Κάπνισμα: Εναλλακτικές λύσεις στο πρόβλημα

της Κωνσταντίνας Πετροπούλου

«Οι γυναίκες, τα ξενύχτια, το αλκοόλ και τα στριφτά απολαύσεις που μου ‘κάναν τη χειρότερη ζημιά….», τραγουδά ο γνωστός σε όλους μας Κωνσταντίνος PersonaS. Πόση αλήθεια πιστεύετε ότι κρύβεται στον παραπάνω στίχο; Λίγο η παρέα, λίγο οι βραδινές έξοδοι είναι και αυτή η περίοδος της εξεταστικής που φαντάζει ατελείωτη, και το κάπνισμα στέκει αγέρωχο και σου χτυπά ολοένα και περισσότερο την πόρτα! Μπορεί να φαντάζει σύμμαχός σου στα εύκολα μα και στα δύσκολα, αλλά πίστεψε με δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένας «σιωπηλός δολοφόνος». Κάνεις δεν αμφισβητεί τις εθιστικές ιδιότητες του τσιγάρου, αλλά και σε αυτή την περίπτωση ισχύει η γενική αρχή σύμφωνα με την οποία όπου υπάρχει θέληση, γρήγορα επέρχεται και η λύση. Αν λοιπόν κι εσύ ανήκεις σε αυτή την κατηγορία, το άρθρο αυτό ίσως σε βοηθήσει να βγεις πιο εύκολα από τον κυκλώνα του καπνίσματος!

Ποιες είναι οι επιπτώσεις του καπνίσματος; Αληθεύει ο ισχυρισμός ότι μπορεί να έχει θετικές δράσεις;

Η πλειονότητα των ανθρώπων πιστεύει ότι τα μόνα συστατικά του τσιγάρου είναι η νικοτίνη και η πίσσα. Πρόκειται για ένα μεγάλο μύθο, αφού στη σύστασή του ανιχνεύονται πλήθος άλλων ουσιών όπως μονοξείδιο του άνθρακα και φορμαλδεΰδη που έχουν άκρως βλαπτικές δράσεις στον οργανισμό. Η πίσσα είναι παραδοσιακά γνωστή για τις καρκινογόνες ιδιότητές της, και σε συνδυασμό με τα άλλα συστατικά της φόρμουλας του τσιγάρου συντελούν στην εμφάνιση καρκίνου του πνεύμονα και άλλων οργάνων π.χ. ουροδόχου κύστης και οισοφάγου, αποφρακτικών πνευμονοπαθειών και παθήσεων των στεφανιαίων αγγείων. Επίσης, δημιουργούν προβλήματα γονιμότητας και στα δύο φύλα.

Από την άλλη, πλευρά το κάπνισμα ενδέχεται να μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Parkinson, λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε νικοτίνη και καρκίνου των ωοθηκών, μιας και μειώνει τα επίπεδα των οιστρογόνων. Ακόμα, οι καπνιστές τείνουν να παρουσιάζουν υψηλότερο αιματοκρίτη αλλά και μεταβολικό ρυθμό από τους μη καπνιστές. Προσοχή όμως! Ο ζυγός εξακολουθεί να γέρνει στην πλευρά των αρνητικών και το κάπνισμα παραμένει ένας από τις μεγαλύτερους κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

Καλές οι θεωρίες για την τεράστια νοσηρότητα του τσιγάρου… στην πράξη μπορούν να προταθούν ουσιαστικές λύσεις για τη διακοπή του;

Στο σημείο αυτό αξίζει να διευκρινιστεί ότι, η ουσιαστική λύση βρίσκεται μέσα σου! Πριν τη λήψη οποιουδήποτε μέτρου, πρέπει να συνειδητοποιήσεις ότι πρόκειται για μία αρκετά εξαρτησιογόνο συνήθεια και απαιτεί αρκετή αποφασιστικότητα!

Τα τσιρότα και οι τσίχλες που κυκλοφορούν έχουν κυρίως υποβοηθητικό ρόλο. Κυκλοφορούν και φαρμακευτικά σκευάσματα για τη διακοπή του καπνίσματος (δραστικές ουσίες: βουπροπιόνη, βαρενικλίνη), αλλά δε χρησιμοποιούνται ως λύσεις πρώτης γραμμής παρά μόνο σε περιπτώσεις βαριάς εξάρτησης, υπό την παρακολούθηση γιατρού.

Μία πολλά υποσχόμενη ανακάλυψη που έγινε ιδιαίτερα γνωστή τα τελευταία χρόνια είναι το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Περιέχει νικοτίνη αλλά στερείται πίσσας και μονοξειδίου του άνθρακα. Ωστόσο, απαιτείται προσοχή κατά την αγορά του, διότι κάποιες συσκευές περιέχουν εναλλακτικές ουσίες, ισχυρά καρκινογόνες. Κυκλοφορούν και με γεύσεις και πλέον έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι αρκετών νέων καπνιστών!

Το κάπνισμα καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την κοινωνική και οικογενειακή μας ζωή! Η διακοπή του μας καλεί να δούμε τον άλλο μας εαυτό! Εγώ είμαι πρόθυμη να προσπαθήσω! Εσύ;

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!