Ιστορίας και Αρχαιολογίας

Οδηγός Επαγγελμάτων: Ιστορία και Αρχαιολογία

της Γεωργίας Τριανταφυλλάκη

Το Ιστορίας και Αρχαιολογίας αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή τμήματα για τα παιδιά που έρχονται από τη θεωρητική κατεύθυνση. Οι φοιτητές που επιλέγουν το συγκεκριμένο τμήμα έχουν τη δυνατότητα να μελετήσουν το παρελθόν όχι μόνο σε θεωρητικό αλλά και σε πρακτικό επίπεδο, μέσα από την μελέτη των τεχνών, των γλωσσών, των κειμένων του παρελθόντος αλλά και την μελέτη του ίδιου του ανθρώπου. Με λίγα λόγια, πρόκειται για μία σχολή με πολλές πτυχές που μπορούν να καλύψουν τα ενδιαφέροντα όλων.

Σχολές και Τμήματα

Το τμήμα υπάρχει σε πολλά μέρη της Ελλάδας με κάποιες διαφοροποιήσεις από το ένα Πανεπιστήμιο στο άλλο.

Επαγγελματικές προοπτικές
Ιστορία και Αρχαιολογία

Οι επαγγελματικές προοπτικές που προσφέρει τα παραπάνω τμήματα ποικίλουν, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε κάθε φοιτητή να διαλέξει μία ξεχωριστή πορεία μετά το τέλος των σπουδών του.

Συγκεκριμένα, ορισμένοι τομείς εργασίας για τους απόφοιτους είναι οι εξής:

  • Αρχαιολόγος
  • Ιστορικός
  • Φιλόλογος- Εκπαιδευτικός
  • Επιμελητής μουσείων -Μουσειολόγος
  • Σύμβουλος Πολιτιστικής Κληρονομιάς
  • Ερευνητής
  • Ξεναγός (με ειδική κατάρτιση)

Επαγγελματικά δικαιώματα

Ιστορία και Αρχαιολογία

Οι απόφοιτοι των τμημάτων ιστορίας και αρχαιολογίας μπορούν να εργαστούν σε διάφορους τομείς καθώς αποκτούν πολλά επαγγελματικά δικαιώματα.

Αρχικά, έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν σε αρχαιολογικές ανασκαφές του Υπουργείου Πολιτισμού, στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, στην Τοπική Αυτοδιοίκησηπολιτιστικές και αρχαιολογικές έρευνες ιδιωτικών εταιρειών, τουριστικά γραφεία, μουσεία και πολιτιστικούς οργανισμούς.

Επιπλέον, μπορούν να εισαχθούν στην δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση ως καθηγητές του κλάδου ΠΕ02 Φιλολόγων. Επίσης, μία επαγγελματική διέξοδος είναι τα ερευνητικά ιδρύματα, κέντρα μελετών, υπηρεσίες αρχείων, βιβλιοθήκες, μουσεία, και ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού. Τέλος, υπάρχει η δυνατότητα απασχόλησης τους ως ξεναγοί -αφού βέβαια καταρτιστούν μέσω των ταχύρρυθμων προγραμμάτων που προσφέρουν τα τμήματα- ή σύμβουλοι πολιτιστικού τουρισμού.

Είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς ότι λόγω της ποικιλομορφίας των τμημάτων, δεν έχουν όλοι οι απόφοιτοι ακριβώς τα ίδια εργασιακά δικαιώματα. Γι’ αυτό τον λόγο, είναι καλό ένας φοιτητής που θέλει να ακολουθήσει τον κλάδο αυτόν να λάβει υπόψη του αυτές τις διαφορές.

Συνέντευξη

Γεωργία, Απόφοιτη

“Προσωπικά, επέλεξα αυτήν τη σχολή καθώς έβλεπα την ποικιλία των μαθημάτων που υπήρχαν και το ότι δεν ήταν εξειδικευμένη πάνω σε ένα αντικείμενο. Χωρίς να γνωρίζω ακριβώς ποιο επαγγελματικό πεδίο με ενδιέφερε, θεώρησα σωστό να επιλέξω μια σχολή που θα κρατούσε το ενδιαφέρον μου ζωντανό κατά τη διάρκεια των σπουδών. Πράγματι, το ιστορικό-αρχαιολογικό του Ρεθύμνου μου έδωσε αυτήν την δυνατότητα. Επιπλέον, το πρόγραμμα σπουδών περιλάμβανε ανασκαφές, εργαστήρια και εκπαιδευτικές εκδρομές στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό κάθε χρονιά, καθιστώντας τη μάθηση ακόμη πιο ενδιαφέρουσα. Τελικά με τράβηξε ο χώρος της εκπαίδευσης αλλά σίγουρα πήρα πολλά από αυτή τη σχολή.”

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!