Ημέρα Μνήμης Διεμφυλικών: Ημέρα μνήμης, αλήθειας και αναστοχασμού

της Αναστασίας Ρέππα

Transgender. Άνθρωποι που δεν ταυτίζονται με το βιολογικό τους φύλο. Τι είναι το φύλο, όμως; Υπάρχει μια διάκριση στην αγγλική γλώσσα μεταξύ του sex και του gender. To πρώτο αφορά το βιολογικό φύλο των ατόμων ενώ το gender, την ταυτότητα φύλου που χαρακτηρίζει τον κάθε άνθρωπο. Το φύλο, θα έλεγε κανείς, πως είναι ένα σύστημα σχέσεων με αλληλοαποκλειόμενες θέσεις, που ορίζουν τους ρόλους των ατόμων με τρόπο συνειδητό και ασυνείδητο συνάμα. Είναι ενδιαφέρον και άξιο αναφοράς πως μέχρι τον 16ο αιώνα δεν κυριαρχούσε η εδραιωμένη για το φύλο σήμερα δυϊστική αντίληψη. Αντίθετα, επικρατούσε η ιδέα του ενός φύλου, όπως και στους κλασικούς χρόνους. Ας σημειωθεί επίσης πως στη Νότια Αμερική και στην Ινδονησία υπάρχουν φυλές με έξι και τέσσερα φύλα ή πολιτισμοί άφυλοι. Το φύλο, λοιπόν, είναι κατά ένα μεγάλο ποσοστό μία (χρήσιμη) κοινωνική κατασκευή. Διαφέρει ανάλογα με την εποχή, τις ανάγκες της οικονομίας, τον τόπο και τον πολιτισμό.

Παρά την τεράστια πρόοδο που έχει επιτευχθεί αναφορικά με τα lgbtq δικαιώματα και την προστασία μειονοτήτων, η εικόνα είναι θολή τουλάχιστον. Είκοσι χρόνια πριν δύο άντρες χτύπησαν και βασάνισαν το Μάθιου Σέπαρντ, ένα φοιτητή είκοσι χρονών από το Γουαηόμιγκ. Ο Σέπαρντ κατέληξε έξι μέρες αργότερα. Έπρεπε να περάσουν έντεκα χρόνια όταν το 2009, ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψε την πράξη Μάθιου Σέπαρντ. Σύμφωνα με αυτή, εγκλήματα που τελούνται με κίνητρο την ταυτότητα φύλου, τη σεξουαλική ταυτότητα, τις ειδικές ανάγκες κάποιου εντάσσονται πια στην κατηγορία των εγκλημάτων μίσους (hate crimes).

Είναι πια 2018 και θα περίμενε κανείς μια θεαματική βελτίωση. Κι όμως η Σάντε Τάκε, μία τρανς γυναίκα δολοφονείται εν ψυχρώ στη Φιλαδέλφεια. Είναι μία από τις πολλές! Το έτος 2018 αποδεικνύεται μακράν το πιο βίαιο και θανατηφόρο για τη διεμφυλική κοινότητα, πολλοί κάνουν λόγο για «επιδημία βίας». Αναδεικνύεται, λοιπόν, το ζήτημα της διάστασης μεταξύ θεσμικής προστασίας και ουσιαστικά υπαρκτής ασφάλειας μα της μη κοινωνικά εμπεδωμένης ισότητας.

Σ’ αυτό το κλίμα και παρά τις προεκλογικές διαβεβαιώσεις, περί διασφάλισης της προστασίας της LGBTQ κοινότητας και δη των τρανς ατόμων του νυν προέδρου των ΗΠΑ έρχεται να προστεθεί η απαγόρευση δυνατότητας στράτευσης της trans κοινότητας από την κυβέρνηση Τραμπ. Ακολούθησε και μια σειρά ακόμα αντιπροοδευτικών ενεργειών που στρέφονται κατά της διεμφυλικής κοινότητας.

Ας είναι, λοιπόν, η ημέρα μνήμης διεμφυλικών ατόμων μια ημέρα ουσιαστικής σκέψης για συνανθρώπους μας που εξοβελίζονται, εξοστρακίζονται από τη ζωή με βίαιο κυριολεκτικά και μεταφορικά τρόπο. Φανταστείτε να είναι μονόδρομος το περιθώριο…

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!