Πόσο συμφωνεί η καρδιά σου με την προσωπικότητά σου;

της Αντιγόνης Σούφλα

Υπάρχουν δύο πρότυπα συμπεριφοράς, ο τύπος Α και Β. Σε ποια απ’ τις δύο κατηγορίες εντάσσεις τον εαυτό σου;

Τύπος Α

1. Ανταγωνιστικότητα

Τα άτομα τύπου Α τείνουν να είναι πολύ ανταγωνιστικά και αυτοκριτικά. Επιδιώκουν στόχους χωρίς να αισθάνονται την αίσθηση της χαράς στην προσπάθειά τους ή τα επιτεύγματά τους.

Η εργασιομανία τους όμως, προκαλεί ανισορροπία στη προσωπική τους ζωή, καθώς βλέπουν τους πάντες ως αντιπάλους.

2. Ανυπομονησία

Οι προσωπικότητες τύπου Α βιώνουν μια συνεχή αίσθηση επείγουσας ανάγκης. Οι άνθρωποι τύπου Α φαίνεται να βρίσκονται σε συνεχή πάλη ενάντια στο ρολόι.

Συχνά, γίνονται γρήγορα ανυπόμονοι με καθυστερήσεις και μη παραγωγικό χρόνο, δεσμεύουν το χρονοδιάγραμμα πολύ σφιχτά, με προθεσμίες και προσπαθούν να κάνουν περισσότερα από ένα πράγματα τη φορά, όπως η να διαβάζουν ενώ τρώνε ή να παρακολουθούν τηλεόραση.

3. Κυκλοθυμία

Τα άτομα τύπου Α τείνουν να γίνονται εύκολα θυμωμένα ή εχθρικά, συναισθήματα, τα οποία, μπορούν ή δεν μπορούν να εκφράσουν ανοιχτά. Τείνουν να βλέπουν το χειρότερο στους άλλους, επιδεικνύοντας θυμό, φθόνο και έλλειψη συμπόνιας.

Όταν αυτή η συμπεριφορά εκφράζεται ανοιχτά, γενικά συνεπάγεται επιθετικότητα και πιθανό εκφοβισμό.

Τύπος Β

Ο τύπος Β είναι ένα πρότυπο συμπεριφοράς που λείπει στις συμπεριφορές τύπου Α. Η προσωπικότητα A-B είναι μια συνέχεια όπου κάποιος είτε κλίνει για να είναι περισσότερο τύπος Α ή μη τύπου Α (τύπος Β). Τι τους χαρακτηρίζει λοιπόν;

1. Χαλαρότητα

Η υπόθεση περιγράφει τα άτομα τύπου Β σε αντίθεση με αυτά του Τύπου Α. Συνήθως εργάζονται σταθερά και μπορούν να απολαμβάνουν ένα επίτευγμα, αν και έχουν μεγαλύτερη τάση να αγνοούν το σωματικό ή πνευματικό άγχος όταν δεν επιτυγχάνουν. Όταν αντιμετωπίζουν τον ανταγωνισμό, μπορεί να επικεντρωθούν λιγότερο στη νίκη ή να χάσουν από τους αντίστοιχους τύπου Α και περισσότερο για να απολαμβάνουν το παιχνίδι ανεξάρτητα από τη νίκη ή την απώλεια. Σε αντίθεση με το ρυθμό της προσωπικής προσωπικότητας του Τύπου Α της πολυεπίπεδης σταδιοδρομίας, τα άτομα τύπου Β μερικές φορές προσελκύονται στη σταδιοδρομία της δημιουργικότητας: συγγραφέας, σύμβουλος, θεραπευτής ή ηθοποιός. Ωστόσο, οι διαχειριστές συστημάτων δικτύων και υπολογιστών, οι καθηγητές και οι δικαστές είναι πιθανότερο να είναι άτομα τύπου Β επίσης. Ο προσωπικός τους χαρακτήρας μπορεί να απολαύσει την εξερεύνηση ιδεών και εννοιών.

2. Ηρεμία

Η προσωπικότητα τύπου Β, εξ ορισμού, παρατηρείται ότι ζει σε χαμηλότερα επίπεδα στρες καθώς δεν επηρεάζεται απ’ τους γρήγορους ρυθμούς και τους γύρω, έχει το δικό της ρυθμό.

3. Ανεκτικότητα

Οι τύποι προσωπικότητας Τύπου Β είναι πιο ανεκτικοί από ότι άτομα στην κατηγορία Α. Αυτό μπορεί να είναι εμφανές μέσω του στυλ σχέσης που προτιμούν τα μέλη της ανώτερης διοίκησης. Τα άτομα τύπου Β μπορούν να «βλέπουν τα πράγματα από μια παγκόσμια προοπτική, να ενθαρρύνουν την ομαδική εργασία και να ασκούν υπομονή κατά τη λήψη αποφάσεων …».

Ποιος απ’ τους δύο τύπους είσαι, λοιπόν;

Ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος εμφάνισης στεφανιαίας νόσου είναι πάνω από δύο φορές μεγαλύτερος για τα άτομα Τύπου Α συγκριτικά με αυτά του Τύπου Β. Όταν οι αριθμοί προσαρμόστηκαν για το κάπνισμα, τον τρόπο ζωής, κλπ., φάνηκε ότι οι άνθρωποι τύπου Α είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακές παθήσεις από τα άτομα τύπου Β.

Τέλος, η συμπεριφορά των τύπων προσωπικότητας τύπου Α τους κάνει να είναι πιο επιρρεπείς σε ασθένειες που σχετίζονται με το άγχος, όπως η αυξημένη αρτηριακή πίεση κλπ.

Γι’ αυτό, αν είσαι προσωπικότητα τύπου Α, πρέπει να χαλαρώσεις να δεις διαφορετικά τη ζωή και να την απολαύσεις!