Κοινωνική Ανθρωπολογία Αιγαίου: 5+1 λόγοι να φοιτήσεις

Του Γιάννη Πανόπουλου *

Σπουδές; Πτυχία; Πανεπιστήμιο;

Ερωτήματα που σου έρχονται κατευθείαν στο μυαλό την ώρα που πρέπει να αποφασίσεις για το μέλλον σου. Κοιτάς  “δεξιά – αριστερά” και όλοι γύρω σου έχουν σπουδάσει κάτι κοινό, κάτι συνηθισμένο… μπλα μπλα βαρετά και κοινότυπα όλα και εσύ τώρα κάθεσαι και ψάχνεις, αναζητάς και διαβάζεις τους 5+1 λόγους για να σπουδάσεις στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και να κάνεις τη διαφορά, ως διαφορετικός που είσαι.

Κάτσε, μη τρομάζεις όταν διαβάζεις Αιγαίο, γιατί και εγώ τρόμαξα όταν είδα στο χάρτη πού βρίσκεται η Μυτιλήνη, δίπλα στην Τουρκία και απομακρυσμένη από την υπόλοιπη Ελλάδα…

Το πρώτο τμήμα που ιδρύθηκε ήταν η «Κοινωνική Ανθρωπολογία και Ιστορία» από όπου και αποφοίτησα με μεγάλη επιτυχία και δεν εννοώ το βαθμό πτυχίου αλλά τις γνώσεις που αποκόμισα και τις εμπειρίες μέσα από την πανεπιστημιακή κοινότητα και τη μικρή κοινωνία της Μυτιλήνης.

Οι σημαντικότεροι λόγοι για να σπουδάσεις στο τμήμα αυτό είναι καταρχάς το εκπαιδευτικό επίπεδο των καθηγητών που είναι υψηλό αλλά και η φιλοσοφία του τμήματος. Επί πολλά χρόνια το πρόγραμμα σπουδών βραβεύεται από το Υπουργείο Παιδείας. Μεγάλο ενδιαφέρον θα σου κινήσουν τα μαθήματα αλλά και οι διάλογοι που πραγματοποιούνται μέσα στο αμφιθέατρο. Παράλληλα, εσύ ο ίδιος θα αναζητήσεις και θα δώσεις απαντήσεις στα δικά σου ερωτήματα που θα δημιουργηθούν εντός και εκτός της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Διδάσκουν καθηγητές με όρεξη, θέληση και μεγάλη εμπειρία στον κλάδο της Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας. Προσωπικές τους έρευνες σε καθηλώνουν και σε εντυπωσιάζουν, καθώς εσύ ανακαλύπτεις πολιτισμούς και κοινωνίες που δε γνώριζες. Σε πολλά πανεπιστημιακά τμήματα της Ευρώπης και της Αμερικής, όπως και στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, η έμφαση σε μη βιομηχανικούς, «εξωτικούς» πολιτισμούς, εξισορροπείται από τη συστηματική αναφορά στο δυτικό πολιτισμό. Οι φοιτητές καλούνται να αναπτύξουν ζητήματα που έχουν σχέση όχι μόνο με άλλες κοινωνίες αλλά και με τη δική τους, να ανιχνεύσουν και να συζητήσουν τις συνέχειες και τις ασυνέχειες ανάμεσα στον αγροτικό χώρο και την πόλη, ανάμεσα στις λεγόμενες «αναπτυσσόμενες» και τις «ανεπτυγμένες» χώρες.

Η Λέσβος είναι το τρίτο μεγαλύτερο νησί στην Ελλάδα και η ιστορία του νησιού είναι εξίσου μεγάλη και σημαντική. Έχουν πραγματοποιηθεί πολλές επιτόπιες έρευνες αλλά έχουν μελετηθεί και ιστορικά τα μνημεία και η ιστορία του νησιού από τους καθηγητές της Ιστορίας.

Πέρα από το προπτυχιακό του τμήματος στην πορεία προσφέρονται και πολλά μεταπτυχιακά εξίσου ενδιαφέροντα και με μεγάλη ζήτηση. Σου δίνουν τη δυνατότητα να εξελίξεις τις γνώσεις και τις εμπειρίες σου σε ανθρωπολογικά και ιστορικά ζητήματα.

Οι εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου είναι σύγχρονες και λειτουργικές και διαθέτουν τα πιο εξελιγμένα εργαλεία που χρησιμοποιεί ένας Κοινωνικός ανθρωπολόγος και Ιστορικός.

Σε κούρασα για το τμήμα της «Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας», νομίζω πως ήρθε η στιγμή να σε ξεναγήσω στην πραγματική ζωή ενός φοιτητή εκτός πανεπιστημιακής κοινότητας. Η πόλη της Μυτιλήνης είναι αρκετά μεγάλη με πολλά σοκάκια που οι φοιτητές απολαμβάνουν εξαιρετικό φαγητό δίπλα στη θάλασσα. Βολτάρουν στην προκυμαία πίνοντας καφέ και το βράδυ σε αμέτρητα ουζερί δοκιμάζουν άπειρες επωνυμίες ούζου, που παράγονται στο νησί. Όλοι οι φοιτητές είναι μια μεγάλη παρέα, και καθώς το καλοκαίρι φτάνει, θα παραμείνουν στο νησί… για τις εξαιρετικές παραλίες και την καλή συντροφιά που έχουν. Η ζωή είναι έντονη και τα συναισθήματα δυνατά.

Θα χρησιμοποιήσω μια έκφραση που λένε οι φοιτητές της μαγευτικής Μυτιλήνης «Έρχεσαι με κλάματα και φεύγεις με κλάματα», γιατί πολύ απλά έχεις ερωτευτεί.

* Ο Γιάννης Πανόπουλος παρακολουθεί το Σεμινάριο Δημοσιογραφίας του Citycampus.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!