'' Άνοιξε τις  πύλες του το Ηλεκτρονικό Αναγνωστήριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης.''

Άνοιξε τις πύλες του το Ηλεκτρονικό Αναγνωστήριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης

της Σοφίας Παπαδάκη

Ζούμε στην εποχή της τεχνολογίας και η ψηφιακή επιρροή δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο τον κόσμο του βιβλίου και της ανάγνωσης. Η ψηφιοποίηση και το διαδίκτυο έχουν επηρεάσει σημαντικά το βιβλίο, που η μορφή του βιώνει σημαντικές αλλαγές. Το παραδοσιακό διάβασμα, συναντά το ηλεκτρονικό και το βιβλίο ψηφιοποιείται και γίνεται εργαλείο στα χέρια των ηλεκτρονικών αναγνωστών, που συνδυάζουν έτσι τη λατρεία του βιβλίου και της τεχνολογίας.

Διαπιστώνοντας λοιπόν, ότι η ψηφιακή εποχή αποτελεί μια νέα πραγματικότητα, η Εθνική Βιβλιοθήκη Ελλάδας δίνει χώρο στο Ηλεκτρονικό Αναγνωστήριο, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Το ηλεκτρονικό αναγνωστήριο αποτελεί ένα διαδικτυακό εγχείρημα που λειτουργεί πιλοτικά. Η χρήση και τα συμπεράσματα των αναγνωστών θα αξιοποιηθούν για την εξέλιξή και την βελτίωσή του.

Πρόκειται συγκεκριμένα για μια ψηφιακή υπηρεσία η οποία προσφέρει στους εγγεγραμμένους χρήστες της δωρεάν, την ανάγνωση ελληνόγλωσσων βιβλίων. Οι αναγνώστες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε 2.500 τίτλους βιβλίων λογοτεχνίας, ιστορίας, τεχνών, επιστημών και γενικών ενδιαφερόντων από 14 ελληνικούς εκδοτικούς οίκους. Οι εγγεγραμμένοι  χρήστες θα έχουν τη δυνατότητα να κατεβάσουν δωρεάν έως 3 ηλεκτρονικά βιβλία στον ηλεκτρονικό υπολογιστή τους, το τάμπλετ ή το κινητό τους τηλέφωνο. Αυτά θα μπορούν να τα έχουν για 20 ημέρες με δυνατότητα ανανέωσης. Στόχος της εφαρμογής αυτής είναι η προώθηση της ηλεκτρονικής φιλαναγνωσίας και η εξοικείωση του αναγνώστη με το ηλεκτρονικό βιβλίο.

Η δημιουργία και η λειτουργία της Ηλεκτρονικής Βιβλιοθήκης είναι δωρεά του ΙΣΝ και εντάσσεται στο πλάισιο του σχεδίου υλοποίησης και μετεγκατάστασης της Εθνικής Βιβλιοθήκης στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Στόχος της Βιβλιοθήκης είναι να εξοικειώσει το αναγνωστικό κοινό με το ηλεκτρονικό βιβλίο και να πραγματωθεί έτσι η συνύπαρξη του ηλεκτρονικού με το έντυπο βιβλίο. Η εμπειρία της ανάγνωσης παίρνει άλλη διάσταση μέσα από το χώρο της τεχνολογίας. Η φιλαναγνωσία βαδίζει σε νέα μονοπάτια και η αίγλη της ανάγνωσης λάμπει ξανά.

Την ιστοσελίδα του Ηλεκτρονικού Αναγνωστηρίου θα την βρείτε εδώ!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!