Κυψέλες Επιχειρηματικότητας 8

Το Citycampus αναζήτησε τις τρεις νικήτριες φοιτήτριες του προγράμματος “Κυψέλες Επιχειρηματικότητας” της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, την Φανή Καρκαντά, την Αναστασία Λαζαρίδου και την Κατερίνα Συμεωνίδου, όλες απόφοιτες του ΤΕΙ Λάρισας. Τις βρήκαμε όμως στις ιδιαίτερες πατρίδες τους και έτσι μια συνάντηση ήταν πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθεί… Αυτό δεν μας εμπόδισε να γευτούμε από την επιτυχία και τη δροσιά τους, έστω και γραπτώς.

Καλησπέρα και συγχαρητήρια για την επιτυχία σας. Πείτε μου λίγα λόγια για την εργασία σας που βραβεύτηκε

Φανή Καρκαντά: Ευχαριστούμε πολύ! Είναι ένα πρωτότυπο σκεύασμα το οποίο έχει σαν βάση το ριγανέλαιο, που ενσωματώνεται σε βρώσιμο φορέα και μετατρέπεται με νανo-τεχνολογική μέθοδο σε σκόνη. Αφορά κυρίως την βιολογική γεωργία αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στην συμβατική. Σύμφωνα με δοκιμές που κάναμε στον αγρό, διαπιστώσαμε ότι το συγκεκριμένο σκεύασμα, λόγω της φυτοτοξικής δράσης που παράγει το ριγανέλαιο απέναντι στα ζιζάνια καταπολέμησε με απόλυτη επιτυχία ζιζάνια, όπως: τα βλίτα, την λουβουδιά, τη μουχρίτσα, τη σετάρια, την αντράκλα, την αγριάδα κ.α. Το συγκεκριμένο ζιζανιοκτόνο είναι ακίνδυνο για τον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς δεν έχει την τοξικότητα που έχουν τα γνωστά χημικά ζιζανιοκτόνα.

Και με αυτό το σκεύασμα, που ήταν η πτυχιακή σας εργασία, συμμετείχατε σε ένα διαγωνισμό, στον οποίο κερδίσατε. Πείτε μου περισσότερα για αυτό το διαγωνισμό.

Νατάσα Λαζαρίδου: Το πρόγραμμα «Κυψέλες Επιχειρηματικότητας» διοργανώθηκε από την Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς με σκοπό την ανάδειξη της νεανικής επιχειρηματικότητας και καινοτομίας. Στο διαγωνισμό συμμετείχαν νέοι, φοιτητές ή απόφοιτοι, με πρωτότυπες και επιχειρησιακά βιώσιμες ιδέες. Σε όσους διακρίθηκαν χορηγήθηκε τετράμηνη υποτροφία, παραχωρήθηκαν εξειδικευμένοι χώροι για να εργαστούν, συμμετείχαν δωρεάν σε εκπαιδευτικά σεμινάρια και συνέδρια και τους δόθηκε η δυνατότητα να γνωρίσουν ανθρώπους που θα τους μάθουν πώς γίνεται η «ιδέα – πράξη» και θα τους βοηθήσουν σε κάθε στάδιό της. Η πιλοτική φάση του διαγωνισμού πραγματοποιήθηκε τον προηγούμενο χρόνο και αναμένεται στις αρχές του επομένου έτους να ξεκινήσει και η Β φάση στην οποία συμμετέχουμε και εμείς.

Πολύ καλά! Ωστόσο, η απορία μένει… πώς συγκροτήθηκε η ομάδα σας; Ήταν προϊόν φιλίας; Πώς οργανώσατε τη συνεργασία σας;

Κατερίνα Συμεωνίδου: Λόγω της φιλίας με την Νατάσσα, αποφασίσαμε από κοινού να αναλάβουμε μαζί την πτυχιακή μας διατριβή, όπου σύμφωνα με την παρότρυνση του κ. Βασιλάκογλου μας έγινε πρόταση για την συγκεκριμένη θεματική ενότητα. Λόγω του ότι στο τμήμα Φυτικής Παραγωγής του Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας δεν υπήρχε ο κατάλληλος εξοπλισμός για την παραγωγή του σκευάσματος, απευθυνθήκαμε στο Εργαστήριο Μηχανικής Τροφίμων και Βιοσυστημάτων με υπεύθυνο καθηγητή τον κ. Πετρωτό, ο οποίος ήταν πρόθυμος να μας βοηθήσει στη διεξαγωγή των πειραμάτων που χρειάστηκε να πραγματοποιήσουμε, ώστε να βγει το τελικό σκεύασμα. Έτσι μας γνώρισε την Φανή, η οποία ήταν εξειδικευμένη στη μέθοδο της λυοφιλίωσης, όπου είναι η κύρια μέθοδος παραγωγής της βρέξιμης σκόνης που παράχθηκε. Έτσι δέθηκε η ομάδα μας και λόγω της υπέροχης συνεργασίας που είχαμε, πετύχαμε και το επιθυμητό αποτέλεσμα!

Μπράβο σας! Το θέμα της καλής συνεργασίας είναι το πρώτο ζητούμενο σε κάθε ομάδα στις μέρες μας. Αλήθεια, είχατε υποστήριξη από καθηγητές σας;

Κατερίνα Συμεωνίδου: Οι καθηγητές μας ήταν δίπλα μας σε ό,τι τους χρειαστήκαμε και με την εμπειρία και τη γνώση τους μας βοήθησαν, ώστε να κατασκευάσουμε ένα προϊόν το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε βιομηχανικό επίπεδο.

Φανή Καρκαντά: Η συνεισφορά του κ. Βασιλάκογλου, Γεωπόνου – ειδικού στη Ζιζανολογία ήταν σημαντική. Λόγω της εμπειρίας του πάνω στο αντικείμενο, μας βοήθησε να χρησιμοποιήσουμε τις σωστές αναλογίες στα πειράματα που αφορούσαν την καταπολέμηση των ζιζανίων στον αγρό. Έτσι βρεθήκαμε στο σωστό αποτέλεσμα, που μας οδήγησε στο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Εξίσου σημαντική ήταν και η συνεισφορά του κ. Πετρωτού, Χημικού Μηχανικού, που με τη δική του εμπειρία στις νανοτεχνολογικές μελέτες, μας βοήθησε να παράγουμε το τελικό σκεύασμα φυτοφαρμάκου από ριγανέλαιο και να καταλήξουμε στην κατοχή του διπλώματος ευρεσιτεχνίας.

Αλήθεια, πώς νιώσατε όταν μάθατε ότι νικήσατε στο διαγωνισμό;

Κατερίνα Συμεωνίδου: Μεγάλη χαρά, διότι ανταμείφθηκαν οι κόποι που κάναμε τόσο καιρό και αισιοδοξία για το μέλλον!

Νατάσα Λαζαρίδου: Ασύγκριτη χαρά, ανυπομονησία και δικαίωση, οι κόποι μας, τα άγχη μας και η πίστη μας για την έρευνά μας επιτέλους αναγνωρίστηκαν και απέδωσαν καρπούς. Το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα έγινε, τώρα μόνο τα καλύτερα θα μαθαίνετε για μας!

Φανή Καρκαντά: Ένιωσα μεγάλη έκπληξη και χαρά ταυτόχρονα, διότι οι προσπάθειες και οι κόποι μας ανταμείφθηκαν. Είμαι πολύ αισιόδοξη για το μέλλον και ελπίζω αυτή μας η προσπάθεια να αποδώσει και στον επαγγελματικό τομέα.

“… τώρα μόνο τα καλύτερα θα μαθαίνετε για μας.” Το εύχομαι! Πάντως πολλά άσχημα και αρνητικά λέγονται για το επίπεδο σπουδών στη χώρα μας…

Νατάσα Λαζαρίδου: Ας κρίνουμε εκ του αποτελέσματος και να αφήσουμε αυτά που απλά λέγονται. Καταφέραμε να κερδίσουμε αυτό τον διαγωνισμό να αποκτήσουμε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας κατοχυρωμένο στην Ελλάδα και την Ευρώπη και άλλα πολλά χάρη στους καθηγητές μας, που αξίζει να αναφέρουμε, τον κύριο Ιωάννη Βασιλάκογλου και τον κύριο Κωνσταντίνο Πετρωτό, που μας έδωσαν τις γνώσεις, τον χώρο και τα μέσα που χρειαζόμασταν για να υλοποιήσουμε την ιδέα μας. Δεν λέω ότι όλα είναι ονειρικά πλασμένα, αλλά δεν χρειάζεται να κοιτάμε μόνο το δέντρο… για το δάσος ήρθαμε!

Κατερίνα Συμεωνίδου: Το επίπεδο σπουδών στην χώρα μας είναι υψηλό, έχουμε μάθει να κατηγορούμε τη χώρα μας για όλα. Θέλει προσπάθεια και από τους φοιτητές και από τους καθηγητές για να δείξουμε σε όλους ποιο είναι το επίπεδο μας. Έχουμε υπέροχους επιστήμονες στην Ελλάδα που δυστυχώς πολλοί δεν το γνωρίζουν, αν δεν αφιερώσουν λίγο χρόνο για να μάθουν!

Κυψέλες Επιχειρηματικότητας 4

Τελικά, αυτό το ακούω από πολλές μεριές! Ας επανέλθουμε στην ευρεσθτεχνία σας. Πιστεύετε ότι έχετε τη δυνατότητα να ην αξιοποιήσετε επαγγελματικά;

Κατερίνα Συμεωνίδου: Από μόνοι μας όχι, όμως αν υπάρχει χρηματοδότηση προς το επιχειρείν, θα μπορέσουμε να κάνουμε αυτά και πολλά περισσότερα ακόμη!

Νατάσα Λαζαρίδου: Εννοείται! Με τις «Κυψέλες» θα μας δοθούν τα κατάλληλα εργαλεία για να μπορέσουμε να παράγουμε και να προωθήσουμε σωστά το σκεύασμα μας στην αγορά.

Φανή Καρκαντά: Η επινόησή μας μπορεί να αξιοποιηθεί επαγγελματικά κάνοντας τους ανάλογους χειρισμούς, είτε με τη διαφήμιση του σκευάσματός μας, είτε με την ίδρυση της δικής μας επιχείρησης, μέσω της χορήγησης προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, καθώς και με την διάκρισή μας από τις «Κυψέλες Επιχειρηματικότητας.»

Αλήθεια, ποιοί είναι οι τρόποι να αναδείξει κανείς την καινοτομία του στην Ελλάδα και το εξωτερικό;

Νατάσα Λαζαρίδου: Κατ’ αρχήν πρέπει να διαδοθεί η ιδέα, το προϊόν. Εφημερίδες, ραδιόφωνο και διαδίκτυο βοηθούν το κοινό να γνωρίσει την καινοτομία σου και κατόπιν μπορείς να φέρεις τους ενδιαφερόμενους σε επαφή με το προϊόν συμμετέχοντας σε τοπικές και διεθνείς εκθέσεις.

Φανή Καρκαντά: Η ανάδειξη μιας καινοτομίας στην Ελλάδα και το Εξωτερικό εξαρτάται από την προβολή της καινοτομίας αυτής. Αυτό συμβαίνει είτε μέσω της διαφήμισης από τα ΜΜΕ, είτε από παρουσιάσεις σε συνέδρια κρατικά ή διεθνή, είτε μέσω της προβολής της καινοτομίας σε κρατικές ή διεθνής εκθέσεις.

Κυψέλες Επιχειρηματικότητας 2

Η βράβευσή σας οφείλεται εν πολλοίς στην προσωπική – ιδιωτική – σας πρωτοβουλία. Τι πιστεύετε για την ιδιωτική πρωτοβουλία στην Ελλάδα της κρίσης;

Κατερίνα Συμεωνίδου: Είναι αδιανόητη η ιδιωτική πρωτοβουλία πλέον στην Ελλάδα γιατί σε καταπνίγουν οι φόροι, η γραφειοκρατία και η αδιαφορία του κράτους!

Νατάσα Λαζαρίδου: Διακριθήκαμε από ένα κυβερνητικό οργανισμό αλλά σε συνδυασμό με την ιδιωτική πρωτοβουλία η ιδέα μας θα αποκτήσει μορφή, οπότε θεωρώ ότι είναι απαραίτητη στις περισσότερες των περιπτώσεων.

Φανή Καρκαντά: Μας δόθηκε μια σημαντική διάκριση από έναν κρατικό οργανισμό, που προέκυψε από τη δική μας ιδιωτική πρωτοβουλία, η οποία θα υλοποιηθεί. Οπότε θεωρώ πως στην Ελλάδα της κρίσης, αξίζει να ρισκάρεις και να προσπαθήσεις.

Τρεις γυναίκες νικήτριες, λοιπόν και με επιχειρηματικά πλάνα. Στην Ελλάδα η επιχειρηματικότητα και η διοίκηση είναι έννοιες συνδεδεμένες με τους άντρες. Τι πιστεύετε εσείς για αυτό;

Νατάσα Λαζαρίδου: Αν εξαιρέσει κανείς τα ανέκδοτα για τις γυναίκες οδηγούς νομίζω ότι πλέον δεν υπάρχει καχυποψία απέναντί μας: το μεράκι, το πάθος, το φιλότιμο δεν έχουν φύλο, αλλά όποιος είναι φίλος με αυτά, απλώς προοδεύει, είτε άνδρας είτε γυναίκα.

Κατερίνα Συμεωνίδου: Αυτό είναι ένας ρατσισμός προς τις γυναίκες, διότι μας θεωρούν υποδεέστερες. Όσο δύσκολο είναι για έναν άντρα να αποδείξει τις ικανότητές του, άλλο τόσο είναι και για τις γυναίκες. Δεν έχει ξεπεραστεί απόλυτα αυτή η σύνδεση όμως σιγά σιγά οι γυναίκες δείχνουν όλο και πιο έντονα τις ικανότητες τους. Το πείσμα και η επιμονή είναι αυτό που μπορεί να κάνει μια γυναίκα να τα καταφέρει καλύτερα!

Φανή Καρκαντά: Υπάρχουν πολλές απόψεις πάνω σε αυτό το θέμα… εγώ θεωρώ πως έχει ξεπεραστεί αυτή η σύνδεση, πλέον υπάρχει ισοτιμία ανάμεσα στα δυο φύλα. Μια γυναίκα μπορεί να τα καταφέρει εξίσου καλά με έναν άνδρα. Εξάλλου όπως λέει κ ο λαός: «Πίσω από έναν ισχυρό άνδρα, υπάρχει μια δυναμική γυναίκα».

Σας ευχαριστώ πολύ για την ενδιαφέρουσα συνομιλία!

Περίληψη της εργασίας τους μπορείτε να δείτε εδώ.

Κυψέλες Επιχειρηματικότητας 1

Η Κατερίνα Συμεωνίδου έχει τελειώσει την σχόλη Τεχνολογίας Γεωπονίας στην Λάρισα το 2013. Ασχολείται επαγγελματικά με καλλιέργειες οπωροκηπευτικών καθώς και με αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά. Στόχος της είναι κάποια στιγμή να μπορέσει να κάνει μεταπτυχιακά για να διευρύνει τις γνώσεις της.

Δείτε εδώ αναλυτικά το βιογραφικό της Κατερίνας Συμεωνίδου

 

Η Νατάσα Λαζαρίδου αποφοίτησε πριν δύο χρόνια από το τμήμα φυτικής παραγωγής του ΤΕΙ Θεσσαλίας , κατόπιν μετακόμισε στη Δράμα, τον τόπο καταγωγής της, αναβάθμισε τον τίτλο σπουδών της στα Αγγλικά, ασχολήθηκε με οικογενειακή φυτωριακή επιχείρηση και έκανε την πρώτη της προσπάθεια να καλλιεργήσει αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά. Παράλληλα είναι ιδιωτική υπάλληλος σε μια εταιρεία καφέ και σκοπός της είναι να ξεκινήσει κάποιο μεταπτυχιακό πρόγραμμα στο επόμενο έτος.

Δείτε εδώ αναλυτικά το βιογραφικό της Νατάσας Λαζαρίδου

 

Η Φανή Καρκαντά αποφοίτησε πριν 2 χρόνια από το τμήμα Μηχανικής Βιοσυστημάτων του ΤΕΙ Θεσσαλίας και συνεχίζει να συνεργάζεται με το εργαστήριο Μηχανικής Τροφίμων και Βιοσυστημάτων του ΤΕΙ Θεσσαλίας. Από το Φεβρουάριο του 2014 άρχισε να παρακολουθώ ένα Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στο τμήμα της Ιατρικής, με τίτλο: «Εφαρμοσμένη Δημόσια Υγεία και Περιβαλλοντική Υγιεινή.”

Δείτε εδώ αναλυτικά το βιογραφικό της Φανής Καρκαντά

Η συνέντευξη δόθηκε στον Κωνσταντίνο Πολέμη, εκπρόσωπο της ομάδας του citycampus.gr και αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του citycampus.gr. Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ολόκληρης ή τμήματος χωρίς τη συναίνεση του citycampus.gr.

Εάν το άρθρο σου φάνηκε ενδιαφέρον ή συνέβαλε στην ποιοτική πληροφόρησή σου, τότε μπορείς να κάνεις like στη σελίδα μας στο facebook: https://www.facebook.com/pages/citycampusgr/461609287249537

Ή μπορείς να γίνεις μέλος στην ομάδα μας:

https://www.facebook.com/groups/citycampus.gr/

Ή να μας δώσεις το email για να ενημερώνεσαι μέσω του newsletter μας

http://citycampus.gr/wp-login.php?action=register

Αν πάλι είσαι πρωτοετής, έλα να ανταλλάξεις απόψεις και εμπειρίες στην ομάδα μας:

https://www.facebook.com/groups/protoeteis2014/