Επιστήμη και Hyperion Robotics
Από τη Νίκολα Παγκράτη
Όπως θα είναι ήδη γνωστό σε αρκετούς από εμάς τους φοιτητές, πολλοί ακούσαμε για αυτήν την ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Μακεδονίας (συγκεκριμένα το τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών) που βγήκαν πρώτοι στον Πανελλήνιο διαγωνισμό WRO στην Αθήνα στις 3 Οκωβρίου. Αυτή η νίκη τους έδωσε την ευκαιρία να προκριθούν και να συμμετέχουν στον Παγκόσμιο διαγωνισμό στο Κατάρ στις 6-8 Νοεμβρίου. Για να συμμετέχουν όμως σε αυτόν τον διαγωνισμό τα παιδιά χρειάζονταν κάποιο χρηματικό ποσό το οποίο και κάλυψαν μετά από την βοήθεια των χορηγών «Γεωανάλυση», «Ελληνικά Πετρέλαια» και ΑΝΚΟ.
Σίγουρα σαν φοιτητές κατανοώ ότι δεν γνωρίζουμε όλοι τέτοιες επιτυχίες καθώς δεν μας δίνονται τέτοιες δυνατότητες λόγω σχολών και αδιαφορίας παράλληλα. Για αυτούς όμως εδώ, τους Αγγελόπουλο Γεώργιο, Δαλγκίτση Ανέστη, Διαμαντίδου Ελένη, Καλαμπόκη Γεώργιο-Θόδωρο αλλά και τον καθηγητή τους, Μηνά Δασυγένη αναδείχθηκε το ταλέντο και η σκληρή δουλειά τους μετά από κόπο και σπατάλη πολλών ωρών πάνω στο έργο τους. Γι αυτόν ακριβώς το λόγο ανταμείφθηκαν και με αυτήν την επιτυχία στον Πανελλήνιο διαγωνισμό.
Συνεπώς πολλοί από εσάς μπορεί απλά να συγκινείστε, άλλοτε να νιώθετε μία ελπίδα για τις ευκαιρίες της χώρας μας και άλλοτε να περνάει και σε κάποιους αδιάφορο. Δεν είναι τόσο μεγάλη ευθύνη όμως εκείνων που δεν ασχολούνται πολύ με την επιστήμη ή δεν είναι ο τομέας τους, όσο για εκείνους που μία μέρα θα βγουν επιστήμονες. Μιλάω για τους Μαθηματικούς, τους Φυσικούς, τους Χημικούς, τους Μηχανικούς Υπολογιστών άλλα και όλους εκείνους που παίρνουν κάποια στιγμή ή μάχονται για να πάρουν ένα τέτοιο πτυχίο στα χέρια τους. Όλοι εμείς που διαβάζουμε για αυτόν τον τίτλο έχουμε την μεγαλύτερη ευθύνη από όλους να τους βοηθήσουμε και να τους υποστηρίξουμε. Μεταξύ αυτών όμως μεγάλοι ευθύνη έχουν και εκείνοι που δεν είναι επιστήμονες, αλλά βρίσκονται στην Ελλάδα ελπίζοντας σε αυτήν και σε ένα καλύτερο κόσμο, σε μία χώρα που θέλουν να μεγαλώσουν τα παιδιά τους και να έχουμε δυνατότητες χωρίς να χρειάζεται να βγούμε στο εξωτερικό για να τις εκτιμήσουν.
Για εμάς λοιπόν τους μικρούς ανερχόμενους επιστήμονες, για αυτούς που είναι ήδη αλλά και για όλον τον υπόλοιπο κόσμο είναι χρέος μας να προσπαθούμε και να βοηθάμε τα παιδιά μας, τους φίλους μας και τους τυχόν συμφοιτητές μας. Ας ευχηθούμε λοιπόν σε αυτά τα παιδιά καλή επιτυχία και ας προσπαθήσουμε την επόμενη φορά να δείξουμε μεγαλύτερο ενδιαφέρον και κινητοποίηση με τον τρόπο που ο καθένας μπορεί αλλά με κοινό τον στόχο της υποστήριξης των νέων παιδιών και του συνανθρώπου μας.
Αν θέλεις να βοηθήσεις και εσύ τα παιδιά ή να μάθεις περισσότερα για το εγχείρημά τους, δες εδώ.