Νομική Αθηνών 4

Ομάδα προπτυχιακών φοιτητών από τη Νομική Αθηνών που συμμετείχε στον Παγκόσμιο Γύρο του διεθνούς πανεπιστημιακού διαγωνισμού εικονικής δίκης Foreign Direct Investment International Arbitration Moot 2014 (FDI Moot – http://www.fdimoot.org) στις Η.Π.Α. μεταξύ 24-26 Οκτωβρίου 2014, κατέκτησε την τρίτη θέση στον κόσμο.

Ο διαγωνισμός εικονικής διεθνούς επενδυτικής διαιτησίας FDI Moot αφορά στο συνεχώς εξελισσόμενο διεθνές δίκαιο προστασίας αλλοδαπών επενδύσεων και αποτελεί προσομοίωση της διαδικασίας διαιτητικής επίλυσης διεθνών επενδυτικών διαφορών. Διοργανώνεται κάθε χρόνο υπό την αιγίδα του Centre for International Studies (Salzburg, Austria), των Νομικών Σχολών των πανεπιστημίων του Suffolk (Boston, Massachusetts), και Pepperdine (Malibu, California), του German Institution of Arbitration (DIS), (Frankfurt/Cologne, Germany), καθώς και του Centre of European Law του πανεπιστημίου King’s College London. Κάθε συμμετέχουσα Ομάδα φοιτητών πρέπει να υποστηρίξει γραπτώς (memorials) και προφορικώς (με επίσημη αγόρευση) τόσο την πλευρά του προσφεύγοντος ξένου επενδυτή, όσο και του καθ’ου η προσφυγή κράτους υποδοχής της επένδυσης, σε μια μη πραγματική υπόθεση, ενώπιον ενός πάνελ ειδικών της διεθνούς διαιτησίας.

Νομική Αθηνών 1

Στο φετινό διαγωνισμό FDI Moot συνολικά έλαβαν μέρος 79 πανεπιστήμια από όλο τον κόσμο. Μετά και την ολοκλήρωση τον Αύγουστο 2014 των Περιφερειακών Γύρων του διαγωνισμού FDΙ Moot, στον Παγκόσμιο Γύρο του διαγωνισμού, που διεξήχθη στο πανεπιστήμιο Pepperdine (Malibu, California – Η.Π.Α.) μεταξύ 24-26 Οκτωβρίου 2014, συμμετείχαν οι 41 καλύτερες ομάδες στον κόσμο. Ως κριτές στον Παγκόσμιο Γύρο του διαγωνισμού FDI Moot συμμετείχαν εγνωσμένης φήμης ακαδημαϊκοί και στελέχη διεθνών δικηγορικών εταιρειών.

Tο φετινό θέμα του διαγωνισμού αφορούσε σε προσφυγή ξένου hedge fund, κατόχου κρατικών ομολόγων, που αρνήθηκε τη συμμετοχή του σε πρόγραμμα ανταλλαγής των ομολόγων αυτών στο πλαίσιο αναγκαίας αναδιάρθρωσης του χρέους του κράτους-εκδότη, η οποία διευκολύνθηκε μέσω της επιβολής, δια νόμου, ρητρών συλλογικής δράσης (CACs). Ως εκ τούτου, οι φοιτητές είχαν να αντιμετωπίσουν σειρά πολύπλοκων νομικών ζητημάτων.

Νομική Αθηνών 6

Η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών συμμετείχε φέτος για δεύτερη φορά στο διαγωνισμό FDI Moot, και η Ομάδα της συγκροτήθηκε από τους προπτυχιακούς φοιτητές Λεωνίδα Βυζά-Ασημακόπουλο, Ειρήνη Κικαρέα, Θεοδώρα-Θέτιδα Κουτεντάκη, Αλίκη-Αθηνά Παπαναστασίου και Κλεονίκη-Μαρία Σεργάκη. Η Ομάδα προετοιμάστηκε υπό την επιστημονική επίβλεψη και καθοδήγηση του λέκτορα Αναστασίου Γουργουρίνη, συνεπικουρούμενου από τους προπτυχιακούς φοιτητές Ιωάννη Μηλιώνη, Νικόλαο Μπουραζέλη και Μαρία Σουρβάνου (ως student coaches), μέλη της Ομάδας που εκπροσώπησε τη Νομική Αθηνών με εξαιρετική επιτυχία στον περσινό διαγωνισμό FDI Moot 2013.

Νομική Αθηνών 7

Στην προκριματική φάση του Παγκόσμιου Γύρου του διαγωνισμού FDI Moot η Ομάδα της Νομικής Σχολής Αθηνών αναμετρήθηκε με επιτυχία με τις αντίστοιχες ομάδες των πανεπιστημίων Johannes Gutenberg University Mainz, Moscow State Institute of International Relations, National Law University (Delhi) και Howard University. Η Ομάδα της Σχολής μας τερμάτισε αήττητη και πρώτη στον όμιλό της, συγκεντρώνοντας συνολικά την τέταρτη υψηλότερη βαθμολογία για τη γραπτή και προφορική της απόδοση μεταξύ όλων των ομάδων που συμμετείχαν στους αγώνες της προκριματικής φάσης.

Επιπρόσθετα, η Αλίκη-Αθηνά Παπαναστασίου και η Ειρήνη Κικαρέα βρέθηκαν στο top-15 των αγορητών της προκριματικής φάσης του Παγκόσμιου Γύρου του διαγωνισμού FDI Moot, καταλαμβάνοντας την 5η και 12η θέση αντίστοιχα.

Νομική Αθηνών 5

Στη Φάση των 16 του διαγωνισμού, η Ομάδα της Νομικής Σχολής Αθηνών απέκλεισε την ομάδα του Mykolas Romeris University, επικράτησε στα προημιτελικά της ομάδας του University of Barcelona – IELPO, και προκρίθηκε στον Ημιτελικό όπου αντιμετώπισε την ομάδα του New York University. Στη συνέχεια αναμετρήθηκε στον Μικρό Τελικό του Παγκόσμιου Γύρου του διαγωνισμού FDI Moot με το Jagiellonian University, καταλαμβάνοντας τελικά ex aequo την τρίτη θέση στον κόσμο, ξεπερνώντας πανεπιστήμια όπως, μεταξύ άλλων, το Harvard University, το Georgetown University, το King’s College London, το Hong Kong University, το University of Buenos Aires, το University of Ottawa κ.λ.π.

Η συμμετοχή των φοιτητών της Ομάδας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στον Παγκόσμιο Γύρο του φετινού διαγωνισμού FDI Moot δεν θα ήταν δυνατή δίχως τη γενναιόδωρη χορηγία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.), η οποία κάλυψε το σύνολο των εξόδων  μετάβασης και διαμονής των φοιτητών στις Η.Π.Α., στο πλαίσιο χορηγικού προγράμματός του Ιδρύματος με την Εθνική Τράπεζα.

Νομική Αθηνών 8

Η ομάδα του Citycampus.gr εκφράζει τα θερμά της συγχαρητήρια σε κάθε έναν από τους συμμετέχοντες φοιτητές, στον καθηγητή τους που τους “προπόνησε”, καθώς επίσης και στα μέλη της προηγούμενης ομάδας που βοήθησαν στην επιτυχία της. Είναι πολύ ενθαρρυντικό μέσα στο γενικότερο κλίμα της χώρας να διαβάζουμε για επιτυχίες νέων ανθρώπων σε παγκόσμιο επίπεδο και μας γεμίζει ελπίδες για το μέλλον μας.

 

Εάν το άρθρο σου φάνηκε ενδιαφέρον ή συνέβαλε στην ποιοτική πληροφόρησή σου, τότε μπορείς να κάνεις like στη σελίδα μας στο facebook:

https://www.facebook.com/pages/citycampusgr/461609287249537

Ή μπορείς να γίνεις μέλος στην ομάδα μας:

https://www.facebook.com/groups/citycampus.gr/

Ή να μας δώσεις το email για να ενημερώνεσαι μέσω του newsletter μας

http://citycampus.gr/wp-login.php?action=register

Αν πάλι είσαι πρωτοετής, έλα να ανταλλάξεις απόψεις και εμπειρίες στην ομάδα μας:

https://www.facebook.com/groups/protoeteis2014/