secret santa

Η ιστορία του Secret Santa

της Πέγκυ Κτιστάκη

Η ωραιότερη εποχή του χρόνου και πάλι έφτασε. Μιλάμε φυσικά, για τα Χριστούγεννα, μία γιορτή που περιμένουμε οι περισσότεροι, είτε μικροί είτε μεγάλοι, και μας γεμίζει με αγάπη, χαρά και μαγεία.

Εκτός από τον στολισμό του δέντρου, τα κάλαντα και τις οικογενειακές συγκεντρώσεις, που είναι κάποιες από τις πιο χαρακτηριστικές παραδόσεις της περιόδου αυτής, τα Χριστούγεννα συνήθως μας κατακλύζει ένα έντονο αίσθημα προσφοράς και λόγω αυτού, μία ανάγκη ανταλλαγής δώρων με τους κοντινούς μας ανθρώπους.

Και τι καλύτερο όταν αναφερόμαστε σε δώρα, από το Secret Santa; Μία πολύ ευχάριστη και διασκεδαστική διαδικασία, στην οποία όλα τα μέλη μίας ομάδας κληρώνονται μεταξύ τους με σκοπό καθένας να δώσει ένα δώρο σε ένα άτομο, χωρίς αυτό να γνωρίζει την ταυτότητά του. Με λίγα λόγια αναλαμβάνετε το ρόλο ενός μυστικού Άγιου Βασίλη σε ένα ευχάριστο παιχνίδι, γεμάτο εκπλήξεις.

Το Secret Santa ήρθε για να μείνει!

Εκτός του ότι το Secret Santa αποτελεί ένα παιχνίδι που περιέχει μυστήριο, αγωνία και εκπλήξεις, είναι ένας έξυπνος τρόπος όλα τα άτομα της ομάδας να πάρουν δώρο, με πολύ χαμηλό budget για τον καθένα. Επομένως, το κάθε άτομο απαλλάσσεται από την πιθανή μεγάλη λίστα για δώρα σε συγγενείς και φίλους, εξοικονομώντας έτσι αρκετά χρήματα, καθώς όλοι διασκεδάζουν και μένουν ευχαριστημένοι!

Πώς όμως ξεκίνησε το Secret Santa;

Φημολογείται πως ο πρώτος Secret Santa που υπήρξε, ήταν ο Larry Dean Stewart, ένας φιλάνθρωπος, ο οποίος επί 25 χρόνια δώριζε ανώνυμα, χιλιάδες δολάρια με τη μορφή των 100 δολαρίων, σε κατοίκους στο Κάνσας και στη Νέα Υόρκη. Η αποκάλυψη του ονόματός του έγινε γνωστή το 2006, δημιουργώντας μία νέα «παράδοση» στην ανταλλαγή δώρων σε όλο τον κόσμο. Εκτός από την ονομασία Secret Santa, που είναι η πιο ευρέως διαδομένη, ανάλογα τη χώρα που βρισκόμαστε, πιθανώς η ονομασία να αλλάζει. Συγκεκριμένα, η Ιρλανδία έχει υιοθετήσει για το παιχνίδι αυτό, την ονομασία Kris Kringel, οι Φιλιππίνες το όνομα Manito και στη Δομινικανή Δημοκρατία ονομάζεται Angelito.

Η διαδικασία του παιχνιδιού

Α. Παραδοσιακός τρόπος

Όλα τα ονόματα των μελών που θα συμμετέχουν στο Secret Santa καταγράφονται σε μικρά χαρτάκια, τα οποία διπλώνονται παρόμοια, για να μην ξεχωρίζουν και τοποθετούνται σε ένα δοχείο. Το κάθε άτομο τραβάει ένα χαρτάκι και βλέπει μόνο εκείνο ποιο άτομο του κληρώθηκε, ώστε να του αγοράσει το «μυστικό» του δώρο. Στη συνέχεια ορίζεται η ημερομηνία παράδοσης των δώρων, καθώς και ένα κοινό εύρος τιμών, που θα αφορά κάθε δώρο.

Βασικός περιορισμός του τρόπου αυτού, είναι ότι τα άτομα είναι πολύ πιθανό να πετύχουν τον εαυτό τους, με αποτέλεσμα η όλη διαδικασία της κλήρωσης να πρέπει να ξαναγίνει μέχρι κάποιος να μην τον πετύχει. Επίσης, λόγω του ότι ο τρόπος αυτός απαιτεί τη διά ζώσης κλήρωση, υπάρχει περίπτωση κάποιο άτομο να «καρφωθεί» και άθελά του να αποκαλύψει την ταυτότητά του.

Β. Σύγχρονος τρόπος

Εδώ, τα πράγματα είναι πιο απλά. Ένα από τα άτομα της ομάδας αναλαμβάνει να συλλέξει τα e-mail όλων των μελών που θα συμμετέχουν. Στη συνέχεια καταγράφει όλες τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις στο site https://secretsanta.com/, αφού έχει ορίσει την ημερομηνία της ανταλλαγής των δώρων, το budget και πιθανούς κανόνες που θα υπάρχουν στην ομάδα αυτή. Η διαδικασία αυτή είναι πιο διασκεδαστική, διότι το κάθε άτομο μπορεί να στείλει μήνυμα ανώνυμα στον «μυστικό του Άγιο Βασίλη» φτιάχνοντας μία προσωπική λίστα επιθυμητών δώρων, ενώ ο Secret Santa του, μπορεί να του απαντήσει επίσης ανώνυμα.

Επομένως, μην χάνεις χρόνο! Βρες τον τρόπο που σου ταιριάζει και ξεκίνα το παιχνίδι!

Aν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!