Επιστολή καταγγελίας 471 φοιτητών του ΑΠΘ για φαινόμενα παραβατικότητας

Της Μαρίας Παπακοσμά 

Γνωστή έγινε πριν λίγες μέρες η επιστολή καταγγελίας που απέστειλαν 471 προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί φοιτητές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου προς τον Κοσμήτoρα της Πολυτεχνικής Σχολής Κωνσταντίνο-Βασίλειο Κατσάμπαλο και τον πρύτανη του ΑΠΘ Περικλή Μήτκα.

Πιο συγκεκριμένα, οι φοιτητές εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους και την αγανάκτηση τους για φαινόμενα βίας, εγκληματικότητας, διακίνησης ναρκωτικών, πορνείας και κλοπών που λαμβάνουν χώρα καθημερινά στο χώρο του Πανεπιστημιακού Ιδρύματος, και ιδιαίτερα στην περιοχή της Πολυτεχνικής Σχολής. Η κατάσταση αυτή δημιουργεί κατά συνέπεια συναισθήματα φόβου και ανασφάλειας όπως γίνεται αντιληπτό από την εξής περιγραφή περιστατικών που αναφέρουν στην επιστολή τους. «Η διακίνηση και χρήση ναρκωτικών αποτελεί καθημερινό φαινόμενο στο κυλικείο της σχολής, όπως και η παρενόχληση φοιτητών και φοιτητριών από τους εν λόγω παράνομους εμπόρους. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν πρόσφατα ότι ελήφθησαν, φαίνεται να μην έχουν κανένα αποτέλεσμα μέχρις στιγμής, καθώς το προσωπικό ασφαλείας αδυνατεί να ελέγξει την κατάσταση. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της βιβλιοθηκάριου των Μηχανολόγων Μηχανικών, η οποία δέχθηκε επίθεση εντός της βιβλιοθήκης τον Σεπτέμβριο του 2016, καθώς και το πολύ πρόσφατο περιστατικό με τη σορό κοπέλας που βρέθηκε σε χώρο της Πολυτεχνικής Σχολής, νεκρή από υπερβολική δόση ναρκωτικών».

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά από εισαγγελική παρέμβαση ζητήθηκε από τον διευθυντή Ασφάλειας Θεσσαλονίκης ο έλεγχος των χώρων του ΑΠΘ έτσι ώστε να εξακριβωθούν οι παραπάνω καταγγελίες για παράνομα αδικήματα και να πάρουν έτσι με τη σειρά τους οι διαδικασίες για αυτόφωρο. Επιπλέον, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου που συνεδρίασε μετά την ανάδειξη του προβλήματος από τους φοιτητές συμφώνησε με την κατάσταση που περιγράφεται και χαιρέτησε θετικά την πρωτοβουλία των φοιτητών, διατυπώνοντας ταυτόχρονα κάποιες ενστάσεις για την γενίκευση των φαινομένων σε ολόκληρο το campus του Ιδρύματος.

Τέλος, είναι χρήσιμο να επισημανθεί ότι δηλώσεις φοιτητών όπως «Αρνούμαστε να προσερχόμαστε για μάθημα σε έναν χώρο όπου «ανθίζει» το εμπόριο ναρκωτικών, γεμάτο χρησιμοποιημένες σύριγγες» χρήζουν ιδιαίτερης μέριμνας των αρμόδιων αρχών και υπευθύνων οι οποίοι οφείλουν να προστατεύσουν ολόκληρη την ακαδημαϊκή κοινότητα από περιστατικά παραβατικότητας που βάζουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Η ελεύθερη διακίνηση ιδεών δεν συνιστά και δεν καθιστά νόμιμη και αποδεκτή την ελεύθερη διακίνηση παράνομων ουσιών υπονομεύοντας εκ του αποτελέσματος την ακαδημαϊκή εκπαιδευτική διαδικασία.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!