Ευτυχία

της Άννας Τριανταφύλλου

Υπόθεση

Ο σκηνοθέτης Άγγελος Φραντζής αποτυπώνει με τη δική του καλλιτεχνική ματιά τη ζωή της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου. Ή αλλιώς της εθνικής μας στιχουργού, όπως συνηθίζουν να την αποκαλούν. Η πρωταγωνίστρια (Κάτια Γκουλιώνη – νεότερη Ευτυχία και Καρυοφυλλιά Καραμπέτη – μεγαλύτερη), έχοντας βιώσει έντονες καταστάσεις εξαιτίας του Μικρασιατικού ξεριζωμού, αποφασίζει να ζήσει τη ζωή της όπως θέλει εκείνη, χωρίς φραγμούς και όρια.

ΕυτυχίαΗ μικροπαντρεμένη τότε, αλλά και προσφάτως χωρισμένη, Ευτυχία κάνει το μεγάλο βήμα. Μετακομίζει από το Αϊδίνι στην πόλη όπου γεννήθηκαν οι τέχνες και τα γράμματα, στην πρωτεύουσα του πολιτισμού, την Αθήνα.  Εκεί, πέρα από την τέχνη, γνωρίζει και τον μεγαλύτερο έρωτα της ζωής της, τον Γιώργο (Πυγμαλίων Δαδακαρίδη). Πλέον, ζει μία πολυτάραχη ζωή. Ψάχνει συνεχώς ευκαιρίες για την ανέλιξη της καριέρας της και τρόπους να ορθοποδήσει οικονομικά. Σε αυτό τον τομέα, το ταλέντο της στη στιχουργική τη βοηθά στα προς το ζην. Πουλά τους στίχους της πολύ λιγότερο από την αξία που αποδεικνύεται ότι έχουν στην πορεία. Συνεργάζεται με τους μεγαλύτερους ρεμπέτες της εποχής, όπως ο Τσιτσάνης, ο Χατζιδάκης και άλλους. Τα μεγαλύτερά της πάθη: το κάπνισμα και η χαρτοπαιξία. Με ένα τσιγάρο σχεδόν πάντα στο ένα χέρι, και ένα μολύβι στο άλλο που γράφει ό,τι την εκφράζει.

Ευτυχία: μια γυναίκα-σταθμός

Η ταινία εκτυλίσσεται σε δύο παράλληλες εποχές. Στην εποχή που ακόμη εξελίσσεται η καριέρα της και σε μία βραδιά στην οποία μεγάλοι καλλιτέχνες της εποχής εξυμνούν το στιχουργικό μεγαλείο της Ευτυχίας και την προσφορά της στο λαϊκό τραγούδι. Όλοι μιλούν για την δυναμικότητα του χαρακτήρα της και την ικανότητά της να ξεχωρίζει σε έναν ανδροκρατούμενο για την εποχή χώρο. Ήταν αυθόρμητη και αυτό φαινόταν. Κατέγραφε, σε οποιοδήποτε κομμάτι χαρτί βρισκόταν μπροστά της, τον στίχο που είχε μόλις σχηματίσει στο μυαλό της. Στίχοι αλλιώτικοι από τους άλλους, οι οποίοι μοναδικό σκοπό είχαν να εκφράσουν αλήθεια και να χαραχθούν στο μυαλό και την καρδιά των ανθρώπων.

Πρόκειται για μια ταινία, η οποία θίγει κάθε πτυχή του πολυδιάστατου αυτού χαρακτήρα και δίνει την ευκαιρία στον θεατή να γνωρίσει συγχρόνως το στιχουργικό της έργο, αλλά και την έντονη ζωή της. Φυσικά, με τον απαραίτητο χιουμοριστικό τόνο που έχει προσδώσει σε αρκετά σημεία στο σενάριο η Κατερίνα Μπέη, προκειμένου να ελαφρύνει την συγκινητική ατμόσφαιρα που επικρατεί σε μεγάλο μέρος του έργου. Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, μία γυναίκα – σταθμός για την εποχή της.

Θέλεις να σπουδάσεις στο εξωτερικό και δεν έχεις σε ποιον να απευθυνθείς; Μπες στο studybuddy.gr, κάνε εγγραφή και λύσε όλες σου τις απορίες σήμερα!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!