Της Ντένιας Μπιλιράκη.

Μία μεγάλη επιτυχία για όλες τις Νομικές Σχολές της χώρας ήρθε ύστερα από πολλή δουλειά, κούραση, άγχος και την καθοδήγηση των υπεύθυνων καθηγητών με τη συμμετοχή των 3 ελληνικών ομάδων στο διαγωνισμό εικονικής δίκης European Human Rights Moot Court Competition 2015 στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στο Στρασβούργο υπό τη διοργάνωση της ELSA και του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η τελική φάση του διαγωνισμού έλαβε χώρα στις 25 Φεβρουαρίου ύστερα από την πρόκριση των 16 καλύτερων ομάδων. Για πρώτη φορά, προκρίθηκαν και οι τρεις Νομικές Σχολές της χώρας “δείχνοντας ότι υπάρχει αριστεία στα πανεπιστήμια. Δίνουμε στους φοιτητές τη δυνατότητα να γνωρίσουν τις συνθήκες σε ένα δικαστήριο, τους προσφέρουμε κάτι παραπάνω από ένα μάθημα”, όπως αναφέρει ο επιβλέπων της ομάδας του ΑΠΘ, επίκουρος καθηγητής στο Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης Ιωσήφ Κτενίδης στη συνέντευξη του στην Καθημερινή. Η ομάδα της Νομικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου βρέθηκε στη πρώτη θέση του διαγωνισμού και κατάφερε να κερδίσει το University of Essex (United Kingdom), ενώ η Νομική Θράκης κέρδισε το βραβείο καλύτερου δικογράφου.

Η ομάδα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου της Θράκης (Αικατερίνη Γκαμάγκα, Ειρήνη Κουτσούκου, Φωτεινός Γαϊτανάκης, Ευαγγελία Παππά) μίλησε στο citycampus για την εμπειρία της και τη συμμετοχή της στο Διαγωνισμό.

Νομική Θράκης 1

Βάσει ποιων κριτηρίων επιλέχθηκατε να εκπροσωπήσετε την Νομική Σχολή της Θράκης σε αυτό τον πανευρωπαικό διαγωνισμό;

Kατερίνα: Σχετικά με τα κριτήρια επιλογής, αυτά ήταν δύο, οι γνώσεις του μαθήματος “Διεθνής Προστασία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων”, το οποίο αν και μάθημα επιλογής ήταν προϋπόθεση να το έχει επιλέξει κανείς και να το έχει περάσει για να συμμετέχει, και η καλή γνώση αγγλικών.

Ο ” προκριματικός” διαγωνισμός για την επιλογή της τετράδας είναι ανοιχτός σε όλους όσους έχουν περάσει το μάθημα και ενδιαφέρονται και η εξέταση είναι στα αγγλικά.

Πώς νιώσατε όταν μάθατε ότι περάσατε στο τελικό γύρο του διαγωνισμού εικονικής δίκης European Human Rights Moot Court Competition 2015 στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στο Στρασβούργο;

Εβελίνα: Όταν πληροφορηθήκαμε ότι περάσαμε, νιώσαμε μεγάλη χαρά αλλά και δικαίωση για τις προσπάθειες αρκετών μηνών.

Πείτε μας δυο λόγια για αυτή την εμπειρία καθώς και την συνάντησή σας με τον Έλληνα πρέσβη, Ηρακλή Αστεριάδη.

Εβελίνα: Γενικότερα η εμπειρία μας ήταν απερίγραπτη. Η ακροαματική διαδικασία στις αίθουσες του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στο Στρασβούργο ήταν πολύ απαιτητική, γιατί κληθήκαμε να απαντήσουμε σε ερωτήσεις και να οργανώσουμε τα επιχειρήματά μας ανάλογα με τα αυτά του αντιπάλου. Η επαφή μας με τον κύριο Αστεριάδη ήταν πολύ σημαντική γιατί μας έκανε να αισθανθούμε πολυ οικεία στο Στρασβούργο, αφού μας υποδέχθηκε στην κατοικία του και μας έφερε σε επαφή με πολλούς Ελληνες συνομήλικους αλλά και μεγαλύτερους. Μας υποστήριξε ψυχολογικά καθ’ όλη τη διάρκεια του διαγωνισμού, εμάς και όλες τις ελληνικές ομάδες και έδειξε ειλικρινές ενδιαφέρον για την μετέπειτα επαγγελματική μας πορεία και μας παρείχε αρκετές πληροφορίες για τις συνθήκες διαμονής σε μια ξένη χώρα.

Νομική Θράκης

Aναφορικά με την υπόθεση, ποια ήταν δύο από τα επιχειρήματα που υποστηρίξατε (ως συνήγορος υπεράσπισης και κατηγορίας) και ήταν καθοριστικά για την απόφαση του δικαστή;

Ρέινα: Ως προς τα επιχειρήματα: η κυβέρνηση υποστήριζε ότι τα παιδιά έπρεπε να μεγαλώσουν σε παραδοσιακή οικογένεια , την οποία πληρούσε η οικογένεια των παππούδων, διότι εκείνοι ήταν κ οι καταλληλότεροι, αφοή η προσφεύγουσα δεν είχε εισοδήματα.

Ως προς την προσφεύγουσα: ότι τα παιδιά είναι μικρά και πρέπει να αναπτύξουν σχέσεις με τη μητέρα τους και ότι αυτή θα τα μεγαλώσει καλύτερα διότι δρα κατά τη βούληση της συντρόφου της.

Τι κρατάτε από όλη αυτή την διαδικασία; Τι αποκομίσατε από αυτή τη συμμετοχή σας;

Φωτεινός: Aπό όλη αυτή τη διαδικασία μένει σίγουρα η εμπειρία του να ετοιμάζεσαι για μια δίκη, όπου μελετάς καλά την υπόθεση, τους νόμους και τον πελάτη σου, η κατάστρωση στη συνέχεια της υπερασπιστικής γραμμής και εν τέλει η αγόρευση. Δουλεύεις εικονικά αλλά καθ’ όλα σε πραγματική βάση ως δικηγόρος. Η όλη συμμετοχή σου μαθαίνει ότι αν δουλέψεις πολύ μπορείς να σπάσεις όποια προκατάληψη μπορεί να υπάρχει σε σχέση με τη χώρα ή το πανεπιστήμιό σου και εν γένει οποιοδήποτε πρόβλημα μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά. Αν πιστεύεις στα ανθρώπινα δικαιώματα και ότι ο πελάτης σου έχει κάθε δικιο να προσφεύγει, τότε το αποτέλεσμα είναι πέρα από κάθε προσδοκία. Ήταν πράγματι μια αξέχαστη εμπειρία.

Εάν το άρθρο σου φάνηκε ενδιαφέρον ή συνέβαλε στην ποιοτική πληροφόρησή σου, τότε μπορείς να κάνεις like στη σελίδα μας στο facebook:

https://www.facebook.com/pages/citycampusgr/461609287249537

Ή μπορείς να γίνεις μέλος στην ομάδα μας:

https://www.facebook.com/groups/citycampus.gr/

Ή να μας δώσεις το email για να ενημερώνεσαι μέσω του newsletter μας

http://citycampus.gr/wp-login.php?action=register

Αν πάλι είσαι πρωτοετής, έλα να ανταλλάξεις απόψεις και εμπειρίες στην ομάδα μας:

https://www.facebook.com/groups/protoeteis2014/

Αν θέλεις να συμμετέχεις στη συγγραφική ομάδα του CityCampus, στείλε μας παρουσίαση του εαυτού σου, ενδιαφέροντα, Τμήμα και Πανεπιστήμιο και το προφίλ σου στο facebook στο: info@citycampus.gr