Η αποτυχία στις Πανελλήνιες είναι η μεγαλύτερη επιτυχία σου!

Άρτεμις Γιαννακοπούλου

Τα αποτελέσματα των βάσεων  των πανελληνίων ανακοινώθηκαν. Τα τηλέφωνα στο σπίτι δε σταμάτησαν να χτυπούν για να ακούσεις μπράβο και τα κεράσματα σε φίλους και συγγενείς διαρκούν περίπου ένα τριήμερο. Όλα αυτά, αν είσαι από εκείνους που οι κόποι τους ανταμείφθηκαν και αφήνοντας πίσω τις θυσίες μιας ολόκληρης χρονιάς, το άγχος και την ψυχοσωματική πίεση, τώρα το μόνο πράγμα που έχουν στο μυαλό τους είναι η αρχή μιας νέας ζωής, της φοιτητικής.

Η αποτυχία στις ΠανελλήνιεςΗ αποτυχία, από την άλλη, είναι μεγάλο κεφάλαιο στη ζωή κάθε νέου ανθρώπου και ο νέος που τη βιώνει, πολλές φορές δεν μπορεί να τη διαχειριστεί όπως θα έπρεπε ή θα ήθελε. Η έκφραση «δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου» κάθε άλλο παρά τετριμμένη είναι στην περίπτωση αυτή. Αν, λοιπόν, είσαι από εκείνους που οι πανελλήνιες εξετάσεις όχι απλά δεν σε άφησαν ικανοποιημένο, αλλά σε έκαναν να αισθάνεσαι πιο αβέβαιος και πιο φοβισμένος σχετικά με το τι θα κάνεις τελικά για το μέλλον σου και πώς θα ξεπεράσεις τον σκόπελο της αποτυχίας των εξετάσεων, πάρε μια ανάσα, οργανώσου και μέτρα τα όνειρα, τις φιλοδοξίες και τους στόχους σου ρεαλιστικά και με πείσμα. Οι επιλογές που έχεις είναι πέντε και σίγουρα, πέντε επιλογές μετά από μια θεωρητική αποτυχία, κάθε άλλο παρά λίγες είναι.

Πανελλήνιες για δεύτερη φορά

Μπορεί να σου μοιάζει εφιάλτης η σκέψη του να ξαναπεράσεις τη διαδικασία των Πανελληνίων λίγο καιρό αφότου τελείωσαν, όμως μην απορρίψεις το σενάριο του να προσπαθήσεις μια ακόμα φορά. Ξεκουράστηκες όλο το καλοκαίρι, ανέκτησες δυνάμεις και πλέον ωρίμασες. Οι γνώσεις σου δεν σε έχουν εγκαταλείψει ακόμα και έχεις πια την αυτογνωσία να αναγνωρίσεις τα κενά και τις αδυναμίες σου ως μαθητής. Όταν η θέλησή σου να επιτύχεις σε μια σχολή είναι τόσο δυνατή, το μόνο που έχεις να κάνεις, είναι να βγάλεις πάλι τα βιβλία σου από το συρτάρι, να αναδιοργανωθείς και να βρεις έναν καλό καθηγητή, πρόθυμο να σε βοηθήσει να καλύψεις τα κενά και να διορθώσετε τα λάθη της προηγούμενης χρονιάς. Τώρα που δεν θα έχεις και το καθημερινό υποχρεωτικό σχολείο, δεν πρέπει, φυσικά, να επαναπαυθείς. Αναπλήρωσε, λοιπόν, τις σχολικές ώρες με ώρες προσωπικού διαβάσματος, διάβασε στοχευμένα και μεθοδικά. Σίγουρα, με λιγότερο άγχος και «έμπειρος» πια, θα μπορέσεις να αποδώσεις στον μέγιστο βαθμό.

Η επιλογή του 10%

Η επιλογή του 10% στις Πανελλήνιες είναι μία πολύ καλή επιλογή για όσους κατά βάση έχασαν τη σχολή προτίμησής τους για λίγα μόρια. Χωρίς το εκ νέου διάβασμα και με μόνο κριτήριο τις βάσεις της επόμενης χρονιάς, μπορείς να έχεις μια δεύτερη ευκαιρία να επιτύχεις την εισαγωγή σου στη σχολή που επιθυμούσες και έχασες στο… τσακ!

Δες θετικά τη σχολή που… σε διάλεξε!

Αν ανήκεις σε εκείνη την κατηγορία ανθρώπου που είδε το όνομά του στη λίστα των επιτυχόντων, αλλά δεν ανήκεις σε αυτούς που πέρασαν στη σχολή που επιθυμούσαν τόσο καιρό, θα πρέπει να γνωρίζεις ότι είσαι από τους τυχερούς. Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει  να κάνεις,  είναι να ενημερωθείς για το πρόγραμμα μαθημάτων της σχολής σου, να δεις τις εναλλακτικές που σου προσφέρει, να δεις κατά πόσο ικανοποιεί αυτό που ήθελες  και να ζυγίσεις τα αρνητικά και τα θετικά της. Μπορεί να μη διάλεξες εσύ τη σχολή, αλλά η σχολή να διάλεξε εσένα, όμως οι πιθανότητες να βρεις πράγματα ενδιαφέροντα και προοπτικές που δεν τις περίμενες, είναι μεγάλες.  Πριν την απορρίψεις, λοιπόν, κοίταξε μήπως η σχολή αυτή ανταποκρίνεται στα όνειρα και τους στόχους σου και σου δίνει τις δυνατότητες να κάνεις μέσω αυτής ένα μεταπτυχιακό αργότερα, πάνω σε αυτό ακριβώς που ήθελες.

Κεφάλαιο: I.E.K.

Τα Ι.Ε.Κ. στην Ελλάδα είναι παρεξηγημένα και από πολλούς θεωρούνται η έσχατη λύση για κάποιον «αποτυχημένο». Ας αφήσουμε στην άκρη αυτούς τους πολλούς. Για να πούμε την αλήθεια, τα Ι.Ε.Κ. είναι η καλύτερη λύση για όσους δεν ονειρεύονταν από μικροί να γίνουν γιατροί ή δικηγόροι, αλλά ήθελαν πάντα να ασχοληθούν με τέχνες. Πέρα από τα δημόσια Ι.Ε.Κ. που προσφέρουν σχεδόν δωρεάν επαγγελματική κατάρτιση, υπάρχουν και τα ιδιωτικά Ι.Ε.Κ. Κάποια από αυτά έχουν χαμηλά δίδακτρα και πολύ καλό επίπεδο οργάνωσης και σπουδών και μάλιστα, προσφέρουν επαγγελματική αποκατάσταση άμεσα. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να κυνηγήσεις το όνειρό σου εκεί που μπορούν να σου το πραγματοποιήσουν.

Σπουδές στο εξωτερικό

Βήμα τεράστιο, αλλά εδώ είναι που ταιριάζει απόλυτα η έκφραση «τα μεγαλύτερα ταξίδια ξεκίνησαν με ένα βήμα μόνο». Αν είσαι άνθρωπος που δε φοβάται τις μεγάλες αλλαγές, αν είσαι έτοιμος να κυνηγήσεις τα όνειρά σου κυριολεκτικά ακόμα και στην άλλη άκρη του κόσμου, οι σπουδές σε ένα πανεπιστήμιο του εξωτερικού είναι ιδανική επιλογή για εσένα. Στα αρνητικά συγκαταλέγεται το ακριβό κόστος ζωής σε σχέση με τα ελληνικά δεδομένα, η απόσταση από φίλους και οικογένεια, άσε που εδώ ο όρος «δωρεάν παιδεία» δεν υφίσταται. Στα θετικά, από την άλλη πλευρά, βρίσκονται τόσο το υψηλό επίπεδο σπουδών όσο και οι νέες εμπειρίες που κερδίζεις ως νέος που ζει και συναναστρέφεται με ανθρώπους διαφορετικών πολιτισμών. Εφόσον γνωρίζεις καλά τη γλώσσα και έχεις αποφασίσει πραγματικά τι θέλεις να κάνεις στη ζωή σου, οργανώσου, ψάξε και μάθε τα πάντα σχετικά με τα προγράμματα σπουδών των ξένων πανεπιστημίων. Τα τελευταία χρόνια, άλλωστε, το έκαναν χιλιάδες νέοι της χώρας μας και στην πλειοψηφία τους μόνο κερδισμένοι βγήκαν!

Η ζωή μετά τις πανελλήνιες δεν τελειώνει, τώρα ξεκινάει. Θέσε τους στόχους σου, κυνήγησε με ρεαλισμό τα όνειρά σου και μάθε να φτιάχνεις τη δική σου προσωπική επιτυχία μέσα από την αποτυχία σου. Αυτή ήταν η πρώτη και έχει πέντε τουλάχιστον πιθανές λύσεις. Όχι κι άσχημα για αποτυχία!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!