φοιτητική ζωή στην Κοπεγχάγη

Της Αργυρώς Σταμούλη

Η φοιτητική ζωή στην Κοπεγχάγη

Μετά το αφιέρωμά μας για την χαρτογράφηση των μεταπτυχιακών στην Δανία, θα εξετάσουμε πώς είναι η ζωή στην «κοιτίδα» του φοιτητικού κόσμου της χώρας, που δεν θα ήταν άλλη από την πρωτεύουσα της Δανίας, την Κοπεγχάγη.

Η Κοπεγχάγη έχει την ψηλότερη θέση στην κατάταξη για την καταλληλότερη φοιτητική πόλη μεταξύ των βόρειων χωρών της Ευρώπης, πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με την παγκόσμια κατάταξη από το QS BestStudentCities 2015 βρίσκεται στην 28η θέση και τοποθετείται μπροστά από την Στοκχόλμη της Σουηδίας και το Ελσίνκι της Φινλανδίας. Η Κοπεγχάγη διακρίνεται επίσης και για την ασφάλεια αλλά και το καθαρό περιβάλλον της. Δεν είναι τυχαίο που για το 2014 κέρδισε το αναγνωρισμένο βραβείο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της πιο Πράσινης Πρωτεύουσας στην Ευρώπη. Η πρωτεύουσα της Δανίας κέρδισε το βραβείο Ευρωπαϊκής Πράσινης Πρωτεύουσας 2014 μεταξύ άλλων 17 ευρωπαϊκών πρωτευουσών και ήταν εντυπωσιακές οι προσπάθειες για την παρακίνηση των ανθρώπων να υιοθετήσουν ένα πιο πράσινο τρόπο ζωής. Η διάκριση έγινε με την εξέταση κάποιων κριτηρίων όπως ήταν η μεταφορά, η διαχείριση των υγρών αποβλήτων, η ενεργειακή απόδοση, η περιβαλλοντική διαχείριση, η ηχορύπανση, η ποιότητα του αέρα, η ανακύκλωση, η κατανάλωση νερού, η βιοποικιλότητα, η πράσινη ανάπτυξη, το κλίμα και οι χώροι πρασίνου, όπου σε εννέα από τους δώδεκα στόχους, η Κοπεγχάγη έλαβε την υψηλότερη ή δεύτερη υψηλότερη βαθμολογία από όλες τις συμμετέχουσες πόλεις.

Ως φοιτητική πόλη η Κοπεγχάγη αν και έχει χαμηλά δίδακτρα είναι όμως ένα δαπανηρό μέρος λόγω βέβαια των υψηλών παροχών της στους κατοίκους της.

Παρόλα αυτά, η Κοπεγχάγη είναι μια πολύ καλή επιλογή για σπουδές παγκόσμιας κλάσης, ανεξάρτητα από το αντικείμενο σπουδών. Σε μια όμορφη πόλη, όπως η Κοπεγχάγη, η εκπαίδευσή σας θα πρέπει να επικεντρωθεί στην εξεύρεση λύσεων στον πραγματικό κόσμο. Το παραδοσιακό είδος των διαλέξεων θα συνδυαστεί με τις μεθόδους διδασκαλίας που θα προωθήσει τις ικανότητές σας για να μετατρέψει αυτό που έχετε μάθει σε λύσεις που είναι καινοτόμες όσο και επωφελείς.

Κάθε χρόνο, τα Δανικά ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης χορηγούν κάποιες υποτροφίες (εάν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις υποτροφίες, μπορείτε να δείτε τις λεπτομέρειες εισαγωγής των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπου θέλετε να σπουδάσετε.) Η τριτοβάθμια εκπαίδευση στη Δανία έχει ως στόχο την προώθηση της δημιουργικής και κριτικής σκέψης μέσα από τα προγράμματα κορυφαίων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που έχουν λάβει διεθνή πιστοποίηση.

Αλλά αν σκέφτεστε να σπουδάσετε συγκεκριμένα στην Κοπεγχάγη, δεν θα μείνετε απογοητευμένοι από το Πανεπιστήμιό της που έχει μια μακρά ιστορία, από το 1479. Οι περισσότεροι Δανοί μιλούν εξαιρετικά αγγλικά, γεγονός που καθιστά το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης πολύ ελκυστικό για τους Αμερικανούς, τους σπουδαστές από το Ηνωμένο Βασίλειο και από όλο τον κόσμο.

Συνολικά, οι σπουδαστές συρρέουν στα Δανικά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, λόγω των γνωστών καινοτομιών στην εκπαίδευση και την πληθώρα ερευνητικών προγραμμάτων.

Η φοιτητική ζωή στην Κοπεγχάγη: Στέγαση

Το πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, όπως και τα υπόλοιπα πανεπιστήμια της Δανίας δεν διαθέτουν campus και παρόλο που βοηθούν τους διεθνείς σπουδαστές στους στη στέγαση είναι ένα δύσκολο κομμάτι που απαιτεί μεγάλη προετοιμασία, πριν την άφιξη του σπουδαστή στη χώρα. Ένα δωμάτιο σε έναν κοιτώνα κοστίζει περίπου από 270 έως 540 ευρώ (2.000-4.000 DKK) ανάλογα με την τοποθεσία και το μέγεθος του δωματίου. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που πολλές οικογένειες νοικιάζουν ένα δωμάτιο στο χώρο του σπιτιού τους: αυτός είναι ένας πιο οικονομικός τρόπος ζωής και προσφέρει στο άτομο να έρθει πιο γρήγορα σε επαφή με τη Δανική γλώσσα, τις συνήθειες, την κουλτούρα και την… κουζίνα.

Η φοιτητική ζωή στην Κοπεγχάγη: Πράσινες συνήθειες

Το καλύτερο μεταφορικό μέσο στην Κοπεγχάγη δεν είναι άλλο από το ποδήλατο που χρησιμοποιείται ευρέως από όλες τις ηλικίες, γι αυτό πολλοί σπουδαστές παίρνουν την απόφαση να αγοράσουν ή να νοικιάσουν κάποιο ποδήλατο για τις μετακινήσεις τους στην πόλη. Ως πράσινη πρωτοβουλία επίσης, τα περισσότερα σούπερ μάρκετ απαιτούν να πληρώσετε για τις πλαστικές σακούλες σας και η Κοπεγχάγη φυσικά ως Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης δεν αποτελεί εξαίρεση! Σε γενικές γραμμές, τα σούπερ μάρκετ χρεώνουν 3DKK (περίπου 0.40 λεπτά) ανά σακούλα. Όλοι οι φοιτητές όμως λαμβάνουν ειδικές τσάντες, ιδανικές για ψώνια τους στον τοπικό παντοπώλη.

Η φοιτητική ζωή στην Κοπεγχάγη: Ο καιρός στην Δανία

Ο καιρός στην Δανία είναι πολύ μουντός και για κάποιον που δεν τον έχει συνηθίσει, αρκετά καταθλιπτικός. Παρόλα αυτά ο χειμώνας είναι μαγευτικός στην Δανία τόσο με την ομορφιά του φυσικού περιβάλλοντος, όσο και με τον ιδιαίτερο τρόπο που γιορτάζουν οι Δανοί τα Χριστούγεννα. Η περίοδος διακοπών είναι ένας χρόνος που κυριαρχεί τόσο η παράδοση όσο και διασκέδαση στη Δανία – και ξεκινά ήδη από το Νοέμβριο στην Κοπεγχάγη, όταν ο Julemanden (ο Άγιος Βασίλης) έρχεται να φωτίσει το μεγάλο δέντρο στο κέντρο της πόλης.

Η φοιτητική ζωή στην Κοπεγχάγη: Τα Χριστούγεννα θα μείνετε εκεί

Τα Χριστούγεννα στη Δανία έχουν αρκετές ιδιαιτερότητες και κάτι αντίστοιχο γιορταζόταν πριν από τον ερχομό του Χριστιανισμού – καθώς η λέξη yuletide (μέρες των Χριστουγέννων) ήρθε στην κουλτούρα της Δανίας από τις ειδωλολατρικές πεποιθήσεις των Βίκινγκς. Έτσι τα Χριστούγεννα στην Δανία έχουν έναν ιδιαίτερο τρόπο αντίστροφης μέτρησης (julekalender) και αγαπημένο για όλα τα παιδιά. Οι γονείς είτε προσφέρουν μικρά δωράκια κάθε μέρα μέχρι την ημέρα των Χριστουγέννων ή φτιάχνουν ημερολόγια ή ανάβουν κεριά για κάθε εβδομάδα που περνάει μέχρι την μεγάλη μέρα των Χριστουγέννων. Οι Δανοί διαθέτουν και έναν ιδιαίτερο στολισμό, julehjerte, που είναι χειροποίητες καρδούλες που έχουν τα χρώματα της σημαίας της Δανίας και κοσμούν το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Στις 13 του Δεκέμβρη γιορτάζουν τη LuciaDay, καθώς ο Δεκέμβρης είναι ο πιο σκοτεινός μήνας του χρόνου. Αυτή η γιορτή συμβολίζει το φώς με μια κοπέλα είναι ειδικά επιλεγμένη για να μεταφέρει ένα στεφάνι από αναμμένα κεριά στο κεφάλι της. Υπάρχει ένα ρητό στη Δανία ότι αν ένας επισκέπτης φεύγει από το σπίτι σας χωρίς κέρασμα, θα χαθεί το πνεύμα των Χριστουγέννων, ίσως αυτός είναι ο λόγος που οι Δανοί έχουν τόσες πολλές νόστιμες λιχουδιές στο χρόνο æbleskiverthis του έτους. Ανάμεσα στα πιο κοινά είναι pebernødder, (μικρά μπισκότα), Brunekager, δανικό μελόψωμο, æbleskiver, τηγανητές μπάλες ζύμης που είναι κάτι ανάμεσα σε pancake και donut, kransekage (αμυγδαλόπιτα) και klejner, ένα παραδοσιακό μπισκότο Χριστουγέννων. Φυσικά, και η αγορά της Κοπεγχάγης μεταμορφώνεται αυτή την εποχή με τον ζεστό στολισμό των Χριστουγέννων, πιο γνωστά σημεία της πόλης είναι ο γραφικός δρόμος Strøget και ένα τεράστιο πάρκο αναψυχής, το ΤivoliGardens. Ακόμη σε όλες τις καφετέριες προσφέρονται τα ιδιαίτερα και ζεστά ροφήματα Glögg που περιέχουν ανακατεμένο λευκό ή κόκκινο κρασί με μπράντι, ρούμι, καρυκεύματα από κανέλα, κάρδαμο, σταφίδες, αμύγδαλα, και μερικές φορές χυμούς από εσπεριδοειδή.

Μια ιδιαιτερότητα των Χριστουγέννων στη Δανία που γίνεται πιο αισθητή στου φοιτητές είναι ότι ενώ την ημέρα των Χριστουγέννων οι Δανοί την περνάνε οικογενειακά, τα Σαββατοκύριακα του Δεκεμβρίου κάνουν τα λεγόμενα julefrokost (Christmass lunches) με φίλους, συναδέλφους κτλ. Η γιορτή αυτή γίνεται σε έναν μεγάλο χώρο με μια σειρά από πολλά εδέσματα και ανταλλαγή δώρων. Η μουσική έχει την τιμητική της αυτή την περίοδο, καθώς οι Δανοί αγαπούν την παραδοσιακή μουσική των Χριστουγέννων, Nøddeknækkeren (Ο Καρυοθραύστης). Γίνονται συναυλίες από το Βασιλικό Μπαλέτο κάθε χρόνο και σε όλη την Κοπεγχάγη διοργανώνονται διάφορες άλλες συναυλίες. Αρκετοί φοιτητές παρακολουθούν μια συναυλία των Χριστουγέννων τόσο στα πλαίσια εκμάθησης της Δανικής γλώσσας, όσο και της διασκέδασης με το τραγούδι στις τοπικές χορωδίες! Την μεγάλη μέρα των Χριστουγέννων οι Δανοί φωτίζουν τα δένδρα τους με κεριά και όχι με ηλεκτρικό ρεύμα και αντί για τη δική μας βασιλόπιτα έχουν ένα γλυκό ris à l’amande (μια πουτίγκα ρυζιού με χτυπημένο ρύζι και αμύγδαλα) , σε ένα μόνο γλυκό υπάρχει ένα ολόκληρο αμύγδαλο και όποιος το βρει κερδίζει ένα δώρο. Τέλος δεν λείπουν οι χοροί γύρω από το δέντρο και τα δώρα του julenisse.

Η φοιτητική ζωή στην Κοπεγχάγη: Ελεύθερη πρόσβαση σε βιβλιοθήκες

Με την εκκίνηση του εξαμήνου και την απόκτηση του προσωπικού αριθμού CPR οι σπουδαστές έχουν τη δυνατότητα να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στο υλικό όλων των βιβλιοθηκών. Έτσι τους δίνεται και η δυνατότητα να κοινωνικοποιηθούν, καθώς οι βιβλιοθήκες στην Δανία συγκεντρώνουν ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό νέων ανθρώπων.

Η φοιτητική ζωή στην Κοπεγχάγη: Δανική κουζίνα

Αποφύγετε την παγίδα των ακριβών και διεθνοποιημένων μενού και δοκιμάστε την τοπική κουζίνα. Στις μεγάλες αγορές της Κοπεγχάγης, όπου βρίσκονται κοντά πάρκα, οι άνθρωποι συνηθίζουν να κάνουν picnic. Κάντε και εσείς και προχωρήστε ένα βήμα ακόμα πιο κοντά στο δικό τους τρόπο ζωής. Τα τοπικά δανικά προϊόντα όχι μόνο θα σας δικαιώσουν γευστικά, αλλά είναι και πιο οικονομικά συγκριτικά με ένα γεύμα σε ένα εστιατόριο. Στην Κοπεγχάγη είναι πολύ γνωστά τα μαγαζιά που ονομάζονται ‘Torvehallerne’, όπου μπορείτε να βρείτε τα πάντα από Frenchbrie, από ψωμί με Ιταλική προζύμη μέχρι και τα παραδοσιακά στη Δανία leverpostej. Επιπρόσθετα, τα μαγαζιά με όνομα pølsevogne φτιάχνουν τα αγαπημένα στους Δανούς κεμπάπ που η τιμή τους κυμαίνεται στα 30 – 40 DKK (4 έως 5.38 ευρώ).

Η φοιτητική ζωή στην Κοπεγχάγη: Κοινωνική ζωή

Το κλίμα στο Πανεπιστήμιο είναι πολύ καλό τόσο μεταξύ των διεθνών φοιτητών, όσο και με τους καθηγητές, που έχουν ένα πιο ανεπίσημο τρόπο επικοινωνίας με τους σπουδαστές κατά τη διάρκεια του μαθήματος. Η επικοινωνία με ανθρώπους από διαφορετικές χώρες ανοίγει τους ορίζοντές μας, καθώς μαθαίνουμε για διαφορετικούς τρόπους ζωής, συνηθειών και σκέψης που διαθέτουν. Το πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης προσπαθεί να φέρει κοντά τους διεθνείς σπουδαστές πραγματοποιώντας εκδηλώσεις που δίνουν τη δυνατότητα στους σπουδαστές να προβάλλουν τη χώρα τους. Φυσικά στο χώρο του πανεπιστημίου δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα πάρτι, οι Δανοί λατρεύουν την διασκέδαση και, αν και δεν είναι ιδιαίτερα εκδηλωτικοί στην καθημερινή τους ζωή, εκεί οι ρόλοι τους αλλάζουν. Όπως και οι Γερμανοί αγαπούν τη μπύρα, έτσι και οι Δανοί δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση σε αυτή, αν και οι περισσότεροι διεθνείς σπουδαστές υποστηρίζουν ότι οι Δανοί γενικότερα καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ και αν κάποιος αρνηθεί το κέρασμα ενός ποτού, ιδιαιτέρα της μπύρας, αυτομάτως θεωρείται μονόχνοτος, αντικοινωνικός και κλειστός χαρακτήρας και οι Δανοί φροντίζουν να του προσάψουν όλα τα παραπάνω με το ιδιαίτερο σαρκαστικό χιούμορ που διαθέτουν. Ωστόσο, παρά τη μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ στην Δανία δεν προκαλούνται πολλά επεισόδια, σε σύγκριση με άλλες χώρες. Επιπρόσθετα, η πανεπιστημιούπολη ωθεί τους σπουδαστές να καλλιεργούν τα ενδιαφέροντά τους μέσω πληθώρας δραστηριοτήτων που προσφέρονται σε κάθε αντικείμενο όπως ο αθλητισμός, η μουσική, το θέατρο κτλ. Τέλος, είναι αξιοσημείωτο ότι η Δανική κοινωνία πρεσβεύει την ισότητα μεταξύ των δυο φύλων και διαφοροποιείται κατά πολύ από τα υπόλοιπα πρότυπα του δυτικού κόσμου, καθώς συνηθισμένο φαινόμενο αποτελεί για παράδειγμα μια γυναίκα να πληρώνει το λογαριασμό σε ένα εστιατόριο.

Η φοιτητική ζωή στην Κοπεγχάγη: Δανική γλώσσα και εργασία

Η Δανική γλώσσα είναι ιδιαίτερα δύσκολη στην εκμάθηση, όμως δίνεται η δυνατότητα σε όλους ανεξαιρέτως να παρακολουθούν μαθήματα δωρεάν. Η επικοινωνία όμως στο πανεπιστήμιο διευκολύνεται αρκετά με τη χρήση της αγγλικής γλώσσας, της οποίας οι Δανοί είναι πολύ καλοί γνώστες. Το πρόβλημα με την μη εκμάθηση της Δανικής γλώσσας εκδηλώνεται περισσότερο όταν κάποιος αναζητάει δουλειά, επειδή οι Δανοί γνωρίζοντας σε ικανοποιητικό βαθμό στην πλειοψηφία τους την Αγγλική γλώσσα, δεν θεωρούν ιδιαίτερο προσόν την γνώση των Αγγλικών.

Η φοιτητική ζωή στην Κοπεγχάγη: Ταξίδια

Λόγω της πολύ καλής γεωγραφικής θέσης της Δανίας δίνονται στους φοιτητές πολλές ευκαιρίες για ταξίδια σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, μέσω των εθελοντικών εργασιών σε αξιοθέατα της Ευρώπης, αλλά και δυνατότητες για εξερεύνηση της επαρχίας της Δανίας μέσω του WOOFing, όπου οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενηθούν δωρεάν, με αντάλλαγμα τη βοήθειά τους σε μια φάρμα. Για τις μεγαλύτερες αποστάσεις τα μέσα που χρησιμοποιούνται είναι το τρένο και το λεωφορείο, καθώς στη Δανία μπορεί κάποιος να επισκεφτεί μουσεία τέχνης, να κάνει πεζοπορίες στη φύση, να μάθει την ιστορία των Βίκινγκ, και όλα αυτά μέσα σε λίγες ώρες!

Η Κοπεγχάγη λοιπόν, πέρα από έναν ιδανικό προορισμό για σπουδές αποτελεί και ένα αξιόλογο μέρος που προσφέρει τα πάντα σε όλους τους τομείς, δίνοντας τη δυνατότητα σε κάποιον να εξερευνήσει διαφορετικά πράγματα και έτσι να ολοκληρωθεί ως προσωπικότητα βλέποντας με μεγαλύτερη σφαιρικότητα τον κόσμο και έχοντας ταυτόχρονα το υψηλότερο δυνατό βιοτικό επίπεδο.

Εάν το άρθρο σου φάνηκε ενδιαφέρον ή συνέβαλε στην ποιοτική πληροφόρησή σου, τότε μπορείς να κάνεις like στη σελίδα μας στο facebook:

https://www.facebook.com/pages/citycampusgr/461609287249537

Ή μπορείς να γίνεις μέλος στην ομάδα μας:

https://www.facebook.com/groups/citycampus.gr/

Ή να μας δώσεις το email για να ενημερώνεσαι μέσω του newsletter μας

http://citycampus.gr/wp-login.php?action=register

Αν πάλι είσαι πρωτοετής, έλα να ανταλλάξεις απόψεις και εμπειρίες στην ομάδα μας:

https://www.facebook.com/groups/protoeteis2014/

Αν θέλεις να συμμετέχεις στη συγγραφική ομάδα του CityCampus, στείλε μας παρουσίαση του εαυτού σου, ενδιαφέροντα, Τμήμα και Πανεπιστήμιο και το προφίλ σου στο facebook στο: info@citycampus.gr

1 ΣΧΟΛΙΟ

Comments are closed.