επισκεψιμότητα social media

Επισκεψιμότητα: Η επιτυχία στα social media

του Ανδρέα Φράγκου

Η παρουσία μια εταιρίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι το Α και το Ω της προσπάθειας να προσελκύσει πελάτες και να κατακτήσει μεγάλο μερίδιο της αγοράς. Η υψηλή επισκεψιμότητα στα social media είναι η αναγκαία και ικανή συνθήκη για κερδοφορία και σταθερές αποδόσεις. Το να επιτευχθεί θέλει γνώση, δουλειά και στρατηγική. Παρακάτω υπάρχουν μερικά σημεία-κλειδιά που φέρνουν επιτυχία.

Επισκεψιμότητα στα social media: Η απήχηση

επισκεψιμότητα social mediaΤο πρώτο πράγμα που ενδιαφέρει είναι ο αριθμός χρηστών στους οποίους θα εμφανιστεί η όποια ανάρτηση. Είναι ένας δείκτης που παρέχεται και ενημερώνεται δωρεάν από όλα τα γνωστά social media. Θα πρέπει λοιπόν να μελετώνται καθημερινά τα analytics, να γίνεται συγκριτική αξιολόγηση των αναρτήσεων και να δίνεται βάρος με προωθητικές οικονομικές ενέργειες για τη διαφήμισή τους.

Η αλληλεπίδραση

Το δεύτερο πράγμα που παίζει μεγάλο ρόλο είναι η αλληλεπίδραση με την ανάρτηση, δηλαδή πόσοι χρήστες δεν είδαν απλά στα πεταχτά την ανάρτηση αλλά κλίκαραν να διαβάσουν και όλες τις κρυμμένες λεπτομέρειες. Και αυτός ο δείκτης υπάρχει στα analytics και είναι κομβικό σημείο για τις αποφάσεις που θα πάρει ο κάθε επιχειρηματίας. Γι’ αυτό οι βασικές δημοσιεύεις καλό είναι να μην είναι μονολεκτικές ή υπερβολικά μικρές αλλά να έχουν ένα επεξηγηματικό κείμενο που θα φανερώνει τους πιστούς αναγνώστες. Εφόσον γίνονται ερωτήσεις στα σχόλια, πρέπει να απαντώνται εξυπηρετικά και υπεύθυνα.

Ο εντυπωσιασμός

Όλα τα παραπάνω βασίζονται στο ενδιαφέρον περιεχόμενο των αναρτήσεων, στη χαρούμενη διατύπωση του κειμένου, στις όμορφες εικόνες, στα συναρπαστικά βίντεο και στα emoticons που κάνουν πιο φιλικά τα κείμενα. Με μία λέξη πρέπει να «εντυπωσιάζει». Όλα αποσκοπούν στο να κλέψει η δημοσίευση την παράσταση και να γίνει σημείο ενδιαφέροντος. Με εξάσκηση, εμπειρία και προσεκτική μελέτη αναρτήσεων με μεγάλη αναγνωσιμότητα από οποιαδήποτε σελίδα που πουλάει οποιοδήποτε προϊόν ή υπηρεσία, φτάνει κανείς στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Εν ολίγοις όλη η γνώση είναι μπροστά στις οθόνες μας και περιμένει να ανακαλυφθεί. Επίσης αν υπάρχουν υψηλοί στόχοι, θα χρειαστεί και ένας γραφίστας για να επιμελείται των ανακοινώσεων.

Επισκεψιμότητα στα social media: Οι κοινοποιήσεις

επισκεψιμότητα social mediaΜια ακόμη πτυχή είναι οι κοινοποιήσεις οι οποίες είναι αυτές που μπορούν να εκτινάξουν τη δημοτικότητα μιας σελίδας. Ουσιαστικά δεν πρέπει να μένει στην τύχη και ο σχεδιασμός κάθε ανάρτησης οφείλει να ψυχολογεί αν το αποτέλεσμα θα προκαλέσει πολλές κοινοποιήσεις. Το να κοινοποιούνται σε ομάδες από τον social media manager είναι επίσης ένας τρόπος να αποκτήσουμε γρήγορα ακολούθους.

Ο ανταγωνισμός

Η μελέτη του ανταγωνισμού έχει τεράστια σημασία. Όσο πρέπει να ξέρουμε τις τιμές των ανταγωνιστικών προϊόντων τόσο πρέπει να γνωρίζουμε και την πολιτική τους και το περιεχόμενο στα δικά τους μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το παιχνίδι των εντυπώσεων δεν κερδίζεται ούτε χάνεται οριστικά. Είναι ένας πολιτισμένος πόλεμος που συνεχίζεται εσαεί 24 ώρες το 24ωρο 365 μέρες το χρόνο. Άρα χρειάζεται εγρήγορση, προβληματισμός, ενημέρωση και winwin τακτική.

Ο σχεδιασμός των αναρτήσεων

Το θέμα είναι να σχεδιάζονται αναρτήσεις για το ανώνυμο κοινό με προσοχή σε κάθε λεπτομέρεια. Ένα πρόγραμμα με τις τακτικές και έκτακτες αναρτήσεις βοηθά πολύ για να υπάρχει όραμα, σχέδιο και στρατηγική. Οι σύγχρονες επιχειρήσεις καλούνται να μεταλαμπαδεύσουν τις αρχές τους, να φανερώσουν τις δυνατότητες που προσφέρουν στους πελάτες τους και να δείχνουν σοβαρότητα και πραγματικό ενδιαφέρον. Κρίνονται από αυτό που προσφέρουν και όχι από αυτό που κερδίζουν. Ο ψηφιακός κόσμος δίνει υπεραξίες όταν υπάρχει πραγματική αξία σε αυτό που εμπορεύεται μια επιχείρηση και κάνει το καλύτερο δυνατόν για να τη βελτιώσει.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!