Τί γνωρίζεις για τη Low Bap μουσική;

του Βαγγέλη Ρουσοχατζάκη

Στην Ελλάδα υπάρχουν αρκετά είδη μουσικής για όλα τα γούστα· από το ρεμπέτικο και τα παραδοσιακά τραγούδια κάθε τόπου μέχρι το ελληνικό pop, το hip-hop και τα λαϊκά. Φυσικά, υπάρχουν και άλλα είδη μουσικής που έχουν αφήσει το στίγμα τους στην ελληνική κοινωνία. Υπάρχουν όμως και κάποια πιο παρεξηγημένα είδη. Ένα από αυτά είναι το Low Bap, το οποίο αν και υπάρχει αρκετά χρόνια στην Ελλάδα, δεν ακούγεται τόσο συχνά. Το Low Bap γεννήθηκε το 1992, στο Πέραμα, από τον Μιχάλη Μυτακίδη (γνωστό ως B.D Foxmoor) και τον Δημήτρη Κρητικό, οι οποίοι δημιούργησαν το συγκρότημα των Active Member.

Πώς ξεκίνησαν όλα

Το Πέραμα είναι ένα προάστιο του Πειραιά, στο οποίο το 1920 εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες που είχαν έρθει από την Κωνσταντινούπολη και τον Πόντο. Αργότερα, στην περιοχή αυτή, κατασκευάστηκαv τα ναυπηγεία. Ήταν άρρηκτα συνδεδεμένα με την τοπική οικονομία, καθώς η πλειοψηφία των ανδρών δούλευε εκεί και έτσι συντηρούσαν τις οικογένειες τους. Ο Μιχάλης Μυτακίδης γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Πέραμα. Καθημερινή του εικόνα ο μόχθος των ανθρώπων που προσπαθούσαν να επιβιώσουν δουλεύοντας σε δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκες εργασίας, σχεδόν ξεχασμένοι από την πολιτεία. Με το πέρασμα των χρόνων, η κατάσταση γινόταν δυσκολότερη στην περιοχή του Περάματος. Τα ναυπηγεία έκλειναν και η ανεργία αυξανόταν. Έτσι, το 1992, δημιουργήθηκαν οι Active Member και το Low Bap, αντλώντας έμπνευση από την ανεργία, τα κοινωνικά προβλήματα, τον ρατσισμό, τα πολιτικά συμφέροντα και τους πολέμους. Ήταν ο τρόπος του Μιχάλη να εκφράσει τα συναισθήματά του και τις εικόνες που είχαν χαραχθεί στο μυαλό του.

Αλλαγή πορείας

Το είδος της συγκεκριμένης μουσικής έμοιαζε με hip-hop. Ο Μιχάλης όμως, αφού δημιούργησε τη δική του εταιρεία παραγωγής (Freestyle Production), διαχώρισε τη θέση του. Υποστήριζε πως το hip-hop στην Ελλάδα είχε αρχίσει να υιοθετεί τα εμπορικά χαρακτηριστικά της αμερικανικής hip-hop μουσικής. Αυτή η κίνησή του δημιούργησε την πρώτη κόντρα στην ελληνική hip-hop σκηνή. Όσον αφορά τον στίχο των τραγουδιών, τις περισσότερες φορές θίγουν κοινωνικά προβλήματα, πολιτική ή προσωπικές εμπειρίες από την ζωή του ίδιου ή κοντινών του προσώπων. Οι Active Member, ως κύριοι εκφραστές του Low Bap κινήματος, βρίσκονται και πίσω από άλλες δραστηριότητες με στόχο την ενημέρωση του κοινού γι’ αυτό το είδος μουσικής, αλλά και για θέματα που αφορούν τον κόσμο και την ελληνική κοινωνία. Για παράδειγμα, υπάρχει το Low Bap Festival που λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο. Εκτός αυτού, έχουν ανοίξει δισκάδικο με αποκλειστικά hip-hop μουσική και έχουν εκδώσει βιβλίο με στίχους του B. D. Foxmoor. Ενίοτε, υπάρχει και ραδιοφωνική εκπομπή σε διάφορους σταθμούς.

Active Member και ξερό ψωμί…

Πληθώρα τραγουδιστών έχουν περάσει ή έχουν συνεργαστεί με τους Active Member. Μερικοί από αυτούς είναι οι: Πάνος Τόλιος (Ξύλινα Σπαθιά), Μπάμπης Παπαδόπουλος (Τρύπες), Νικήτας Κλιντ, Βέβηλος, Φίλιππος Πλιάτσικας, Σωκράτης Μάλαμας και άλλοι. Σήμερα το συγκρότημα αποτελείται από τον B. D. Foxmoor και την Γιολάντα Τσιαμπόκαλου  (Sadahzinia), η οποία είναι σύζυγός του. Κάποιες φορές συμμετέχει και ο γιος τους, ο Ramon. Υπάρχουν διάφορα συγκροτήματα που έχουν δημιουργηθεί και συνεργαστεί με τους Active Member κατά καιρούς, αλλά βασικός εκφραστής αυτού του είδους μουσικής είναι ο B.D. Foxmoor με το συγκρότημά του. Μεταξύ άλλων, κάποια γνωστά τραγούδια του συγκροτήματος είναι τα Φυσάει Κόντρα, Άκου Μάνα, Φύλακας Άγγελος, Σήκωσε Ψηλά την Γροθιά σου, Τι άλλο Φοβάσαι, Κοσμογωνιά.

Μια φράση από το Manifesto του Low Bap:

«Στηρίζω το λόγο μου με τη ζωή μου και τη ζωή μου με το λόγο μου».

Θέλεις να σπουδάσεις στο εξωτερικό και δεν έχεις σε ποιον να απευθυνθείς; Μπες στο studybuddy.gr, κάνε εγγραφή και λύσε όλες σου τις απορίες σήμερα!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!