Ερασιτεχνικό θέατρο: Αυτή η μορφή έκφρασης!

της Ευανθίας Νικολάου

Το θέατρο ως μορφή τέχνης

Αν και πολλές πιο σύγχρονες μορφές τέχνης έχουν κάνει την εμφάνισή τους, το θέατρο δείχνει να επιβεβαιώνει διαρκώς πόσο διαχρονική είναι η αξία του. Αυτό φαίνεται και από την ανάγκη των ανθρώπων να συμμετέχουν στη δημιουργία παραστάσεων, ακόμη και αν δεν είναι επαγγελματίες. Οι ερασιτεχνικές παραστάσεις δίνουν μια διαφορετική πνοή στο θέατρο και ενισχύουν τη δύναμή του. Και αυτό γίνεται επειδή υπάρχει η αγάπη των συντελεστών για αυτό το έργο, ανεξάρτητα από το αν είναι επαγγελματίες ή όχι. Τι πετυχαίνει λοιπόν το ερασιτεχνικό θέατρο;

Το θέατρο ως μορφή τέχνης έρχεται να πετύχει αυτό που λέμε «αγωγή της ψυχής» του ανθρώπου. Γιατί η ψυχαγωγία, όπως μας έλεγαν και στο σχολείο, δεν είναι μόνο η διασκέδαση. Το θέατρο, εκτός από το να σε κάνει να ξεχνιέσαι και να περνάς καλά, σου θυμίζει και όλα αυτά τα σημαντικά που χρειάζεσαι για να εξελιχθείς σαν άνθρωπος. Και αυτό το πετυχαίνει τόσο στους συντελεστές της παράστασης όσο και στο κοινό που παρακολουθεί. Είναι μια ευκαιρία να εκφράσεις όλα αυτά τα συναισθήματα που έχεις καλά κλεισμένα μέσα σου και δυσκολεύεσαι να πεις με λόγια. Είναι μορφή έκφρασης. Και αυτή η έννοια δεν ταυτίζεται μόνο με το επαγγελματικό κομμάτι του θεάτρου. Αλλά με όλους όσους έχουν ανάγκη να εκφραστούν εκεί έξω.

Ερασιτεχνικό θέατρο

Η έκφραση δεν αφορά την έκθεση μονάχα απέναντι στον κόσμο. Αλλά απέναντι και στον ίδιο σου τον εαυτό. Μέσω του ερασιτεχνικού θεάτρου μπορείς να έρθεις αντιμέτωπος με τον εαυτό σου, να τον γνωρίσεις καλύτερα. Αντλείς όλη αυτή την ενέργεια από τη συνεργασία σου με άλλους ανθρώπους και δημιουργείται ένας κύκλος επικοινωνίας. Επικοινωνία ανάμεσα στους συντελεστές, αλλά και ανάμεσα σε συντελεστές και θεατές. Το θέατρο είναι ένας άμεσος τρόπος έκφρασης και υιοθέτησης απόψεων. Ως θεατής ακούς πολλές και διαφορετικές απόψεις, μέσα από μυθοπλαστικές και μη ιστορίες. Αυτές που ταιριάζουν περισσότερο με σένα έρχονται να κουμπώσουν με τις υπόλοιπές σου σκέψεις. Και αυτή ακριβώς είναι η μαγεία του θεάτρου. Ότι ακόμα αν και κυριολεκτικά δε συζητάς με τους ηθοποιούς και το σκηνοθέτη την ώρα της παράστασης, ταυτόχρονα είναι σαν να εκτυλίσσεται ένας διάλογος.

Υπάρχει και η δημιουργική πλευρά που έχει το ερασιτεχνικό θέατρο. Δεν είναι τυχαίο που οι περισσότεροι φοιτητές που έχουν ανάγκη να απελευθερώσουν τη δημιουργική τους πλευρά, μόλις περνάνε σε μια σχολή, ψάχνουν εκείνες τις ομάδες που θα τους βοηθήσουν να το πετύχουν. Και συνήθως αυτές οι ομάδες είναι οι ομάδες φωτογραφίας, μουσικής, συγγραφής κλπ… Και -μάντεψε- οι θεατρικές ομάδες. Οι θεατρικές ομάδες της σχολής είναι η τέλεια ευκαιρία να ενταχθείς σε μια παρέα που θα σε αποδεχτεί ακριβώς όπως είσαι και θα σου δώσει την ευκαιρία να αφεθείς. Αυτό δεν κάνει το θέατρο εξάλλου; Σε αφήνει να αφήνεσαι… Σε μια πραγματικότητα που εσύ ο ίδιος δημιουργείς. Μόνο που δεν είσαι μόνος σου σε αυτό. Είσαι μαζί με όλους αυτούς εκεί έξω που πάντα ήθελαν να ασχοληθούν με το θέατρο, αλλά δεν κατάφεραν να το κάνουν επαγγελματικά. Ή μπορεί και να μην ήθελαν. Το ερασιτεχνικό θέατρο σε περιμένει να το ανακαλύψεις!

Θέλεις να σπουδάσεις στο εξωτερικό και δεν έχεις σε ποιον να απευθυνθείς; Μπες στο studybuddy.gr, κάνε εγγραφή και λύσε όλες σου τις απορίες σήμερα!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!