Καυτός ήλιος

Της Έλενας Σκούφου

Πρωταγωνιστούν: Tihana Lazovic, Goran Markovic, Nives Ivankovic

Σενάριο/σκηνοθεσία: Dalibor Matanic

καυτός ήλιοςΒραβευμένη στο Φεστιβάλ των Καννών με το Βραβείο Επιτροπής και υποψήφια για το Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας για το 2016, είναι η ταινία του Κροάτη σκηνοθέτη D. Matanic. Δομημένη τριμερώς, πραγματεύεται τον έρωτα στα χρόνια του γιουγκοσλαβικού εμφυλίου πολέμου. Η πρώτη ερωτική ιστορία τοποθετείται το 1991, στον αναβρασμό και το ξέσπασμα του πολέμου, η δεύτερη το 2001, όπου σφραγίζεται ο εμφύλιος και η τρίτη το 2011, καλύπτοντας τη μεταπολεμική περίοδο.

Συνδετικός κρίκος μεταξύ των ιστοριών, αποτελεί το κοινό ερωτικό δίδυμο, που πρωταγωνιστεί σ’ όλες τις ιστορίες, αποκαλύπτοντας στον θεατή το αν και κατά πόσο ένας έρωτας θα μπορούσε να επηρεαστεί απ’ τις πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες. Η διαφορετική κατάληξη της κάθε ιστορίας επιβεβαιώνει πως ο χρόνος και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα διαδραματίζουν καταλυτικό ρόλο στις ανθρώπινες σχέσεις.

Ο βαλκανικός κινηματογράφος, επιτυγχάνει γι’ άλλη μια φορά να καταδείξει μέσω της λιτότητας των σκηνικών, της απλότητας των διαλόγων, των μεγάλων παύσεων που στοχεύουν στην ένταση των συναισθημάτων , την σημαντικότητά του, το ιδιαίτερο χρώμα του που φαντάζει τόσο οικείο και την επάξια κερδισμένη θέση του στο κινηματογραφικό στερέωμα.

Χωρίς φιοριτούρες και υπερβολές, ο «καυτός ήλιος» μέσα από ιστορικά γεγονότα του πρόσφατου παρελθόντος, προβάλλει το βίαιο διχασμό που μπορεί να ξεσπάσει μεταξύ των ανθρώπων, όταν εμφανίζεται στο προσκήνιο η οικονομική ανέχεια. Τότε είναι που οι άνθρωποι ενθυμούνται τις διαφορές τους, λησμονώντας  τις ομοιότητες, που αλληλοκατηγορούνται, επιρρίπτοντας το βάρος των ευθυνών ο ένας στον άλλο, που ξυπνά μέσα τους η εθνική μισαλλοδοξία και μαινόμενοι αλληλοσπαράζονται, δίχως να αντιλαμβάνονται πως ο πραγματικός εχθρός, δεν είναι ο γείτονας με τον οποίο ζούσαν αρμονικά, προτού εμφυτευθεί μέσα τους το μίσος.

Ο «καυτός ήλιος» είναι μια ταινία, που με πρόταγμα τον έρωτα, επιχειρεί να αμβλύνει τη διχόνοια και να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των λαών, που τοποθετεί την ομόνοια πάνω απ’ τα εκάστοτε συμφέροντα, που αποδεικνύει πως η αγάπη αψηφά οποιουσδήποτε φραγμούς, βγαίνοντας  πανηγυρικά νικήτρια!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!