Ευρωπαϊκή Εκδήλωση για τη Νεολαία 2016

Της Αργυρώς Σταμούλη

Από 20 έως 21 Μαΐου, η Ευρωπαϊκή Εκδήλωση Νεολαίας,  με σύνθημα «Μαζί μπορούμε να φέρουμε την αλλαγή» δίνει την ευκαιρία σε 7.000 νέους, ηλικίας από 16 έως 30 ετών, από όλη την Ευρώπη να βρεθούν στο Στρασβούργο, να πάρουν θέση και στη συνέχεια να καταθέσουν τις προτάσεις τους στις επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Τα θέματα στα οποία μπορούν να πάρουν θέση οι αιτούντες είναι τα ακόλουθα:

Πόλεμος και Ειρήνη: προοπτικές για έναν ειρηνικό κόσμο

Απάθεια ή Συμμετοχή: ατζέντα για μια ζωντανή δημοκρατία

Αποκλεισμός ή Πρόσβασης: τέλος στην ανεργία των νέων

Στασιμότητα ή Καινοτομία: η αυριανός εργασιακός κόσμος

Κατάρρευση ή Επιτυχία: νέοι δρόμοι για μια Βιώσιμη Ευρώπη

Ευρωπαϊκή Εκδήλωση για τη Νεολαία 2016Μόνο οι ομαδικές εγγραφές από τον αρχηγό της ομάδας, ο οποίος θα πρέπει να είναι άνω των 18 ετών θα γίνονται δεκτές, ενώ οι ομάδες θα πρέπει να αποτελούνται το λιγότερο από 10 άτομα. Δυνατότητα εγγραφής θα υπάρχει μέχρι να επιτευχθεί η μέγιστη χωρητικότητα των 7000 συμμετεχόντων ή μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2015. Στο πρόγραμμα υπάρχουν ήδη περισσότερες από 50 δραστηριότητες, ενώ πολλές είναι και οι εκδηλώσεις που σχεδιάζουν και οι συνδιοργανωτές της εκδήλωσης. Οι συμμετέχοντες, θα μπορούν να δηλώσουν συμμέτοχη στις δραστηριότητες και τις εκδηλώσεις από τον Μάρτιο του 2016. Δεν υπάρχει καμία χρέωση για την παρουσία των νέων στην Ευρωπαϊκή εκδήλωση νεολαίας, ωστόσο οι συμμετέχοντες θα πρέπει να καλύψουν οι ίδιοι τα έξοδα τους για τη μεταφορά, τη διαμονή και τη διατροφή.

Από το 1987, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων υποστηρίζει την ανάπτυξη των νέων σε πολιτικά συνειδητοποιημένους και υπεύθυνους πολίτες με την έμπρακτη συμμετοχή τους στην επίλυση Ευρωπαϊκών θεμάτων, φέρνοντας τους σε επαφή με την Ευρωπαϊκή σκέψη – ιδέα και την προώθηση της διαπολιτισμικής κατανόησης. Άλλωστε, η ίδρυση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων οφείλεται σε ένα project του σχολείου Lycée François-Premier στην περιοχή Fontainebleau, νότια του Παρισιού. Έτσι, η πρώτη διεθνής σύνοδος πραγματοποιήθηκε εκεί το 1988. Ευρωπαϊκή Εκδήλωση για τη Νεολαία 2016Το 1991 μετακινήθηκε στην Οξφόρδη, όπου η οργάνωση γνώρισε διαρκή ανάπτυξη για την επόμενη δεκαετία με την αύξηση της ένταξης Εθνικών Επιτροπών στο δίκτυο και την αύξηση των δραστηριοτήτων σε ένα ευρύτερο  φάσμα. Από το 2001 έως το 2004 λόγω κάποιων εσωτερικών ανακατατάξεων, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων μετακινήθηκε στο Βερολίνο και αντιμετώπισε οικονομικά προβλήματα. Από το 2004 και μετά όμως συνέχισε την σταθερά ανοδική του πορεία με τη συμμετοχή νέων από όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες. Με σχεδόν 500 εκδηλώσεις να πραγματοποιούνται σε όλο το δίκτυο κάθε χρόνο, με τη συμμετοχή περισσότερων από 28.000 ατόμων από 39 χώρες και με πάνω από 2.400 εθελοντές, το σημερινό Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων στα 28 χρόνια δράσης του είναι η μεγαλύτερη οργάνωση για την άτυπη εκπαίδευση των Ευρωπαίων πολιτών.

Δηλώστε συμμετοχή εδώ.

Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε επίσης την επίσημη σελίδα της οργάνωσης.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!