Η νέα μόδα στον αθλητισμό που λέγεται Crossfit

της Ιουλίας Πρίγκου

Τα τελευταία χρόνια η νέα τάση στον χώρο του fitness ονομάζεται Crossfit. Τα αποτελέσματα είναι μοναδικά, καθώς ολοένα και περισσότερα άτομα ενδίδουν στο να δοκιμάσουν μια προπόνηση.

Λίγα λόγια για την ιστορία του

Το Crossfit είναι ένα επώνυμο σχήμα γυμναστικής που δημιουργήθηκε από τον Greg Glassman και αποτελεί κατοχυρωμένο εμπορικό σήμα της crossFit, inc που ιδρύθηκε από τον Greg Glassman και τον Lauren Jenai το 2000. Οι ρίζες του υπήρχαν από το 1996 από τον τότε έφηβο γυμναστή Greg Glassman. Το αρχικό γυμναστήριο ήταν στην Σαντα Κρουζ στην Καλιφόρνια ενώ λίγο αργότερα ιδρύεται και στο Βόρειο Σιάτλ στην Ουάσιγκτον. Ο αριθμός των γυμναστηρίων σήμερα είναι πάνω από 13.000.

Τι κάνει το crossfit τόσο μοναδικό;

Συνδυάζει μια μεγάλη γκάμα προπονητικών μεθόδων. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα πρόγραμμα ενδυνάμωσης και φυσικής κατάστασης, που χρησιμοποιεί λειτουργικές κινήσεις με όλο το σώμα, συνεχώς εναλλασσόμενες σε υψηλή ένταση. Συνδυάζει την ενόργανη γυμναστική με την άρση βαρών τον στίβο και την κωπηλασία. Οι ασκήσεις γίνονται είτε με το βάρος του σώματος είτε με έναν σχετικά απλό εξοπλισμό, αν εξαιρέσεις τα όργανα της κωπηλατικής και το ποδήλατο. Σαν άθλημα δεν στοχεύει μόνο στην ανάπτυξη της δύναμης και της αντοχής, αλλά στοχεύει και στην βελτίωση των 10 χαρακτηριστικών που ορίζουν το επίπεδο της φυσικής μας κατάστασης τα οποία είναι: η ακρίβεια, η ισορροπία, ο συντονισμός, η ευλυγισία, η ευκινησία, η αντοχή, η καρδιοαναπνευστική αντοχή, η ταχύτητα, η ισχύς και η δύναμη. Επιπλέον, τα άμεσα και γρήγορα αποτελέσματα του δίνει το κίνητρο σε κάποιον να ξεκινήσει.

Σε ποιους απευθύνεται το Crossfit;

To crossfit θεωρητικά απευθύνεται σε όλους. Όλοι οι ασκούμενοι συμμετέχουν στο ίδιο πρόγραμμα αλλά το σημαντικό είναι πως όλες οι ασκήσεις προσαρμόζονται ανάλογα το επίπεδο του καθενός πχ σε άσκηση των squat που πρέπει να έχεις και βάρη άλλος θα πάρει 60 κιλά, άλλος 40 κιλά, άλλος 20. Αν κάποιος δεν μπορεί να εκτελέσει μια άσκηση λόγω τραυματισμού κάνει κάποια παραλλαγή της άσκησης ενώ αν πάλι δεν μπορεί κάποιος να βγάλει τις επαναλήψεις θα κάνει λιγότερες. Ωστόσο, οι ασκήσεις μπορεί να φαίνονται απλές αλλά ένας αρχάριος δεν θα μπορέσει να βγάλει εξ ολοκλήρου μια προπόνηση. Έτσι, τις προπονήσεις crossfit δεν μπορεί να τις ακολουθήσει ένας τελείως αρχάριος ή κάποιος που δεν έχει έρθει ποτέ σε επαφή με γυμναστική.

Πόσες προπονήσεις την εβδομάδα;

Για κάποιον που δοκιμάζει πρώτη φορά τέτοιου είδους προπόνηση, καλό θα ήταν να κάνει 2-3 φορές την εβδομάδα. Αυτό είναι απαραίτητο γιατί αν δεν είναι κάποιος συνηθισμένος σε υψηλή έντασης προπόνηση μπορεί να προκληθούν τραυματισμοί. Από την άλλη μεριά αυτοί που είναι εξοικειωμένοι ή οι πρώην αθλητές, μπορούν 3-5 φορές μέσα στην εβδομάδα.

Ο ρόλος της διατροφής

Από μελέτες που έχουν γίνει φαίνεται ότι τα άτομα που ασχολούνται με το Crossfit καλό είναι να προσλαμβάνουν 1-1,2 gr πρωτεΐνης/ κιλό Σ.Β. Επίσης μερικά τρόφιμα που μπορείτε να προσθέσετε στην διατροφή σας ξηροί καρποί, δημητριακά, ελαιόλαδo, ψάρια, άπαχο κρέας , τα οποία είναι πλούσια σε καλά λιπαρά. Σχετικά με την paleo diet (Παλαιολιθική Διατροφή) είναι η διατροφή που αποτελείται κυρίως από ψάρια, φυτοφάγα ζώα, αυγά, λαχανικά, μανιτάρια, φρούτα, ρίζες και αποκλείει τροφές όπως τα σιτηρά, όσπρια, γαλακτοκομικά, πατάτες, ραφιναρισμένα σάκχαρα. Αυτό που ωθεί κάποιους να συνδυάζουν την διατροφή αυτή με αυτό το άθλημα, εφόσον είναι άθλημα που απαιτεί μυϊκή δύναμη και αντοχή, είναι ότι το 55-65 % των θερμίδων προέρχεται από τρόφιμα ζωικής προέλευσης ενώ το 35-45 % από τρόφιμα φυτικής προέλευσης. Επομένως, η διατροφή βασίζεται σε πρωτεΐνες, περιορισμένους υδατάνθρακες (20-40% της συνολικής ενέργειας) και πλούσια σε λιπαρά (20-60%). Το θέμα της διατροφής είναι απαραίτητο να γίνεται με καθοδήγηση, προκειμένου ο καθένας να λαμβάνει τα αμινοξέα και τις πρωτεΐνες όχι μόνο στις σωστές ποσότητες αλλά και στον κατάλληλο χρόνο προκειμένου να μην υπάρχει μυϊκός καταβολισμός. Η τήρηση ενός προγράμματος διατροφής πρέπει να γίνεται μέσω επιστημονικών αποδεκτών μοντέλων διατροφής και όχι μέσω διαφόρων «διάσημων» διατροφικών μοντέλων.

Τελικά για το crossfit…

Η προπόνηση Crossfit προσφέρει πολλά οφέλη και αυτό οφείλεται στην ένταση των ασκήσεων. Στοχεύει στην ανάπτυξη και βελτίωση των συντονιστικών κινήσεων, προωθείται η παραγωγή αναβολικών ορμονών όπως η τεστοστερόνη, η HGH και IGD-1 οι οποίες είναι υπεύθυνες για την μυϊκή ανάπτυξη και έχουν αντιγηραντική δράση, ενώ προσφέρει και πολλά καρδιοαναπνευστικά οφέλη. Σημαντικό, ωστόσο, πριν από την έναρξη ενός τέτοιου απαιτητικού προγράμματος, είναι η συνεργασία με έναν έμπειρο προσωπικό γυμναστή, προκειμένου να μάθει κάποιος πώς να εκτελεί τις ασκήσεις που απαιτούνται για την προπόνηση.