2018: Γιορτάζουμε την Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Κληρονομιά

Της Μαρίας Παπακοσμά

Στις 27 Απριλίου οι αρμόδιοι επίτροποι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποφάσισαν να θεσπίσουν το 2018 ως Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Αυτή η σημαντική πρωτοβουλία θα λάβει χώρα σε μορφή εκδηλώσεων ευρωπαϊκής εμβέλειας ενώ παράλληλα θα δοθεί η ευκαιρία στους ενδιαφερόμενους να δραστηριοποιηθούν και να συμμετέχουν ενεργά στους εορτασμούς.

Είναι γεγονός ότι η πολιτιστική κληρονομιά αποτελεί κεντρικό άξονα και αναπόσπαστο κομμάτι της ευρωπαϊκής μας ταυτότητας. Εξαιτίας λοιπόν όλων αυτών των δυσάρεστων και σοβαρών περιστατικών του πλήττουν διάφορες περιοχές λόγω εσωτερικών συγκρούσεων και διενέξεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι το 2018 αποτελεί μια καλή χρονική περίοδος να εορταστεί ο συγκεκριμένος θεσμός.

Σκοπός του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς είναι:

να ενθαρρύνει και να ευαισθητοποιήσει τους ανθρώπους να εξερευνήσουν την πλούσια πολιτιστική πολυμορφία ανά την Ευρώπη

να κατανοηθεί και να προστατευθεί η μοναδική της αξία

να τονίσει τη σημασία και το ρόλο που παίζει η πολιτιστική κληρονομιά στις ζωές όλων μας

Επισημαίνοντας όλες αυτές τις παραμέτρους του ευρωπαϊκού πολιτισμού όπως η ιστορία, τα αρχαιολογικά μνημεία, οι τέχνες, η αρχιτεκτονική, οι λαϊκές παραδόσεις και ταυτόχρονα αναδεικνύοντας τις ευρωπαϊκές αξίες δίνεται έμφαση στην πολύτιμη δύναμη της πολιτιστικής κληρονομιάς στο να χτίσει πιο ισχυρές κοινωνίες, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και ευημερία καθώς επίσης να αναζητήσει επιπρόσθετους τρόπους προστασίας της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο προϋπολογισμός του Ευρωπαϊκού Έτους ανέρχεται στα 8 εκατομμύρια ευρώ. Υποστηρίζεται από τον φορέα Creative Culture, ένα πρόγραμμα επιχορήγησης έργων που σχετίζονται με τον πολιτιστικό και οπτικοακουστικό τομέα. Αναμένεται να οργανωθούν εκδηλώσεις όπως επίσης και διάφορες καμπάνιες ενημερωτικού και εκπαιδευτικού περιεχομένου.

Το 2018 λοιπόν μας προσφέρει μια σημαντική ευκαιρία να ανακαλύψουμε άγνωστες πτυχές της ευρωπαϊκής μας κληρονομιάς, να ανακαλύψουμε τη σημασία του ψηφιακής τεχνολογίας στην πρόσβαση της κληρονομιάς μας και να συνδέσουμε το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον μιας και οι παραδόσεις, οι γλώσσες και η τέχνη μεταβιβάζονται από γενιά σε γενιά και διαμορφώνουν τις ζωές μας καθημερινά.