Λέσβος: 5+1 λόγοι να την επισκεφθείς…

Της Διονυσίας Πεπέ*

Η Λέσβος ή Μυτιλήνη, ένα ελληνικό νησί στο βόρειο μέρος του Αιγαίου, έχει πλούσια ιστορία και πολιτισμική κληρονομιά καθώς και απίστευτη και μοναδική ομορφιά. Ας δούμε παρακάτω 5+1 λόγους για τους οποίους αξίζει να επισκεφτεί κάποιος το νησί.

1. Παραλίες
Η Λέσβος έχει αμέτρητες παραλίες που μπορούν να ικανοποιήσουν όλα τα γούστα των επισκεπτών, μικρών και μεγάλων. Επομένως, όσοι βρεθούν στο νησί μπορούν να απολαύσουν τα καταγάλανα και πεντακάθαρα νερά του Αιγαίου. Οι πιο ξακουστές βρίσκονται, στη Σκάλα Ερεσού, στη Σκάλα Καλλονής, στα Βατερά, στη Θέρμη, στην Εφταλού.

2. Μόλυβος
Ο Μόλυβος βρίσκεται στη βορειότερη πλευρά του νησιού, είναι ένας από τους πιο γραφικούς οικισμούς, με τους πλακόστρωτους δρόμους και τα παραδοσιακά σπιτάκια βαμμένα σε έντονα χρώματα. Επίσης, στο Μόλυβο θα μπορέσετε να δείτε και το βυζαντινό κάστρο.

Λέσβος: Μόλυβος

3. Αγιάσος
Η Αγιάσος είναι χτισμένη στο εσωτερικό του νησιού δίπλα απο το όρος “Όλυμπος”, με πυκνή βλάστηση. Πολύ διαδεδομένη για την περιοχή της Αγιάσου είναι και η γιορτή του κάστανου, η οποία διεξάγεται κάθε Νοέμβριο, για να τονώσει την αγροτική παραγωγή της περιοχής. Επίσης πολύ γνωστό για την περιοχή είναι και το πανηγύρι το Δεκαπενταύγουστο που μαζεύεται πλήθος ανθρώπων.

Λέσβος: Αγιάσος

4. Απολιθωμένο Δάσος
Πηγαίνοντασ για το Σίγρι συναντάμε ένα σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο που μαγεύει όλους τους επισκέπτες του, καθώς είναι ένα απο τα δύο μεγαλύτερα απολιθωμένα δάση στον κόσμο. Η δημιουργία του οφείλεται στην έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα, που εκδηλώθηκε στην ευρύτερη περιοχή του βορειοανατολικού Αιγαίου πριν απο 20 εκατομμύρια χρόνια. Αποτελείται απο πετρωμένους κορμούς δέντρων που στο έδαφος κάτω φτάνουν μέχρι και τα 20 μέτρα.

Λέσβος: Απολιθωμένο Δάσος

5. Ιαματικά Λουτρά
Οι Ιαματικές πηγές της Λέσβου υπάρχουν και αυτές από την αρχαιότητα καθώς είναι αποτέλεσμα έντονης ηφαιστειακής δραστηριότητας. Οι πηγές της Λέσβου φημίζονται για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες και συστήνονται σε άτομα με χρόνιες ασθένειες καθώς προσφέρουν ανακούφιση στις παθήσεις τους. Μερικές απο αυτές είναι οι θερμές πηγές Λισβορίου, τα θερμά της Εφταλούς, τα ιαματικά του Πολιχνίτου και η λουτρόπολη της Θερμής.

6. Γευστικές Απολαύσεις
Στη Λέσβο οι επισκέπτες θα έχουν την δυνατότητα να γευτούν μοναδικές γεύσεις και αρώματα, όπως είναι οι σαρδέλες που ψαρεύονται στην Σκάλα Καλλονής, το λαδοτύρι Μυτιλήνης, τα κολοκυθολούλουδα γεμιστά, τους κρεμμυδοκεφτέδες και αλλές πολλές γεύσεις. Επιπλέον δεν μπορούμε να παραλείψουμε το ούζο που με τα αρώματά του και την μοναδική γεύση του γλυκάνισου, είναι βέβαιο οτι θα σε κάνουν να το λατρέψεις. Στη Λέσβο μπορούμε να βρούμε μεγάλη ποικιλία ούζων καθώς οι περισσότερες περιοχές της έχουν δικά τους αποστακτίρια.

* Η Διονυσία Πεπέ παρακολουθεί το σεμινάριο δημοσιογραφίας του Citycampus.