Η δολοφονία του Jesse James από το δειλό Robert Ford

της Έλενας Σκούφου

Σενάριο: Βασισμένο στο ομότιτλο βιβλίο του Ron Hansen

Σκηνοθεσία: Andrew Dominik

Στην Αμερική του 1881, ο διάσημος ληστής Jesse James και η συμμορία του ληστεύουν τράπεζες και τρένα. Απ’ τους μεγαλύτερους γκάνγκστερ στην ιστορία ο Jesse έχει μείνει γνωστός για το γεγονός ότι “έκλεβε απ’τους πλούσιους για να δώσει στους φτωχούς”. Επικηρυγμένος απ’ τις αρχές, έχοντας αρκετές ληστείες στο ενεργητικό του, ο Jesse βλέπει τον κόσμο με την ώριμη ματιά ενός ανθρώπου φιλοσοφημένου και συνειδητοποιημένου πια.

Πλάι στον Jesse στέκει η μορφή του Robert Ford, ενός νέου 19 χρονών που έχει ως πρότυπό του τον γνωστό ληστή. Τον θαυμάζει και φιλοδοξεί να του μοιάσει. Θέλει να γίνει ισότιμο μέλος της συμμορίας και βάζει τα δυνατά του προκειμένου να τον εντυπωσιάσει. Ο Jesse ωστόσο δεν πείθεται εύκολα και είναι καχύποπτος απέναντί του. Η ματιά του Robert προς τον Jesse αντανακλά θαυμασμό και μίσος.

Ύστερα από αμέτρητες περιπέτειες, διασπάσεις εντός της συμμορίας, θανάτους και φυλακίσεις μελών, ο Robert αυτομολεί στην πλευρά των κυβερνητικών, προκειμένου να λάβει ένα τεράστιο χρηματικό ποσό για την κατάδοση του Jesse.

Όπως μαρτυρά και ο τίτλος της ταινίας, ο Jesse αν και έχει αντιληφθεί τις προθέσεις του Robert, σκοτώνεται απ’ τα χέρια του δίνοντας τεράστια φήμη και αναγνωρισιμότητα στον φονιά του. Η δημοσιότητά του ξεφουσκώνει πολύ σύντομα, το αστέρι του σβήνει , οι επικρίσεις αρχίζουν, ο Jesse ακόμα και μετά θάνατον παραμένει ένας θρύλος που επισκιάζει τον Robert.

Ο Robert, πάντοτε μια αδιάφορη περσόνα, που τρέφεται απ’ την ενέργεια των άλλων, το δειλό και άχρωμο αυτό πλάσμα, φανερώνεται μετανιωμένο και με το κενό που του άφησε ο θάνατος του Jesse τεράστιο.

Η ταινία του Andrew Dominik είναι βασισμένη στο βιβλίο του Ron Hansen, το οποίο πραγματεύεται την αληθινή ιστορία του Jesse James και της παρέας του. Η ταινία είναι δομημένη στην σχέση αγάπης και μίσους του πρωταγωνιστικού διδύμου. Οι  Brad Pitt και  Casey Affleck δίνουν καλές ερμηνείες σε συνδυασμό βέβαια με την εξαιρετική μουσική των Nick Cave και Warren Elis και την προσεγμένη σκηνοθεσία. Το αργής πλοκής και κλιμάκωσης βιογραφικό γουέστερν θα λατρέψουν όσοι αγαπούν την ψυχογράφηση χαρακτήρων, ενώ θα απογοητεύσει ίσως αυτούς που διψούν για ένταση και δράση.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!