Κατευθείαν φοιτητής ή μήπως όχι;

της Στεφανί Ράσκοβα

Έρχεται η στιγμή που προετοιμάζεσαι να φύγεις από τη σιγουριά του σπιτιού σου και να διευρύνεις λίγο τους ορίζοντές σου. Ετοιμάζεσαι για ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή σου, ένα νέο ξεκίνημα. Και κάθε ξεκίνημα είναι δύσκολο, αλλά ωραίο. Αυτό  που σκέφτεται ο κάθε μελλοντικός φοιτητής, ακόμα κι αυτοί που ανυπομονούν για τη συγκεκριμένη στιγμή, είναι αν είναι έτοιμοι να κάνουν αυτό το βήμα. Στις μέρες μας, λοιπόν, υπάρχει η τάση να κάνεις ένα χρόνο διάλειμμα. Τι εννοούμε αυτό; Ίσως δεν είσαι ακόμα έτοιμος, ίσως να έχεις αφήσει κάποιες εκκρεμότητες. Ή απλά νιώθεις πως χρειάζεσαι περισσότερο χρόνο για να το χωνέψεις. Έτσι, πολλοί νέοι σήμερα κάνουν διαλειμματάκι ενός χρόνου μετά τις πανελλήνιες κι ύστερα πηγαίνουν στη σχολή που πέρασαν.

Υπάρχουν αρκετοί νέοι που φλερτάρουν με αυτήν την ιδέα. Αν είσαι κι εσύ ένας από αυτούς, τότε μπορείς να ρίξεις μια ματιά στους λόγους που θα επιβεβαιώσουν αυτή σου την απόφαση.

Οικονομικοί

Αρχικά, μιας και οι καιροί είναι δύσκολοι, μπορεί να πέρασες κάπου αλλά να μην μπορείς να ανταποκριθείς οικονομικά στα φοιτητικά σου έξοδα. Σε αυτήν την περίπτωση είναι λογικό να αγχωθείς και να ψάξεις για διέξοδο. Δεν είναι υποχρεωτικό να εγκαταλείψεις τις σπουδές σου. Μια λύση είναι να δουλέψεις όλον τον χρόνο και να αποταμιεύσεις χρήματα, έτσι ώστε να είσαι πιο άνετα στο νέο σου ξεκίνημα κυρίως ώσπου να προσαρμοστείς.

Ή ίσως να θέλεις να έχεις παραπάνω χρήματα από αυτά που σου διαθέτουν οι γονείς σου, για να τα ξοδέψεις σε άλλες δραστηριότητες.

Ψυχολογικοί

Μπορεί να θέλεις να κάνεις ένα χρόνο《αποτοξίνωση》 από το διάβασμα. Απόλυτα λογικό! Οι πανελλήνιες  και η τελευταία χρονιά στο σχολείο μπορούν να σε φορτίσουν συναισθηματικά και να σε πιέσουν. Οπότε, θέλεις απλά να κάτσεις λίγο παραπάνω με την οικογένεια και τους φίλους σου.

Αν είσαι πιο περιπετειώδης τύπος, τότε, ίσως να θέλεις να ζήσεις το όνειρό σου: να ταξιδέψεις. Είναι, επίσης, λογικό στα 18 σου να θέλεις να δεις κι άλλους τόπους, να γνωρίσεις άλλες πόλεις ή ακόμα και χώρες, να θέλεις να ξεφύγεις λίγο από την καθημερινότητα.

Κάποιες φορές οι λόγοι συνδυάζονται. Αφού για να πας διακοπές, χρειάζεσαι και το κεφάλαιο.

Ανιδιοτελείς

Ναι, μπορείς να ασχοληθείς και με τον εθελοντισμό. Θα νιώσεις πολύ όμορφα προσφέροντας σε κάποιον τη βοήθειά σου ανιδιοτελώς. Μπορείς να βοηθήσεις κάποια μειονότητα ή να γίνεις εθελοντής βοηθώντας φιλοζωικές οργανώσεις ή να ενταχθείς στο δυναμικό ενός δημοσιογραφικού οργανισμού, ενισχύοντας παράλληλα και το βιογραφικό σου!

Οπότε, όποιοι κι αν είναι οι λόγοι, σίγουρα θα είναι μια ωραία εμπειρία μέσα από την οποία θα γνωρίσεις καλύτερα τον εαυτό σου και θα νιώσεις πιο ανεξάρτητος. Είναι μια διαδικασία μέσα από την οποία θα ωριμάσεις. Διότι, κάποιες φορές το να κάνεις ένα διάλειμμα για να γεμίσεις τις μπαταρίες σου και να αναζωογονηθείς είναι η καλύτερη επιλογή!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!