκι θα ήθελα να το πιω, νέο κορίτσι!). Αναρωτιόμουν και αναρωτιόμουν, ώσπου μου ήρθε μια ιδέα, για να μην πω ιδεάρα. Λίμνη Πλαστήρα! Επιστράτευσα φίλες, φίλους, ξαδέλφια, αδέλφια, αλλά… κανείς. Δηλαδή είχα κάνει τα σχέδια του ταξιδιού, είχα εντοπίσει τις φοβερές δραστηριότητες που προσφέρει ο προορισμός, όπως ποδήλατο, ιππασία  και άλλα τέτοια περιπετειώδη και δεν ήθελε κανείς να έρθει. Δεν εκστασιάστηκε κανένας με αυτόν  τον περίεργο συνδυασμό γαλήνης, άλλα καθόλου βαρεμάρας, επαφής με την φύση, αλλά και τον πολιτισμό, καθαρού αέρα, αλλά και λίγης βαβούρας, που απέχει μόλις 4 ώρες από Αθήνα. Κανείς! Τελικά, όμως, ο κανείς έγινε ένας και αυτός ο ένας ήταν μια φίλη μου, η οποία, βέβαια, έχει ρίζες από εκεί, αλλά δεν παύει να εκτιμά αυτά που της προσφέρει ο τόπος και τα φοβερά -σαν πίνακες ζωγραφικής- τοπία του.

Έτσι, με τα πολλά, ετοιμάσαμε τις βαλιτσούλες μας, μαζέψαμε τα συμπράγκαλά μας και ξεκινήσαμε με ενθουσιασμό το ταξίδι. Αποφασίσαμε για μέσο μεταφοράς το ΚΤΕΛ,  μιας και τώρα το φθινόπωρο έχει μια πανέμορφη διαδρομή, περνώντας μέσα από ομίχλη, στροφές και βουνά. Έχει, βέβαια, και μια μεγάλη ευθεία. Με τούτα και με εκείνα,  φτάσαμε στον προορισμό μας με το χαμόγελο στα χείλη και ξεκινήσαμε να κάνουμε τα σχέδια της εκδρομής για το πιο μαγικό και όμορφο μέρος που έχω επισκεφθεί τελευταία, τις Άλπεις της Ελλάδας, και αυτό δεν είναι άλλο από την Λίμνη Πλαστήρα στον Νομό Καρδίτσας!!!

Ένα μέρος που σε ταξιδεύει πραγματικά και σου αδειάζει κάθε σκέψη από το μυαλό. Εμείς μέναμε στην Καρδίτσα, αλλά απολαύσαμε μέχρι την τελευταία σταγόνα τις ημέρες μας στη λίμνη και σεργιανίζαμε τα βράδια στα στενά της πόλης. Επειδή, όμως, είναι πάρα πολλά αυτά που μπορείς να κάνεις στην Λίμνη Πλαστήρα και στα γύρω χωριά, θα σας τα απαριθμήσω, γιατί, αν αρχίσω να τα περιγράφω, δε θα μου φτάσουν οι σελίδες (τόσο πολύ ενθουσιάστηκα).

Ορίστε, λοιπόν, μερικές προτάσεις μου για το μέρος:

Ιππασία:

Οι οργανωμένες φάρμες που υπάρχουν στα χωριά Μορφοβούνι και Καλύβια Πεζούλας σου δίνουν την ευκαιρία να καλπάσεις στις όχθες της λίμνης και να απολαύσεις μια βόλτα με άλογο μέσα στο καταπράσινο τοπίο.

Πεζοπορία:

Μαζί με οργανωμένους συλλόγους, υπάρχουν αμέτρητα μονοπάτια που σου δίνουν την ευκαιρία να έρθεις σε άμεση επαφή με την φύση και να χαθείς στην μαγεία του μέρους.

Ποδηλασία:

Μια από τις αγαπημένες δραστηριότητες της περιοχής, μπορεί να συμμετάσχει ο καθένας από εμάς, ατελείωτες διαδρομές πλάι στην λίμνη, στο δάσος ή και στο βουνό, μιας και το Tavropos Mountain Bike Center στα Καλύβια σου δίνει αυτή την δυνατότητα.

Βόλτα στο φράγμα:

Μια εντυπωσιακή κατασκευή σαν τόξο που είναι σαν να αγκαλιάζει όλη την λίμνη, το κατάλληλο σημείο να αγναντέψει κανείς την λίμνη. Εδώ μπορείς να δοκιμάσεις και τοπικά παραδοσιακά προϊόντα, όπως λικέρ, τυριά κ. ά., αφού οι ντόπιοι έχουν πάγκους γεμάτους με καλούδια.

Φαγητό:

Εννοείται φαγητό, το μέρος έχει πανέμορφα παραδοσιακά ταβερνάκια με καλές τιμές και εξαιρετικό φαγητό, με μερικά να έχουν και θέα στην λίμνη.  Θα πρότεινα το Τσαρδάκι, που δίνει έμφαση στα τοπικά προϊόντα και στα σπιτικά πιάτα, και το Μανιτάρι κοντά στο Νεοχώρι, που διαθέτει πανοραμική θέα στην λίμνη και τρομερές γεύσεις.

Απόλαυσε ένα ρόφημα, έναν ζεστό καφέ, με ωραία παρέα και ατμόσφαιρα, αγναντεύοντας παράλληλα την λίμνη. Δυο μέρη που τα προσφέρουν αυτά είναι το Kazarma Hotel ή το Γης Χρυπέλεια, τα οποία διαθέτουν έναν ζεστό χώρο με καλά ροφήματα και, φυσικά, επιβλητική θέα.

Τέλος, αν είσαι από αυτούς που θέλουν και την διασκέδαση μαζί με όλα τα υπόλοιπα, όπως εγώ δηλαδή, η Καρδίτσα και τα Τρίκαλα δεν απέχουν και πολύ. Διαθέτουν μαγαζιά για χαλαρό κρασάκι με μεζέδες, όπως το Μπακάλικο στην Καρδίτσα,  αλλά και bar ή club για ποτό και χορό, όπως το Cafeina στον πεζόδρομο της Καρδίτσας ή το Tranzistor  στα Τρίκαλα.