Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής  Επιστήμης ΔΠΘ

5+1 λόγοι για να σπουδάσεις στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Κοινωνικής Διοίκησης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης

της Άννας-Μαρίας Τσιώλη

Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης ΔΠΘ

Η απόφαση που κάθε μαθητής καλείται να πάρει μετά το πέρας των πανελλαδικών εξετάσεων, εάν και εφόσον επιλέξει βέβαια να συνεχίσει τις σπουδές του μέσω αυτής της διαδικασίας, είναι σίγουρα πολύ δύσκολη για τους περισσότερους, μα όχι μη αναστρέψιμη για τη μελλοντική τους επαγγελματική ή και ακαδημαική σταδιοδρομία. Βρισκόμενη σε αυτό το κομβικό σημείο δύο χρόνια πριν και έχοντας στο μυαλό μου ότι θέλω να ασχοληθώ με τις ανθρωπιστικές επιστήμες και μόνο, επέλεξα μετά από πολλή σκέψή το τμήμα της Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου. Ας δούμε μαζί λοιπόν 5+1 λόγους για να σπουδάσει κανείς στην Κομοτηνή και μάλιστα στο εν λόγω τμήμα.

Αν μέχρι και την τελευταία στιγμή αμφιταλαντεύσαι για το αντικείμενο των σπουδών σου, αλλά τα ενδιαφέροντά σου ποικίλλουν και περικλύουν τομείς όπως τα διάφορα είδη δικαίων, η ανάλυση πολιτικών συστημάτων, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα οικονομικά, η εγκληματολογία κτλ είναι γεγονός ότι ένα διεπιστημονικό τμήμα όπως το συγκεκριμένο θα σε βοηθήσει  πολύ. Πιο συγκεκριμένα, θα διευρύνει τους ορίζοντες σου πολυεπίπεδα και θα σου δώσει τη δυνατότητα να εστιάσεις υστερόχρονα στο αντικείμενο που θα σε γοητεύσει ώστε να είσαι όσο το δυνατόν πιο συνειδητοποιημένος για το επαγγελματικό σου μέλλον . Αν μάλιστα υπάγεσαι στους εισακτέους της κοινωνικής πολιτικής, το γεγονός αυτό δεν μπορεί παρά να είναι θετικό καθώς σου δίνει την ευκαιρία να ωριμάσει μέσα σου η επιλογή μεταξύ των προχωρημένων κατευθύνσεων κοινωνικής εργασίας και κοινωνικής πολιτικής.

Ναι, μπορεί ένα περιφερειακό πανεπιστήμιο να μην έχει τις εγκαταστάσεις που διαθέτουν οι σχολές των μεγάλων αστικών κέντρων, αλλά δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι δε διαθέτει εξίσου αξιόλογο και καταρτισμένο προσωπικό . Μάλιστα, η προσέγγιση όλων των καθηγητών στο πρώτο τουλάχιστον έτος του οποίου έχω εικόνα είναι άμεση, έδειξαν ιδιαίτερη προθυμία να βοηθήσουν νέους επιστήμονες στα πρώτα τους βήματα, αναιρώντας τις επικρατούσες αντιλήψεις περί ουδέτερης και ίσως απόμακρης σχέσης μεταξύ φοιτητών-καθηγητών.

Το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Κοινωνικής Διοίκησης είναι πολυπληθές καθώς οι εισακτέοι των δύο προκαθορισμένων κατευθύνσεων ξεπερνούν τους διακόσιους και προέρχονται κυριολεκτικά από κάθε γωνία της Ελλάδος αλλά και της Κύπρου. Μπορεί το γεγονός αυτό να σου φαίνεται αδιάφορο, αλλά όντας φοιτητής μακριά από την οικογένειά σου και όλα όσα αγαπάς σε ένα μέρος όπου όλοι βιώνουν την ίδια κατάσταση, αποτελεί κατάλληλη προϋπόθεση για να γίνεις πιο κοινωνικός και να δημιουργήσεις ένα μεγάλο κύκλο γνωστών και φίλων.

Στο βιβλίο Ιστορίας της θεωρητικής κατεύθυνσης  με το οποίο έχεις αυτήν την αμφιλεγόμενη σχέση μίσους-πάθους παρατίθεται ο ορισμός του Ελευθέριου Βενιζέλου για την Ελλάδα ως χώρα των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών. Περνώντας τα φοιτητικά σου χρόνια στην Κομοτηνή θα έχεις τη δυνατότητα να βιώσεις αυτήν την ειρηνική πρόσμιξη λαών, θρησκευμάτων, πολιτισμών και παραδόσεων. Ασυνείδητα λοιπόν, μπορείς εύκολα να συνηθίσεις σε ένα πολυεθνικό και πολυπολιτισμικό περιβάλλον το οποίο θα αποτελέσει αργότερα μια επιπρόσθετη εμπειρία σε ανταλλαγές τύπου Erasmus+ αλλά και σε ένα πιθανό διεθνές εργασιακό περιβάλλον. Η γεωγραφική θέση της Κομοτηνής όμως, διευκολύνει και την προσωπική σου κινητικότητα είτε για φοιτητικά-εργασιακά θέματα είτε για την καθαρά ατομική σου ευχαρίστηση με στόχο την ανακάλυψη νέων χωρών. Παρά το γεγονός ότι οι εποχές δεν είναι σίγουρα «χρυσές», ακριβώς λόγω της θέσης της, οι ευκαιρίες για ταξίδια με χαμηλές τιμές είναι πολύ περισσότερες από οποιαδήποτε άλλη ελληνική τοποθεσία.

Εκτός όλων των άλλων η Κομοτηνή είναι μία καθαρά φοιτητική πόλη με πάνω από εφτά χιλιάδες σπουδαστές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ύπαρξη μιας πληθώρας επιλογών για τον ελεύθερο χρόνο σου που μπορεί πραγματικά να καλύψει κάθε ανάγκη. Αθλητικές δραστηριότητες, ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες, φωτογραφικοί σύλλογοι, βιβλιοθήκες και μια έντονη νυχτερινή ζωή, παρόλο που δεν περιλαμβάνει τις εκατοντάδες εναλλακτικές μιας μεγάλης πόλης.

Εάν σου άρεσε το άρθρο και συνέβαλε στην πληροφόρησή σου, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/citycampusgr-461609287249537/

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!