9+1 αποδράσεις-ιδανικές για καλοκαιρινές βόλτες στην Αθήνα

της Αρτέμιδος Βενιέρη

Το καλοκαίρι είναι παρόν και οι ζέστες έχουν καταφθάσει. Με τον υδράργυρο να αγγίζει πολύ υψηλές θερμοκρασίες είναι αρκετές φορές δύσκολο να βρει κανείς δροσερούς προορισμούς, για να απολαύσει την βόλτα ή τον περίπατο του στην Αθήνα.

Σε αυτό το άρθρο έχουμε συγκεντρώσει 10 προορισμούς εντός Αθηνών (ή μια ανάσα μακριά από την Αθήνα), οι οποίοι όχι μόνο είναι δροσεροί και κατάλληλοι για καλοκαιρινές βόλτες αλλά μας οδηγούν σε περιοχές εξωτικού χαρακτήρα. Και όλα αυτά στην καρδιά της Αττικής!

1. O Ιαπωνικός Κήπος στο Παγκράτι

Καλοκαιρινές βόλτες στην Αθήνα

Αυτός ο πανέμορφος κήπος αποτελείται από πλήθος φυτών, δένδρων, θάμνων και μικρών λόφων. Το εσωτερικό του χωρίζουν δρομάκια φτιαγμένα από βότσαλα, ενώ στην «καρδιά» του κήπου εναποτίθεται μια μικρή λίμνη. Αυτός ο προορισμός είναι ιδανικός για βόλτες, περιπάτους και χαλάρωση στα παγκάκια του χώρου.

2. Πάρκο Τρίτση

Το Πάρκο Τρίτση στο Ίλιον αποτελεί το μεγαλύτερο μητροπολιτικό πάρκο της Αθήνας. Ο χώρος διαμορφώνεται από έξι τεχνητές λίμνες και από πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Πρόκειται για μια όαση στην «Καρδιά» της πόλης, ιδανική για άθληση, βόλτες και χαλάρωση.

 

3. Ο διπλός καταρράκτης της Πεντέλης

Στις πλαγιές της Πεντέλης πηγάζει το ρέμα Βαλανάρη, γνωστό και ως Καλισιόρεμα. Οι καταρράκτες βρίσκονται λίγα μέτρα κάτω από τη Λεωφόρο Αχαιών, περίπου στην μέση της μεγάλης λεωφόρου. Για να φτάσει κάποιος εκεί αρκεί να διασχίσει μια μικρή χωμάτινη διαδρομή, 100 περίπου μέτρων. Το υπέροχο τοπίο με την φυσική πισίνα, προσφέρει δροσιά και αποσυμφόρηση μόλις λίγα χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα.

4. Ο Διομήδειος βοτανικός κήπος

Καλοκαιρινές βόλτες στην Αθήνα

Ο βοτανικός κήπος στο Χαϊδάρι αποτελείται από μια εντυπωσιακή ποικιλία χλωρίδας, με καταγωγή από διάφορα σημεία του κόσμου, όπως την Ασία, Ωκεανία, Αμερική και Ευρώπη. Μάλιστα, εντός του κήπου υπάρχουν δυο θερμοκήπια στα οποία διατηρούνται φυτά με ιδιαίτερες ανάγκες. Πολλαπλά δένδρα, θάμνοι, λουλούδια και λίμνες κοσμούν τον χώρο, προσφέροντας γαλήνη και αποσυμφόρηση από το τοπίο της πόλης που κυριαρχεί στην Αθήνα.

5. Λίμνη Μπελέτσι

Αθήνα

Μισή ώρα από το κέντρο της Αθήνας, στην Ιπποκράτειο Πολιτεία βρίσκεται η εντυπωσιακή λίμνη Μπελέτσι. Με επιφάνεια 7 στρεμμάτων και βάθος μέχρι και 9 μέτρα, η λίμνη φιλοξενεί κύκνους, κυπρίνους και χέλια. Ανάμεσα σε πεύκα και έλατα, μπορεί κανείς να απολαύσει την γυμναστική του, μια βόλτα, ένα πικ-νικ ή να χαλαρώσει με φίλους.

6. Το Δάσος Συγγρού

Καλοκαιρινές βόλτες στην Αθήνα

Το δάσος Συγγρού στο Μαρούσι, αποτελεί μια καταπράσινη έκταση ιδανική για αθλητικές δραστηριότητες και περιπάτους. Στο εσωτερικό του συμπεριλαμβάνονται κτήρια ιστορικού και πολιτισμικού ενδιαφέροντος, όπως ο Πύργος του Ανδρέα Συγγρού- άλλοτε εξοχική έπαυλη, και το μουσείο μελισσοκομίας. Επίσης, στον χώρο βρίσκεται ένα μικρό αρχαίο θέατρο και μια ενδιαφέρουσα συλλογή Κάκτων και Παχυφύτων. Αξιοσημείωτο αποτελεί το γεγονός, πως εντός του πάρκου βρίσκεται η μοναδική ορθόδοξη εκκλησία γοτθικού ρυθμού στην Ελλάδα.

7. Λίμνη Μαραθώνα

Η λίμνη του Μαραθώνα αποτελεί ένα τοπίο φυσικής ομορφιάς, 28 μόλις χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας. Ο υγρότοπος δημιουργήθηκε από τους χειμάρρους Χάραδρο και Βαρνάβα. Για την αξιοποίηση του νερού της λίμνης, το 1929 κατασκευάστηκε το Φράγμα του Μαραθώνα. Ο επισκέπτης θα έρθει σε επαφή με ένα καταπράσινο τόπο, ενώ θα έχει την ευκαιρία να περπατήσει στο φράγμα και να ξεκουραστεί στις όχθες τις λίμνης. Για όσους το επιθυμούν, ο μαρμάρινος ναΐσκος δίπλα από τον υγρότοπο και το μουσείο νερού, λίγα λεπτά πιο μακριά από την Αθήνα, είναι εξίσου ενδιαφέροντες προορισμοί.  

8. Ο Κήπος του Αρχαιολογικού Μουσείου στο κέντρο

Καλοκαιρινές βόλτες στην Αθήνα

Η εσωτερική αυλή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου είναι σαν μια σελίδα της ιστορίας παγωμένη στον χρόνο. Ο επισκέπτης αισθάνεται πως βρίσκεται σε μια παλαιότερη εποχή. Περιμετρικά, κάτω από το κιόσκι της στοάς, οι τοίχοι κοσμούνται από αρχαία τεχνήματα, ενώ στο κέντρο του κήπου βρίσκεται πλήθος φυτών, δένδρων και θάμνων. Αυτή η αρμονική συμβίωση της ιστορίας και της φύσης προσφέρουν ένα αίσθημα γαλήνης, ηρεμίας και δέους.

9. Παραλία Μπρεξίζα

Καλοκαιρινές βόλτες στην Αθήνα

H Παραλία Μπρεξίζα στη Νέα Μάκρη, βρίσκεται μόλις 30 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας. Ιδανική για όσους δεν επιθυμούν την πολυκοσμία, προσφέρει στους επισκέπτες καταγάλανα νερά και ένα πράσινο τοπίο με γρασίδι και φοίνικες. Αφού απολαύσει κανείς το μπάνιο ή το πικ-νικ του, ακόμη μπορεί να περπατήσει στον Παραλιακό δρόμο της περιοχής και να θαυμάσει το όμορφο τοπίο από μια άλλη οπτική.

10. Ο κήπος του νομισματικού μουσείου

Στον κήπο του Νομισματικού Μουσείου στο Κέντρο της Αθήνας, μπορεί κανείς να απολαύσει τον καφέ του ή ένα ελαφρύ γεύμα. Ο χώρος κοσμείται από πλήθος φυτών και αγαλμάτων. Κληματαριές και μαρμάρινα διακοσμητικά στοιχεία προσδίδουν περαιτέρω ομορφιά στον χώρο. Τα τραπεζάκια του αναψυκτήριου είναι κάτω από ομπρέλες και δέντρα προσφέροντας δροσιά τόσο τις πρωινές, όσο και τις απογευματινές ώρες.   

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!