ΙΦΕ (Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης): Οι Πανελλήνιες  τελειώνουν και η στιγμή του μηχανογραφικού καταφθάνει! Είναι η ώρα του μαθητή να σκεφτεί και να αποφασίσει συνειδητά, με βάση τα θέλω του.

Της Φένιας Κατσιγιάννη*

Αν σε εξιτάρει ο κόσμος της φιλοσοφίας η λύση ακούει στο όνομα  ΙΦΕ Το ΙΦΕ περιλαμβάνει όλες τις επιστήμες και έρχεται να απαντήσει σε ερωτήματα όπως: τι είναι  αυτό που λέμε επιστήμη, φιλοσοφία και πού αποσκοπούν.

Αντικείμενο των σπουδών του τμήματος είναι η Φιλοσοφία και Ιστορία της Επιστήμης και της Τεχνολογίας, η μελέτη της Γνωσιακής Επιστήμης αλλά και οι επιστήμες  Κοινωνίας, Τέχνης και Πολιτισμού.

ΙΦΕ: Πρόγραμμα Σπουδών

Ουσιαστικά, αποκτάς βασικές γνώσεις στις θετικές επιστήμες (μαθηματικά, φυσική, βιολογία, πληροφορική) τις κοινωνικές και τις ανθρωπιστικές επιστήμες (ψυχολογία, ιστορία, οικονομικά). Επειδή  ίσως να μπερδεύουν όλα τα παραπάνω, ιδού κάποια  ακόμη από τα μαθήματα του προγράμματος σπουδών, αναλυτικά: Φιλοσοφία Γλώσσας, Θεωρία Δικαίου και Θεσμών, Νευροεπιστήμες, Ιστορία Τέχνης, Ιστορία Ιατρικής, Ιστορία Πανεπιστημίων κ.ά.

ΙΦΕ: Εξελίσσεσαι ως άτομο

Συχνά ακούμε τη λέξη φιλοσοφία χωρίς να ξέρουμε τι σημαίνει  ή την σνομπάρουμε. Ο περισσότερος κόσμος τη  φαντάζεται ως κάτι  ανούσιο. Υποτιμάται έτσι η σπουδαιότητά της  ξεχνώντας ότι ανοίγει δίαυλο για κριτική σκέψη. Τα ερωτήματα που δημιουργούνται μας δίνουν την ευκαιρία να προβληματιστούμε.

Με τη φιλοσοφία αναπτύσσεται ένα υγιές άτομο με άποψη και κρίση, γίνεται καλύτερο τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο, γιατί στόχος είναι η καλύτερη κατανόηση των πραγμάτων.

ΙΦΕ: Εξελίσσεσαι ως πολίτης

Λαμπρό παράδειγμα είναι ότι κλάδοι της φιλοσοφίας, αυτοί της ηθικής και της πολιτικής φιλοσοφίας ασχολούνται με το δίκαιο και το σωστό και το πώς διαμορφώνονται οι σχέσεις των ανθρώπων σε μια κοινωνία. Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονιστεί η μέγιστη σημασία της φιλοσοφίας, όπου  επαληθεύεται με την Παγκόσμια Ήμερα Φιλοσοφίας που γιορτάζεται κάθε χρόνο από την UNESCO.

ΙΦΕ: Τμήμα του ΕΚΠΑ

Για το ΕΚΠΑ οι συστάσεις είναι περιττές. Αποτελεί ένα από τα καλυτέρα Πανεπιστήμια της χώρας, αλλά και διεθνώς σύμφωνα με τις διεθνείς αξιολογήσεις. Αξίζει να αναφέρω ότι στη λίστα της Σαγκάης του 2016 το ΕΚΠΑ κατατάχτηκε και πάλι στις θέσεις από 301 έως 400.

ΙΦΕ: Προοπτικές για μεταπτυχιακά προγράμματα

Οι απόφοιτοι του τμήματος γίνονται εύκολα δεκτοί σε μεταπτυχιακά προγράμματα στο εξωτερικό, χάρη στη διεθνή αναγνωσιμότητά του. Όσον αφορά την Ελλάδα το τμήμα προσφέρει 5 μεταπτυχιακά προγράμματα:

1) Ιστορία και Φιλοσοφία Επιστήμων και Τεχνολογίας

2) Βασική και Εφαρμοσμένη Γνωσιακή Επιστήμη

3) Λογική και Θεωρία Αλγορίθμων και Υπολογισμού

4) Διδακτική και Μεθοδολογία  των Μαθηματικών

5) Εγκέφαλος και Νους

και όλα αυτά σε συνεργασία με τα τμήματα Πληροφορικής, Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής Ψυχολογίας, Νοσηλευτικής, Μαθηματικών του ΕΚΠΑ, τμήματα Φυσικής, Μαθηματικών, Ιατρικής του Πανεπιστήμιου Κρήτης, αλλά και τμημάτων του ΕΜΠ.

ΙΦΕ: Αποκτάς κίνητρο για έρευνα

Τα  περισσότερα μαθήματα και βιβλία είναι διαμορφωμένα έτσι, ώστε να ανοίγονται διέξοδοι, να ψάχνεις για το μέλλον σου. Σου δίνεται η δυνατότητα να μάθεις, να κοινωνικοποιηθείς να σεβαστείς, να αναθεωρήσεις, να οραματιστείς.

Προσέξτε όμως:  Παρότι τα εργασιακά δικαιώματά του αμφισβητούνται, το ΙΦΕ έχει να σου δώσει πολλά, εάν είσαι σε θέση να τα δεχτείς! Παρακινώ λοιπόν τον καθένα να έρθει να γνωρίσει τον κόσμο της ιστορίας και φιλοσοφίας της επιστήμης…

Περισσότερα στο ίδιο το τμήμα εδώ.

Πρόσφατα άλλαξε όνομα. Το παλιό του όνομα ήταν ΜΙΘΕ (Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης). Δείτε εδώ.

* Η Φένια Κατσιγιάννη παρακολουθεί το σεμινάριο δημοσιογραφίας του citycampus

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!