κοστος μεταπτυχιακών

Στην πρώτη θέση με τα πιο ακριβά μεταπτυχιακά της Ευρώπης βρίσκεται η Αγγλία με το ετήσιο κόστο διδάκτρων να βρίσκεται πάνω από τις 20.000 ευρώ. Αναμενόμενο για μια χώρα που έχει “παράδοση” στο να πείθει ότι οι παρεχόμενες εκπαιδευτικές της υπηρεσίες είναι υψηλότατου επιπέδου. Στη δεύτερη θέση βρίσκονται η Κύπρος και η Ιρλανδία με 6.οοο ευρώ και ακολουθεί η Σκωτία και η Ελλάδα με 3.918 και 3.625 ευρώ αντίστοιχα. Όλα αυτά προκύπτουν από έρευνα του Κέντρου ανάπτυξης εκπαιδευτικής πολιτικής της ΓΣΕΕ.

Στις τελευταίες αλλά αξιοζήλευτες σε αυτή την περίπτωση θέσεις βρίσκονται χώρες όπως η Γαλλία, το Λουξεμβούργο, η Μάλτα αλλά και η Βουλγαρία με το ετήσιο κόστος διδάκτρων να είναι μικρότερο των 442 ευρώ.

Ωστόσο, παράτη θέση της στην πρώτη εξάδα, η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες με τη μικρότερη οικονομική ενίσχυση των μεταπτυχιακών υποτροφιών. Δεν υπάρχουν αρκετές ευκαιρίες για υποτροφίες, επιχορηγήσεις ή και δάνεια, με αποτέλεσμα να καθιστούν τα μεταπτυχιακά απλησίαστα.

Άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία που προκύπτουν από την σχετική έρευνα είναι τα εξής: Η Ελλάδα ανήκει στις χώρες στις οποίες οι περισσότεροι φοιτητές πληρώνουν, μαζί με την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Ρουμανία, την Ισπανία και την Πορτογαλλία. Παράδεισοι είναι η Τσεχία, η Σουηδία και η Φινλανδία και η Αυστρία όπου κανείς δεν πληρώνει.

“Ξεφυλλίστε” τα αποτελέσματα της έρευνας εδώ, είναι ενδιαφέροντα. Η συζήτηση περί διαθεσιμότητας στην Ελλάδα ίσως είναι παραπλανητική. Έχει παρασύρει και απόλυτα δικαιολογημένα την πλειοψηφία των φοιτητών των ιδρυμάτων στα οποία κινδυνεύει να χαθεί το εξάμηνο σε μια διαμάχη χωρίς ιδιαίτερο νόημα και άθελά τους, όταν άλλα ζητήματα χρειάζονται εντονότατη διεκδίκηση από την πλευρά των φοιτητών, όπως η μείωση ή καλύτερα η απαλοιφή των διδάκτρων των μεταπτυχιακών σπουδών.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!