Ισοδυναμία πτυχίων Πολυτεχνείων και Γεωπονικού Πανεπιστημίου με MASTER

Της Ηρώς Σιδέρη *

Προ ολίγων ημερών, σε συνάντηση του Υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου με τους διευθυντές Σχολών των ΤΕΙ, ανακοινώθηκε στα πλαίσια του σχεδίου νόμου για τα μεταπτυχιακά προγράμματα, η επαναφορά της διάταξης, σύμφωνα με την οποία τα πτυχία των πενταετών σπουδών των Πολυτεχνείων και Γεωπονικών Σχολών της χώρας θα ισοδυναμούν με MASTER.

MASTER, ονομάζονται τα μεταπτυχιακά διπλώματα με διεθνή αναγνώριση, υπό την χορήγηση του ενιαίου Ευρωπαϊκού χώρου εκπαίδευσης, αλλά και όσων άλλων χωρών ακολουθούν αντίστοιχη πρακτική.
Αξιοσημείωτο είναι, πως οι κάτοχοι των τίτλων σπουδών αυτών, με την ισχύ της ανωτέρω ισοδυναμίας, απαλλάσσονται της υποχρεωτικής κατοχής διπλώματος μεταπτυχιακών σπουδών (ΔΜΣ) για την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής για της μεταπτυχιακές σπουδές στα Ελληνικά ΑΕΙ.
Το αίτημα αυτό απασχολούσε πολλά χρόνια τους φοιτητές των Πολυτεχνείων και Γεωπονικών Σχολών, καθώς και ακόμη και τους εκάστοτε υπουργούς. Σύμφωνα με το «ΕΘΝΟΣ» , η πρώτη εμφάνιση της διάταξης πραγματοποιήθηκε το 2015 στο σχέδιο νόμου της τότε αναπληρώτριας υπουργού Σίας Αναγνωστοπούλου.


Σύμφωνα με τη διάταξη, η ισοδυναμία αυτή ισχύει μόνο για τα Τμήματα ή τις Σχολές οι οποίες, κατά την κρίση της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ) πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

1.Προσφέρουν σπουδές γνωστικού αντικειμένου με θετικό-εφαρμοσμένο  προσανατολισμό.

2.Έχουν πρόγραμμα ενιαίας και αδιάσπαστης πενταετούς ή εξαετούς  φοίτησης.

3.Διαθέτουν επαρκή σε εύρος και λογική διάρθρωση μαθήματα, που καλύπτουν ολόκληρο το εύρος του σχετικού γνωστικού αντικειμένου, περιλαμβανομένων και επαρκών μαθημάτων εμβάθυνσης (προχωρημένου επιπέδου) διαρκείας δύο τουλάχιστον εξαμήνων.

4.Προβλέπουν την υποχρεωτική εκπόνηση ερευνητικού χαρακτήρα Διπλωματικής εργασίας, εντός ενός εξαμήνου κατ’  ελάχιστον.

Το άρθρο στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας (2015) :
http://www.opengov.gr/ypepth/?p=2439

*Η Ηρώ Σιδέρη παρακολουθεί το Σεμινάριο Δημοσιογραφίας του Citycampus.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!