καινοτόμες εκπαιδευτικές δράσεις

Όταν μιλάμε για Πανεπιστήμια στην Ελλάδα διεκδικούμε το αυτονόητο, να είναι ανοιχτά και να εργάζονται… να αφεθούν στην αυτονομία τους να προσφέρουν υψηλής ποιότητας γνώση… να μην απασχολούνται στο σύνολό τους για την υπεράσπιση του αυτονόητου δικαιώματος των εργαζομένων τους, αλλά να πειραματίζονται σε καινοτόμες δράσεις. Δείτε τι επινόησαν κάποια Ιδρύματα των Η.Π.Α.

Αντιπρόσωποι από τα πανεπιστήμια της Βόρειας Αριζόνας, του Αϊντάχο και του Μιζούρι ανέπτυξαν με λεπτομέρειες πώς τα ιδρύματά τους πειραματίζονται σε νέες μεθόδους διδασκαλίας σε εκδήλωση σχετικά με τα καινοτόμα διδακτικά μοντέλα.

Πανεπιστήμιο της Βόρειας Αριζόνας: «Πρόγραμμα εξατομικευμένης μάθησης»

Το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Αριζόνας προσφέρει ένα πρόγραμμα εξατομικευμένης μάθησης το οποίο επιτρέπει σε φοιτητές με υψηλά κίνητρα να αποκτήσουν ένα πανεπιστημιακό πτυχίο με κύρος και σε πιο προσιτές τιμές (στις Η.Π.Α. υπάρχουν δίδακτρα στα Πανεπιστήμια). Προσφέρει online προγράμματα τόσο εξειδικευμένα, ώστε αυτά να ταιριάζουν στις προτιμήσεις, τους στόχους και τις προηγούμενες εμπειρίες των συμμετεχόντων.

Ο αντιπρύτανης του πανεπιστημίου Frederick Hurst εξηγεί πως κάθε φοιτητής είναι διαφορετικός. Έτσι, αν για παράδειγμα υπάρχει ένας φοιτητής που βοηθούσε στα βιβλία του ένα λογιστή θα έχει μάθει αρκετά, οπότε δεν είναι καλή διαχείριση του χρόνου του και του χρόνου του καθηγητή να ξεκινήσει αυτός ο φοιτητής τις σπουδές από την αρχή και να ξαναδιαβάσει πράγματα που ήδη ξέρει.

Οι φοιτητές πληρώνουν ένα μίνιμουμ διδάκτρων, καθώς  απαλλάσσονται από χρεώσεις για χρήση τεχνολογικών μέσων ή για βιβλία, μιας και τα μαθήματα διεξάγονται online.

Ο κ. Hurst θεωρεί ότι οι φοιτητές βαριούνται για δυο λόγους: είτε γιατί γνωρίζουν το μάθημα είτε γιατί μένουν πίσω στην πρόοδο της ύλης. Έτσι, αρχικά τους δίνεται η ευκαιρία να εξεταστούν σε όσα γνωρίζουν και στη συνέχεια παρακολουθούν ένα μάθημα και αν δεν πετύχουν 86% στην τελική εξέταση, εργάζονται και πάλι και ξαναδίνουν την εξέταση μέχρι να πετύχουν [για να ευλογήσουμε και τα γένια μας… αυτό που είναι αυτονόητο για τα ελληνικά δεδομένα δεν είναι για την Αμερική, το να επαναλαμβάνει κανείς την εξέταση μέχρι να πετύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Το citycampus.gr θεωρεί πως η ελληνική αυτή δυνατότητα δεν μειώνει καθόλου το κύρος και το επίπεδο των σπουδών, άλλωστε όπως φαίνεται και οι Αμερικανοί τείνουν να υιοθετήσουν αυτό το μοντέλο]. Αν δεν πετύχουν το 86% ξαναδιαβάζουν με βάση το τι δεν έμαθαν σύμφωνα με το αποτέλεσμα του τεστ. Και αυτό είναι συμβατό με το πώς λειτουργεί η αληθινή ζωή, λέει ο κ. Hurst.

Στους φοιτητές δίνονται τέσσερις ή πέντε διαφορετικοί τρόποι διδασκαλίας προκειμένου να μάθουν μια απλή έννοια. Εάν δεν την μάθουν με έναν τρόπο, πχ με βιντεοδιδασκαλία, τότε θα προχωρήσουν σε κάποια άλλη μέθοδο, πχ παιχνίδι προσομοίωσης. Αν δεν πετύχουν αυτοί οι τρόποι, τότε κάθε σχολή διαθέτει έναν μέντορα πρόθυμο να βοηθήσει το φοιτητή να πετύχει με πιο παραδοσιακές μεθόδους διδασκαλίας.

Τα μαθήματα και οι ώρες διδασκαλίας αναδιοργανώθηκαν για τις ανάγκες του νέου συστήματος και συμπαρέσυραν και όλα όσα σχετίζονται με την επίδοση του φοιτητή, τις βαθμολογίες, τις αναφορές επίδοσης κλπ.

Περισσότερα για το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Αριζόνας εδώ.

Πανεπιστήμιο του Μιζούρι-St. Louis

Μια μικρή αλλαγή σε ένα πρόγραμμα στο Πανεπιστήμιο του Μιζούρι κατέληξε σε μεγάλες επιτυχίες τόσο από την πλευρά των διδασκομένων όσο και από την πλευρά του Ιδρύματος. Επίσης, οι διδάσκοντες άρχισαν να σκέφτονται την υιοθέτηση νέων μεθόδων διδασκαλίας.

Η νέα διδασκαλία έλαβε χώρα σε ένα κλασσικό εργαστήριο, όπως εξηγεί η Kathleen Burns, διευθύντρια του σχετικού προγράμματος. Η τάξη – υβρίδιο ζητούσε από τους φοιτητές να ψάξουν πληροφορίες και να αξιολογήσουν τη σημασία τους, ενώ οι διδάσκοντες πήραν το ρόλο του καθοδηγητή. Ο μαυροπίνακας χρησιμοποιήθηκε για να γραφτεί κάθε σημείωση, από πληροφορίες μέχρι ενημερώσεις και γνώμες. Οι διδάσκοντες χρησιμοποίησαν πλατφόρμες τηλεκπαίδευσης για να δώσουν υλικό και διαγωνίσματα. Επίσης, από τους φοιτητές ζητήθηκε να κάνουν αναρτήσεις σε blogs πάνω στα θέματα των σπουδών τους.

Αποτέλεσμα, ο Μ.Ο. επίδοσης σκαρφάλωσε από το 73% στο 79%. Οι φοιτητές που ωφελήθηκαν περισσότερο ήταν αυτοί που ήταν εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες, και των οποίων οι Μ.Ο. ήταν ακόμα πιο χαμηλοί πριν το πρόγραμμα, στο 69%. Παράλληλα μειώθηκε και το κόστος για κάθε φοιτητή. Αλλά το πιο μεγάλο κέρδος είναι η αλλαγή νοοτροπίας των διδασκόντων. Από πολύ αρνητικοί άρχισαν να βλέπουν πιο θετικά τις καινοτόμες δράσεις.

Κακά τα ψέμματα, η τεχνολογία και οι υπολογιστές και το διαδίκτυο προσφέρουν ισχυρά όπλα ακόμα και στον τομέα της εκπαίδευσης. Δεν πρέπει να δαιμονοποιούνται, άλλωστε η χρήση και η λειτουργία είναι που χαρακτηρίζει το εργαλείο. Όταν εφευρέθηκε η τυπογραφία, θεωρήθηκε όπλο του διαβόλου από την εκλησία, όμως το best seller όλων των εποχών είναι η Αγία Γραφή.

Η φωτογραφία είναι από το freedigitalphotos.net