Καλοκαιρινές διακοπές και θερινά πανεπιστήμια: Ο απόλυτος συνδυασμός

Της Μαρίας Παπακοσμά*

Θερινά Πανεπιστήμια

Θερινά Πανεπιστήμια… Μπορεί το καλοκαίρι να είναι η εποχή της χαλάρωσης και των διακοπών, εν τούτοις η όρεξη για μάθηση και επιπλέον επιμόρφωση δε σταματά ποτέ.

Αρκετά μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η κινητικότητα και η συμμετοχή νέων ανθρώπων σε Θερινά Πανεπιστήμια, σχολεία ή σεμινάρια, οι οποίοι επιλέγουν να συνδυάσουν τις διακοπές τους με τη δίψα τους για μάθηση και περαιτέρω εξειδίκευση. Τα χρηματοδοτούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα ανταλλαγών και μη, δίνουν λοιπόν τη δυνατότητα σε φοιτητές και νέους να ταξιδέψουν τους θερινούς μήνες σε συγκεκριμένα μέρη συνήθως για διάστημα έως τεσσάρων μηνών. Εκεί έρχονται σε επαφή με ανθρώπους από διάφορες χώρες. Παράλληλα μελετούν και αναλύουν διάφορες θεματικές. Ικανοποιούν έτσι την επιθυμία τους να εφοδιαστούν με επιπλέον γνώσεις κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού.

Θερινά Πανεπιστήμια: AEGEE

Πιο συγκεκριμένα, η οργάνωση AEGEE έχει καθιερώσει το θεσμό των Summer Universities (SU). Διοργανώνει ανταλλαγές νέων σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δίνοντας  τους την ευκαιρία να πάρουν μια γεύση πολυπολιτισμικότητας μαζί με δραστηριότητες ακαδημαϊκού ενδιαφέροντος ή εκμάθησης μιας ξένης γλώσσας. Επιπλέον, η συναναστροφή με άτομα από διαφορετική κουλτούρα και οι εμπειρίες που αποκομίζουν καθιστούν το θεσμό αυτό πολύτιμο σε φοιτητές ή νέους εργαζόμενους που κατα τη διάρκεια του υπόλοιπου χρόνου οι σπουδές ή η εργασία τους δεν τους επιτρέπουν να ζήσουν ένα “mini-Erasmus”. Περισσότερες πληροφορίες για όσους ενδιαφέρονται στο link που ακολουθεί:

http://www.projects.aegee.org/suct/su2016/index.php

Θερινά Πανεπιστήμια: Salto Youth

Μια άλλη οργάνωση του προγράμματος Erasmus+  είναι και η Salto Youth, η οποία παρέχει στήριξη, προχωρημένη εκμάθηση και εκπαιδευτικά προγράμματα μέσα από ένα δίκτυο οχτώ κέντρων ερευνών στην Ευρώπη. Η διεξαγωγή αυτών των εργασιών και των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων δεν σταματά τους καλοκαιρινούς μήνες. Αποτελεί έτσι μια πολύτιμη δεξαμενή για εξειδίκευση και επιπρόσθετη επιμόρφωση σε διάφορους τομείς και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Το site που ακολουθεί δίνει κατατοπιστικές πληροφορίες σε όσους θέλουν να ενημερωθούν για τη δράση της συγκεκριμένης οργάνωσης.

https://www.salto-youth.net

Θερινά Πανεπιστήμια: Ενωμένες Κοινωνίες Βαλκανίων

Οι Ενωμένες Κοινωνίες των Βαλκανίων είναι μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση με έδρα τη Θεσσαλονίκη και στοχεύει στην κινητικότητα της νεολαίας μέσω διάφορων προγραμμάτων, εθελοντικών και εκπαιδευτικών σε τοπικό και διεθνές επίπεδο. Οι δράσεις της αφορούν προγράμματα που διεξάγονται όλο το χρόνο, κατά συνέπεια είναι εφικτό να βρεθεί και το καλοκαίρι μια ενδιαφέρουσα δραστηριότητα για όσους το επιθυμούν.

http://www.usbngo.gr/

Τέλος, είναι σημαντικό ο προγραμματισμός να γίνεται νωρίς για να μην παρέλθει το deadline για τις συμμετοχές. Καλό καλοκαίρι και καλές θερινές σπουδές!

* Η Μαρία Παπακοσμά παρακλολούθησε το σεμινάριο δημοσιογραφίας του Citycampus

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!