Εφαρμογές γνωριμιών και social media

της Ευανθίας Νικολάου    

Ζούμε στην εποχή των social media. Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν να γνωρίζουν περισσότερα άτομα μέσω οθονών και όχι με προσωπική επαφή. Τα ερωτήματα που δημιουργούνται είναι: ποιοι είναι οι λόγοι που όλο και περισσότεροι νέοι επιλέγουν τις εφαρμογές γνωριμιών για να κάνουν σχέσεις και φίλους; Ποιοι είναι οι κίνδυνοι που κρύβει αυτή η κατάσταση; Θα μπορούσε να γίνει η κατάσταση πιο ομαλή και ασφαλής;

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν φέρει μεγάλη επανάσταση σε διάφορους τομείς της ζωής μας. Το ίδιο έχουν πετύχει και στις διαπροσωπικές σχέσεις. Είναι πολύ πιο εύκολο για κάποιον που είναι ντροπαλός ή που φοβάται την απόρριψη, να στείλει ένα «απρόσωπο» μήνυμα για να πιάσει κουβέντα. Με αυτόν τον τρόπο έχει την επιλογή να κρύψει τις αδυναμίες του και να διαμορφώσει μια διαφορετική εικόνα για τον εαυτό του, ένα ψεύτικο προφίλ. Ακόμη, μην ξεχνάμε ότι ζούμε στην εποχή των likes και της προβολής. Επικρατεί η αντίληψη ότι, όταν μιλάς με πολλά άτομα και βγαίνεις πολλά ραντεβού, έχεις υψηλότερο social status και μετράς περισσότερο σαν άνθρωπος για τους γύρω σου. Έχει, όμως, αυτό λογική;

Οι νέοι έχουν την τάση να χρησιμοποιούν αυτές τις εφαρμογές, ελπίζοντας ότι θα βρουν ένα άτομο που ταιριάζουν. Οι περισσότερες εφαρμογές, δίνουν τη δυνατότητα να δεις με ποιον ταιριάζεις προτού μιλήσεις μαζί του. Είναι, επίσης, ιδανική επιλογή για όσους είναι πολυάσχολοι και δεν έχουν χρόνο να βγουν για ένα καφέ, να πάνε σε μία βραδινή έξοδο ή οτιδήποτε αντίστοιχο προκειμένου να γνωρίσουν κόσμο. Ακόμη, έρευνες έχουν δείξει ότι αυτό που εκτιμάται περισσότερο από τους χρήστες είναι ότι αισθάνονται να κρίνονται περισσότερο οι ιδέες τους, παρά η εξωτερική τους εμφάνιση, γιατί η συναναστροφή εστιάζει στη συζήτηση.

Δεν πρέπει, όμως, να παραβλέψουμε τα αρνητικά και τους κινδύνους, κατά κάποιο τρόπο, που κρύβονται πίσω από τις εφαρμογές γνωριμιών. Δε θα αναφερθώ σε εγκληματίες που κρύβονται πίσω από τέτοιες εφαρμογές, γιατί είναι ο πιο γνωστός και σημαντικότερος κίνδυνος, τον οποίο, φυσικά, δεν πρέπει να αγνοεί κανείς. Θα εστιάσω σε άλλα ζητήματα. Αρχικά, το γεγονός ότι μπορείς να πλάσεις μια εικόνα για τον εαυτό σου, όπως εσύ επιθυμείς, πόσο καλό μπορεί να είναι για μια διαπροσωπική σχέση; Οι περισσότεροι θα το έκαναν αυτό ασυνείδητα, γιατί θα ήθελαν οι συνομιλητές να σχηματίσουν καλή εντύπωση για εκείνους.

Και το αντίστροφο, όμως, είναι εξίσου αρνητικό. Αναφέρομαι στην περίπτωση όπου εσύ ο ίδιος μπορεί να φαντάζεσαι διαφορετικά ένα πρόσωπο απ’ ότι είναι στην πραγματικότητα. Να φτιάχνεις ένα ιδανικό στο μυαλό σου και όταν τύχει να βρεθείς από κοντά μαζί του να συνειδητοποιήσεις ότι ο χαρακτήρας του είναι λίγο ή εντελώς αντίθετος από αυτό που νόμιζες. Ακόμη, η επικοινωνία μέσω μέσων κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι λίγο απρόσωπη; Πόσο εύστοχα επικοινωνείς με κάποιον αν δεν μπορείς να βλέπεις τα συναισθήματά του να εκδηλώνονται μέσα από τις κινήσεις του σώματος του;

Οι αλγόριθμοι δε δείχνουν αν ταιριάζεις με κάποιον. Κανείς δε μπορεί να το επιβεβαιώσει αυτό. Μη βασίζεσαι σε εφαρμογές γνωριμιών για να συνάψεις σχέσεις. Ή τουλάχιστον αν το κάνεις, φρόντισε να έχεις λάβει κάποια βασικά μέτρα. Διαμόρφωσε όσο περισσότερο αληθινό μπορείς το προφίλ σου και ψάξε καλά τα προφίλ που τσεκάρεις για να εντοπίσεις τυχόν ανακρίβειες και ύποπτα στοιχεία. Όταν αποφασίσεις να βγεις ραντεβού με κάποιον από τα social media, σιγουρέψου ότι θα είσαι σε σημείο με πολύ κόσμο και όχι κάπου απομονωμένα. Μην εμπιστεύεσαι κανέναν που δεν έχεις γνωρίσει καλά ή με τον οποίο δεν έχετε κανέναν κοινό γνωστό, γιατί ποτέ δεν ξέρεις ποιος και τι κρύβεται πίσω από αυτόν τον άνθρωπο.

Υ.Γ.: Δε λέω. Μπορεί να αποδειχθεί η καλύτερη εμπειρία της ζωής σου. Επειδή, όμως, λίγες είναι αυτές οι περιπτώσεις, καλύτερα να είσαι συγκρατημένος/η, παρά να λειτουργείς με ενθουσιασμό!

Θέλεις να σπουδάσεις στο εξωτερικό και δεν έχεις σε ποιον να απευθυνθείς; Μπες στο studybuddy.gr, κάνε εγγραφή και λύσε όλες σου τις απορίες σήμερα!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!