τεμπελιά

Κάνε την τεμπελιά να δουλέψει μαζί σου!

της Δημητρού Αθηνάς

Έχεις δουλειές που πρέπει να γίνουν σήμερα, αλλά εσύ δεν ασχολείσαι καν και ο χρόνος περνάει τικ τακ… Δεν φταις και εσύ, η οθόνη του κινητού σου ανάβει και σβήνει κάθε που έρχονται ειδοποιήσεις, τα νέα στο blog σου τρέχουν και είσαι περίεργος να τα διαβάσεις, δεν έπλυνες κάτι ρούχα, α ναι, και πρέπει να πας και για έναν καφέ με ένα γνωστό φιλαράκι… Βαριέσαι, με άλλα λόγια, να τελειώσεις τις δουλειές που είναι σημαντικές! Σου έχω λύσεις στο πρόβλημά σου, πώς να κάνεις την τεμπελιά να δουλέψει μαζί σου χεράκι-χεράκι. Για πάμε.

Ανταμοιβή

Δώσε ένα κίνητρο στον εαυτό σου. Εάν τού δώσεις για αμοιβή κάτι που σου αρέσει πραγματικά, είτε φαγητό είτε μια σειρά ή ταινία είτε μία βόλτα είτε ψώνια στα μαγαζιά. Υπάρχουν, μάλιστα, πολλοί που ανταμείβουν τον εαυτό τους ακόμα και με ένα χαλαρωτικό ζεστό μπάνιο στην μπανιέρα τους, εάν τελειώσουν αυτά που πρέπει να κάνουν.

Ξεκίνα από τα «ευχάριστα»

Βάλε στην λίστα σου τις υποχρεώσεις με σειρά από το πιο ευχάριστο και ενδιαφέρον καθήκον προς το λιγότερο. Έτσι, θα έχεις την επιθυμία να δουλέψεις πάνω σε όλα, καθώς θα έχεις ξεκινήσει με ό,τι σε ευχαριστεί περισσότερο. Μην αφήσεις την τελευταία δουλειά της λίστας, η γνωστή «βαρετή» δουλειά!

Άλλαξε τον τρόπο σκέψης σου

Εάν μέσα στις δουλειές σου είναι κάτι πιο περίπλοκο, πολύωρο ή κουραστικό, βρες τρόπους να το κάνεις πιο εύκολο και ευχάριστο. Γράψε σε ένα χαρτί τα βήματα που χρειάζονται για να φέρεις εις πέρας την συγκεκριμένη εργασία και δες ποια από αυτά μπορούν να εξαλειφθούν. Και αν όχι, δες ποια μπορούν να γίνουν πιο ευχάριστα, συνδυάζοντάς τα με κάποια άλλη «μικρο-δουλίτσα» ευχάριστη. Διαφορετικά, μην σκέφτεσαι πόσο δύσκολο είναι, αλλά τα οφέλη που θα έχεις από αυτό. Μόρφωση, χρήμα, δόξα ή γυναίκες; Το αποτέλεσμα θα σε ανταμείψει.

Κάνε απλώς την αρχή

Μην σκεφτείς καθόλου σε καμία εργασία σου πόσες ώρες, τι χρειάζεται, πόσο κουραστικό ή όχι είναι. Απλά ξεκίνα! Και ας καθίσεις να ασχοληθείς μισή ωρίτσα με αυτό. Είναι ένας έξυπνος τρόπος, ακόμα και αν ξέρεις πως δεν προλαβαίνεις να τα κάνεις όλα που είναι στην ημερήσια λίστα σου, να ασχοληθείς ΜΕ ΟΛΑ ΑΠΟ ΛΙΓΟ. Γιατί, ως γνωστόν, η αρχή είναι «το ήμισυ του παντός», ξεκίνα!

Βρες τα με τον εαυτό σου

Η τεμπελιά είναι απλά ένα σύμπτωμα. Αν είσαι κουρασμένος από το καθημερινό στρες, αν είσαι αγχωμένος από οτιδήποτε, αν είσαι στεναχωρημένος και πληγωμένος, ή αν φοβάσαι για κάτι, δεν αφήνεις τον εγκέφαλό σου να σκεφτεί καθαρά και συγκεντρωμένα πάνω στο πλάνο εργασίας σου. Σε όλους συμβαίνει συχνά, ακόμα και στους πιο οργανωτικούς χαρακτήρες, προσωπικές σκέψεις και προβλήματα να εμποδίζουν την επαγγελματική τους απόδοση. Όταν νιώθεις έτσι, μην είσαι αυστηρός με τον εαυτό σου, αλλά δώσε του την φροντίδα να γίνει καλύτερα και με αγάπη άκουσε τι χρειάζεται. Για παράδειγμα, εάν από το άγχος, έχεις πονοκέφαλο, μην πιέζεις τον εαυτό σου περισσότερο, αλλά πάρε παυσίπονα, ξεκουράσου και κάνε κάτι χαλαρωτικό.

Αν είσαι στεναχωρημένος και φυσικά δεν μπορείς να συγκεντρωθείς, άφησε τον εαυτό σου να ξεσπάσει τις σκέψεις και τα συναισθήματά του και όταν νιώσεις έτοιμος, ασχολήσου με τις εργασίες σου. Με άλλα λόγια, γίνε πιο δυνατός από αρνητικές σκέψεις και συμπεριφορές που εμποδίζουν την απόδοσή σου στην δουλειά, βρες τα με τον εαυτό σου και «άκουσέ τον».

Βάλε ξυπνητήρι κάθε μέρα και απομάκρυνε το Ίντερνετ από κοντά σου

Φυσικά και θα κρατήσεις το Ίντερνετ, εάν το απαιτεί ο τομέας της δουλειάς σου. Μόνο εάν είναι απαραίτητο, κράτησέ το κοντά σου, αλλιώς απομάκρυνέ το μαζί με το κινητό σου για μερικές ώρες που εργάζεσαι πάνω σε κάτι για να πετύχεις άριστη συγκέντρωση. Τέλος, βάλε ξυπνητήρι κάθε μέρα το πρωί, είτε έχεις πρωινή εργασία εκτός σπιτιού είτε όχι. Έρευνες δείχνουν πως εάν ξυπνάμε όλοι σχετικά πρωί, γινόμαστε πιο παραγωγικοί και επιτυγχάνεται περισσότερη συγκέντρωση το πρωί σχετικά με τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας.

Άφησε τις δικαιολογίες στην άκρη, λοιπόν και.. ξεκίνα!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!