Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών

της Άννας Τριανταφύλλου

H 26 Σεπτεμβρίου έχει οριστεί ως η Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών. Ο εορτασμός της συγκεκριμένης ημέρας καθιερώθηκε επίσημα το 2001, την οργάνωση της οποίας αναλαμβάνει το Συμβούλιο της Ευρώπης μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ημέρα αυτή σηματοδοτεί την «ένωση» όλου του πληθυσμού από 45 διαφορετικές χώρες και παράλληλα την ένωση γλωσσών και πολιτισμών.

Πολυπολιτισμικές γνωριμίες

Κατά τη διάρκεια αυτής της ημέρας, υπάρχουν διαθέσιμες για όλους ποικίλες  δραστηριότητες. Μαθητές και φοιτητές συμμετέχουν σε δραστηριότητες μέσω διαδικτύου, καθηγητές, και γενικότερα άνθρωποι που ανήκουν στον εκπαιδευτικό τομέα, έρχονται σε επαφή με άλλους πολιτισμούς, γλώσσες, ήθη και έθιμα. Δημιουργούνται, επίσης, ομάδες επικοινωνίας με ανθρώπους από διαφορετικά πολιτισμικά υπόβαθρα. Μάλιστα, τα κοινωνικά δίκτυα βοηθούν σε αυτή την ένωση των ανθρώπων και ενισχύουν τη μεταξύ τους αλληλεπίδραση. Πανεπιστήμια και σχολεία μπορούν να ανταλλάξουν μαθητές και να γνωριστούν και από κοντά.

Γλωσσική ποικιλομορφία

Στόχο όλης αυτής της δράσης αποτελεί η παρουσίαση της ευρύτητας της γλώσσας και των διαφόρων μορφών που έχει πάρει. Επίσης, ραγδαία σημειώνεται η ανάπτυξη ικανοτήτων, με αποτέλεσμα την ανεμπόδιστη συμβολή των πολιτών στη διαφύλαξη της πολυπολιτισμικότητας. Το Συμβούλιο της Ευρώπης, αποτελούμενο από 47 κράτη μέλη και με 800 εκπροσώπους, ωθεί τον κόσμο στην εκμάθηση ξένων γλωσσών, ανεξαρτήτου ηλικίας είτε είναι ακόμη μαθητές είτε όχι.

Αναμφισβήτητα, η γλωσσική ποικιλομορφία λειτουργεί σαν εργαλείο για τη γενικότερη κατανόηση της πολυπολιτισμικότητας σαν έννοιας και με αυτό τον τρόπο, εξασφαλίζεται η συνέχιση της πολιτισμικής κληρονομιάς.

Η Ευρώπη ενωμένη

Συνεπώς, αντιλαμβάνεστε πως η καθιέρωση και ο εορτασμός της ευρωπαϊκής ημέρας γλωσσών επιφέρει μόνο θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία. Είναι σαν μια φορά το χρόνο, πραγματικά, να επικοινωνεί όλη η Ευρώπη. Φυσικά, τις δραστηριότητες κάθε ευρωπαϊκής χώρας, τις αναλαμβάνει το κάθε κράτος-μέλος ξεχωριστά. Ωστόσο, η ημέρα αυτή έρχεται για να δείξει και φέτος ότι τα σύνορα αίρονται και υπάρχει μια πολιτισμική κινητικότητα ανά την Ευρώπη. 

Μη χάσετε την ευκαιρία να συμμετέχετε στις 26 Σεπτεμβρίου στις εκδηλώσεις που έχει ετοιμάσει η χώρα μας για τον εορτασμό αυτής της τόσο ξεχωριστής ημέρας, τις οποίες μπορείτε να δείτε εδώ και εδώ!

Θέλεις να σπουδάσεις στο εξωτερικό και δεν έχεις σε ποιον να απευθυνθείς; Μπες στο studybuddy.gr, κάνε εγγραφή και λύσε όλες σου τις απορίες σήμερα!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!