Εσύ thrift-άρεις;

της Ευανθίας Νικολάου

Thrifting

Το thrifting, ή αλλιώς η τέχνη τού να ψωνίζεις μεταχειρισμένα αντικείμενα /ρούχα, είναι ένα αρκετά παρεξηγημένο «άθλημα», που τελευταία έχει αρχίσει να κάνει πιο αισθητή την παρουσία του. Πολλά είναι πλέον τα μαγαζiά που ομορφαίνουν τα στενά των πόλεων με vintage, αλλά και πιο μοντέρνου στυλ second-hand πράγματα. Αν είσαι από τα άτομα που thriftάρουν, γνωρίζεις πολύ καλά αυτό το υπέροχο συναίσθημα που σου αφήνει αυτή η πράξη. Αν πάλι δεν σε εξιτάρει η ιδέα, διάβασε αυτό το άρθρο μήπως και το ξανασκεφτείς.

Οι βασικές ιδέες του thrifting είναι το «σαμποτάρισμα» της ασταμάτητης παραγωγής ρούχων και κατ’ επέκταση της γρήγορης μόδας. Βασίζεται στη δημιουργία μιας φιλικής προς το περιβάλλον αγοράς, αλλά και προς τον άνθρωπο. Είναι γνωστό ότι οι fast fashion εταιρείες απασχολούν ανθρώπους σε άθλιες συνθήκες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να βγάζουν στην αγορά πάμφθηνα ρούχα με μεγαλύτερο κέρδος για τις ίδιες. Δεν είναι, όμως, πολύ καλύτερο να παρατείνεις τη ζωή ενός αντικειμένου και να δώσεις έτσι μια μικρή ανάσα στον πλανήτη; Αλλά και να μην υποστηρίξεις τις εταιρείες, οι οποίες επιβαρύνουν τους ανθρώπους που δουλεύουν γι’ αυτές. Κάνεις ανακύκλωση στο χαρτί, γιατί να μην κάνεις και σε ρούχα;

Γιατί να thrift-άρεις;

Πιθανότατα, θα έχει περάσει από το μυαλό σου ένας ενδοιασμός σχετικά με το αν είναι ασφαλές να αγοράζεις αντικείμενα που πριν χρησιμοποιούσε κάποιος άλλος. Πρέπει να ξέρεις, όμως, ότι τα καταστήματα ρούχων, για παράδειγμα, περνούν όλα τα ρούχα από κλίβανο. Επομένως, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Επίσης, η αγορά αντικειμένων από δεύτερο χέρι είναι μια πολύ οικονομική επιλογή. Υπάρχει μεγάλη γκάμα επιλογών από καθημερινά ρούχα μέχρι πιτζάμες, ρούχα από γνωστά-ακριβά brands, βιβλία, αξεσουάρ, διακοσμητικά για το σπίτι κλπ σε πολύ χαμηλές τιμές και σε καλή κατάσταση, αν και μεταχειρισμένα. Και όσοι δεν έχετε στην πόλη σας thrift shops, να ξέρετε ότι μπορείτε να κάνετε και διαδικτυακά τις αγορές σας από apps αλλά και ιστοσελίδες καταστημάτων.

Το thrifting σίγουρα δεν είναι μια εύκολη διαδικασία. Θέλει αρκετό ψάξιμο, όμως είναι μια φοβερή ευκαιρία να βρεις το προσωπικό σου ύφος και να ανανεώσεις τη ντουλάπα και το σπίτι σου με μοναδικά κομμάτια. Το γεγονός ότι αγοράζεις αντικείμενα που πριν ανήκαν σε άλλους ανθρώπους σε κάνει να νιώθεις ότι έχουν να πουν μία ιστορία. Επιπλέον, μην ξεχνάς ότι αν βρεις ένα χρήσιμο αντικείμενο το οποίο δεν σου αρέσει εμφανισιακά, μπορείς να αφήσεις ελεύθερη τη φαντασία σου και να το προσαρμόσεις στο δικό σου ύφος! Την επόμενη φορά, που θα περάσεις μπροστά από αυτά τα όμορφα τοπικά μαγαζιά με second hand αντικείμενα, δώσε μια ευκαιρία στη στήριξη της ηθικής μόδας. Και, αν ψάξεις σωστά, τότε θα ανταμειφθείς σίγουρα!

Tips για καλό thrifting:

  • Να έχεις στη διάθεσή σου τουλάχιστον δυο-τρεις ωρίτσες.
  • Να έχεις κάνει μια έρευνα για όλα τα καταστήματα που βρίσκονται κοντά σου.
  • Να έχεις σκεφτεί τι ακριβώς θέλεις να αγοράσεις, ώστε να ξέρεις και πού να στοχεύσεις. Να ψωνίζεις μόνο ό,τι ταιριάζει με το στυλ σου και ό,τι πραγματικά χρειάζεσαι, ώστε να μην πέσεις στην παγίδα της υπερκατανάλωσης λόγω οικονομικής τιμής!
  • Φόρα κάτι άνετο όταν ψωνίζεις, ώστε να μπορείς να δοκιμάζεις ευκολότερα και γρηγορότερα.
  • Πάρε μαζί σου ένα φίλο που αγαπάει το thrifting. Πάντα θα εντοπίζει για εσένα κάτι που εσύ δεν έχεις παρατηρήσει στο μαγαζί και το αντίστροφο!
  • Και τελευταίο και πολύ βασικό. Μην εγκατελείπεις το ψάξιμο, μέχρι να μείνεις ικανοποιημένος! Όσο περνάει ο καιρός θα γίνεσαι πολύ καλύτερος/η στο thrift- άρισμα. (Να θυμάσαι ότι μια μοδίστρα μπορεί πάντα να σε βοηθήσει να προσαρμόσεις τα αγαπημένα σου ρούχα στο νούμερό σου, μιας που τα κομμάτια είναι μοναδικά).

Θέλεις να σπουδάσεις στο εξωτερικό και δεν έχεις σε ποιον να απευθυνθείς; Μπες στο studybuddy.gr, κάνε εγγραφή και λύσε όλες σου τις απορίες σήμερα!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!