Εργαλεία για μια πετυχημένη αναζήτηση εργασίας

του Μάριου Αναστασίου

Ψάχνεις εργασία; Βρες την από το Ίντερνετ!

Είναι κοινότυπο να γράψουμε ότι η αναζήτηση εργασίας αποτελεί μία δύσκολη, χρονοβόρα και ψυχοφθόρα διαδικασία. Παρόλα αυτά είναι γεγονός ότι η ύπαρξη του Ίντερνετ κάνει τα πράγματα λίγο πιο εύκολα. Αυτό διότι περιλαμβάνει τα «εργαλεία» που είναι αναγκαία για κάθε άνθρωπο που ψάχνει την επόμενη δουλειά του/της. Ας τα δούμε ένα προς ένα.

Social Media

H διάδοση των social media έχει αλλάξει μεταξύ όλων των άλλων και τους τρόπους με τους εργαλεία για αναζήτηση εργασίαςοποίους οι επιχειρήσεις προσελκύουν και προσλαμβάνουν τους εργαζόμενους τους. Οι HR specialists ελέγχουν τα προφίλ των υποψηφίων εργαζομένων, έτσι ώστε να κρίνουν κατά πόσο έχουν βρει το άτομο που θεωρούν καταλληλότερο για τη κάλυψη μίας θέσης εργασίας.

 

Το LinkedIn αποτελεί το σημαντικότερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης εις ό,τι αφορά τη προσέλκυση εργαζομένων. Παρόλα αυτά, δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να υποτιμήσουμε το ρόλο των Facebook και Twitter. Η χρήση των social media, εκ μέρους ενός υποψηφίου εργαζόμενου, μπορεί να κρύβει πολλές παγίδες, γι’ αυτό κρίνεται απαραίτητο να γίνεται προσεκτικά και λελογισμένα. Παραδείγματος χάριν, πρέπει να αποφεύγονται τα αμφιλεγόμενα posts, καθώς μπορούν να ξενίσουν κάποιον εν δυνάμει εργοδότη. Το ίδιο ισχύει αναφορικά και με μία ατυχή επιλογή φωτογραφίας… Η απόκτηση γνωριμιών μέσω των social media κρίνεται απαραίτητη στη προσπάθεια εύρεσης εργασίας, το ίδιο μπορούμε να πούμε δε και για την απόκτηση πληροφοριών σχετικά με κάθε επιχείρηση.

Google Search

Είναι προφανές ότι τα social media δεν αποτελούν το μοναδικό δίαυλο επικοινωνίας και πληροφόρησης μεταξύ των επιχειρήσεων και των υποψηφίων εργαζομένων. Μία απλή online αναζήτηση σου δίνει τη δυνατότητα να αξιοποιήσεις χρήσιμα εργαλεία, όπως εκείνα που αναφέρονται παρακάτω.

εργαλεία για αναζήτηση εργασίαςΤα job portals είναι τα sites όπου καταχωρούνται οι αγγελίες εργασίας. Η ανάγνωση των εν λόγω αγγελιών σου δίνει τη δυνατότητα να αποκτήσεις μία εικόνα της αγοράς εργασίας, κυρίως όμως, σου προσφέρει πληροφόρηση για το ποια επιχείρηση ψάχνει εργαζόμενους «εδώ και τώρα». Ασφαλώς, η ανάγνωση μίας αγγελίας δεν αποτελεί από μόνη της επαρκή συνθήκη για να ενημερωθείς σχετικά με το προφίλ μίας επιχείρησης, τις αμοιβές και τις συνθήκες εργασίας που προσφέρει. Γι’ αυτό το λόγο, συνιστάται η αξιοποίηση πολύτιμων εργαλείων, όπως τα company review sites (π.χ indeed) ή τα online forums. Τα σχόλια και οι συζητήσεις μεταξύ των πρώην εργαζομένων μίας επιχείρησης αποτελούν σημαντικές πηγές πληροφόρησης, ιδίως όταν συνοδεύονται από αξιολόγησή της. Βεβαίως, θα πρέπει να έχεις υπόψη σου ότι ο πρώην εργαζόμενος είναι πολλές φορές δυσαρεστημένος με το πρώην εργοδότη του..

CV review sites- Resume Templates

Είναι αυτονόητο ότι στην περίπτωση που έχεις αξιολογήσει θετικά τις προοπτικές που σου προσφέρει μία επιχείρηση, πρέπει να της στείλεις και το βιογραφικό σου σημείωμα. Είναι αυτονόητο επιπλέον, ότι το βιογραφικό σου σημείωμα πρέπει να είναι ελκυστικό και επαγγελματικά «προβλεπόμενο». Συνεπώς, καθίσταται συνετό πριν το συντάξεις, να αξιοποιήσεις για μία ακόμη φορά τα εργαλεία που σου προσφέρει το Ίντερνετ. Το Ίντερνετ σου δίνει τη δυνατότητα να βρεις πρότυπα βιογραφικά σημειώματα, αρκεί να πληκτρολογήσεις τις δύο μαγικές λέξεις: Resume (ή CV) templates. Αντίστοιχα, αν έχεις ήδη φτιάξει το βιογραφικό σου και θες να προβείς σε διορθώσεις, σου προτείνουμε ένα review. Γι΄αυτό το σκοπό υπάρχουν εξειδικευμένα sites που μπορείς να εντοπίσεις μέσα από μία απλή αναζήτηση.

Η λέξη «απλή» είναι και το κλειδί του παρόντος άρθρου. Το γράψαμε εξάλλου και στον πρόλογο, ότι η αναζήτηση εργασίας διευκολύνεται κατά πολύ με τη χρήση των ιντερνετικών εργαλείων. Οπότε, μην πτοείσαι, κάνε μερικά σερφαρίσματα ακόμη και θα έχεις τη δουλειά που τόσο επιθυμείς!!

Θέλεις να σπουδάσεις στο εξωτερικό και δεν έχεις σε ποιον να απευθυνθείς; Μπες στο studybuddy.gr, κάνε εγγραφή και λύσε όλες σου τις απορίες σήμερα!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!