Ηνωμένο Βασίλειο: Τα καλύτερα και πιο οικονομικά πανεπιστήμια

του Γιάννη Λαγού και του Δήμου Αναγνώστου

Το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης με τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου. Τα πανεπιστημιακά του ιδρύματα φημίζονται για την ποιότητα των σπουδών τους και για τα στοχευμένα προγράμματα σπουδών που παρέχουν στους φοιτητές για την άμεση επαγγελματική αποκατάστασή τους.

Κόστος Σπουδών

Το κόστος για να σπουδάσει κανείς στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι σίγουρα χαμηλό. Οι φοιτητές χρειάζονται περίπου 15.000€ το χρόνο μόνο για τα έξοδα διαβίωσης τους και αυτό, μόνο αν δεν σπουδάζουν στις πιο ακριβές περιοχές του Λονδίνου. Για ένα προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών οι Άγγλοι και οι Ευρωπαίοι φοιτητές χρειάζονται περίπου 11.000€, ενώ τα δίδακτρα για τα διεθνή προπτυχιακά προγράμματα διαφέρουν σημαντικά. Αρκετά πανεπιστημιακά ιδρύματα παρέχουν υποτροφίες στους φοιτητές, που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πραγματοποιήσουν το όνειρο τους.

Τα 10 πιο οικονομικά και αξιόλογα Βρετανικά πανεπιστήμια

Σύμφωνα, με τα δεδομένα της έρευνας του Reddin για τα πανεπιστημιακά δίδακτρα, τα 10 καλύτερα και πιο οικονομικά πανεπιστημιακά ιδρύματα του Ηνωμένου Βασιλείου είναι:

10. University of Whales Trinity Saint David 

(με δίδακτρα 12.500€ ετησίως) Το University of Whales Trinity Saint David είναι ένα σχετικά νέο πανεπιστήμιο, ιδρύθηκε το 2010, μετά τη συγχώνευση των πανεπιστημίων του Wales, University of Wales, Lempeter και του Trinity University college. Μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε διάφορες υποτροφίες  για να υποστηρίξετε τις σπουδές σας και να σας επιτρέψει να αξιοποιήσετε τις δυνατότητες σας. Πληροφορίες σχετικά με υποτροφίες και χρηματοδότηση.

9. Plymouth Marjon University

(με δίδακτρα 12.500€ ετησίως) Το Plymouth Marjon University βρίσκεται στο βόρειο άκρο του Πλύμουθ. Παλιότερα ονομαζόταν University College Plymouth St Mark and St John. Παρέχει εγγυημένη διαμονή για όλους του φοιτητές του πρώτου έτους σπουδών. Το 2013 ολοκληρώθηκε ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα με νέες εγκαταστάσεις. Πληροφορίες σχετικά με τις υποτροφίες και χρηματοδότηση.

8. Buckinghamshire New University

(με δίδακτρα 12.500€ ετησίως) Χωρίζεται σε τρεις πανεπιστημιουπόλεις στο Ηigh WyCombe, στο Uxbrigde και στο Aylesbury. Το Buckinghamshire New University είναι μια πολύ καλή επιλογή για όσους ψάχνουν οικονομικό πανεπιστήμιο κοντά στο κέντρο του Λονδίνου. Πληροφορίες σχετικά με τις υποτροφίες και χρηματοδότηση.

7. Ravensbourne University London 

(με δίδακτρα 11.500€- 15.000€ ετησίως) Το Ravensbourne University London είναι κοντά σε αξιοθέατα και βρίσκεται στο ανατολικό Γκρίνουιτς. Έχει τη θέση 150 στην παγκόσμια κατάταξη πανεπιστημίων και βραβεύτηκε με το βαθμό Silver στο πλαίσιο διδασκαλίας και δομής της βρετανικής κυβέρνησης το 2017. Είναι ένα πανεπιστήμιο ψηφιακών μέσων και σχεδιασμού, με επαγγελματικά μαθήματα μόδας, τηλεόρασης και ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών. Πληροφορίες σχετικά με τις υποτροφίες και χρηματοδότηση.

6. University of Sunderland 

(με δίδακτρα 11.400€ ετησίως) Το University of Sunderland είναι ένα δημόσιο ερευνητικό πανεπιστήμιο που βρίσκεται στη βορειοανατολική Αγγλία. Ιδρύθηκε ως τεχνολογικό κολέγιο το 1901 ενώ, το 1992 έγινε πανεπιστήμιο. Φοιτούν περίπου 20.000 φοιτητές και έχει δημιουργήσει πανεπιστημιουπόλεις στο Λονδίνο και στο Χόνγκ Κόνγκ. Πληροφορίες σχετικά με τις υποτροφίες και χρηματοδότηση.

5. University of the West of Scotland 

(με δίδακτρα 11.400€ ετησίως) Το University of the West of Scotland είναι το πιο οικονομικό πανεπιστήμιο στη Σκωτία και διαθέτει σύγχρονες εγκαταστάσεις με περίπου 16.000 φοιτητές. Οι φοιτητές μοιράζονται σε πέντε πανεπιστημιουπόλεις στο Paisley, Hamilton, Damfries, Ayr και σε μία πανεπιστημιούπολη στο Λονδίνο. Πληροφορίες σχετικά με τις υποτροφίες και χρηματοδότηση.

4. University of Cumbria 

(με δίδακτρα 10.500€ ετησίως) Το University of Cumbria σχηματίστηκε το 2007 με τη συνένωση του πανεπιστημίου των καλών τεχνών που δημιουργήθηκε το 1822 και το κολέγιο κατάρτισης εκπαιδευτικών που ιδρύθηκε από τον Charlotte Mason τη δεκαετία του 1890. Πληροφορίες σχετικά με τις υποτροφίες και χρηματοδότηση.

3. University of Suffolk

(με δίδακτρα 10.500€ ετησίως) Είναι από τα πιο νεοσύστατα πανεπιστήμια με μόλις 13 χρόνια λειτουργίας έχοντας χιλιάδες φοιτητές στο ενεργητικό του. Το University of Suffolk λειτουργεί σε πέντε τοποθεσίες στο Ipswich, Lowestoft, Bury St Edmunds και στο Great Yarmouth.  Πληροφορίες σχετικά με τις υποτροφίες και χρηματοδότηση.

2. Royal Agricultural University

(με δίδακτρα 11.000€ ετησίως) Το Royal Agricultural University είναι το παλαιότερο αγροτικό πανεπιστήμιο που ιδρύθηκε το 1845 και βρίσκεται στο Cirencester. Παρέχει πάνω από 30 προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα. Πληροφορίες σχετικά με τις υποτροφίες και χρηματοδότηση.

1. Coventry University  

(με δίδακτρα 10.000€-14000€ ετησίως) Το Coventry University είναι ένα από τα ταχύτερα ανεπτυγμένα πανεπιστήμια με 31.700 φοιτητές και το έκτο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας. Διαθέτει 300 προπτυχιακά προγράμματα. Πληροφορίες σχετικά με τις υποτροφίες και χρηματοδότηση.

Απόκτηση Visa

Με δεδομένο το Brexit, υπάρχουν κάποιες αλλαγές σχετικά με την παραμονή στο Ηνωμένο Βασίλειο. Συγκεκριμένα, πολίτες της ΕΕ έχουν το δικαίωμα να καταθέσουν αίτηση διαμονής για μόνιμη διαμονή ή πενταετή άδεια διαμονής στη χώρα. Η διαδικασία  απαιτεί δικαιολογητικά οικογενειακής και οικονομικής κατάστασης μαζί με τον λόγο διαμονής στην χώρα (στην προκειμένη περίπτωση ακαδημαϊκές σπουδές), καθώς επίσης πρέπει να καταβληθεί και ένα ποσό των 65 λιρών (75 ευρώ). Επίσης κατατίθενται ακαδημαϊκά διαπιστευτήρια μαζί με την αίτηση διαμονής. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε το site του
London Visa Application Center for Greece : https://uk-gr.gvcworld.eu/
και του Προξενικού Γραφείου Λονδίνου στην Ελλάδα: www.mfa.gr/uk

Κλασική και, επομένως, διαχρονική η επιλογή είτε προπτυχιακών, ή μεταπτυχιακών σπουδών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αναμφισβήτητη φυσικά η ποιότητα και το επίπεδο των σπουδών σε όποιο Πανεπιστημιακό Ίδρυμα επιλέξετε να φοιτήσετε. Οπότε, αντλήστε όσες πληροφορίες χρειάζεστε, επικοινωνήστε με τους αρμόδιους θεσμούς, και καλή αρχή στο ξεκίνημά σας!!

Θέλεις να σπουδάσεις στο εξωτερικό και δεν έχεις σε ποιον να απευθυνθείς; Μπες στο studybuddy.gr, κάνε εγγραφή και λύσε όλες σου τις απορίες σήμερα!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!