Επικοινωνίας και ΜΜΕ ΕΚΠΑ: 5+1 λόγοι για να φοιτήσεις

Της Μαριάννας Κούρτη*

Επικοινωνίας και ΜΜΕ

Πλησιάζει η ώρα που θα βρεθείς αντιμέτωπος με την συμπλήρωση του Μηχανογραφικού σου Δελτίου και ακόμα αμφιταλαντεύεσαι; Το τμήμα ΕΜΜΕ είναι αναμφίβολα ένα από τα τμήματα που πρέπει να λάβεις σοβαρά υπόψη, ιδίως αν είσαι άτομο επικοινωνιακό και οπαδός των Νέων Τεχνολογιών.

Εδώ θα διαβάσεις τους 6 σημαντικότερους λόγους για τους οποίους το τμήμα ΕΜΜΕ αποτελεί μια δελεαστική επιλογή για το μέλλον σου.

  1. Καλύπτει ευρύ φάσμα γνώσεων

Το Τμήμα στοχεύει στην πνευματική καλλιέργεια των φοιτητών και φοιτητριών, προσφέροντας ένα πρόγραμμα σπουδών που εμβαθύνει σε διαφορετικούς επιστημονικούς κλάδους (Κοινωνιολογία, Στατιστική, Γλωσσολογία κ.ά.). Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η ανάπτυξη ενός ισχυρού γνωστικού υπόβαθρου, ενώ παράλληλα αποκλείεται κάθε επιφανειακή προσέγγιση γνώσεων.

  1. Προσανατολισμένο στην σύγχρονη πραγματικότητα

Στο πεδίο των ΜΜΕ έχουν συντελεστεί αξιοσημείωτες αλλαγές τα τελευταία χρόνια, παράλληλα με την τεχνολογική πρόοδο. Το τμήμα ΕΜΜΕ προσαρμόζεται στους νέους ρυθμούς, αποφεύγοντας τις παρωχημένες γνώσεις και βρίσκεται σε πλήρη συνάρτηση με τα νέα δεδομένα. Έτσι, οι φοιτητές και φοιτήτριες του τμήματος μελετούν το πεδίο των ΜΜΕ, αντλώντας υλικό από τα σύγχρονα μέσα και την σύγχρονη πραγματικότητα.

  1. Στόχος: Δημοσιογραφία με ήθος και ακρίβεια

Στην εποχή που διανύουμε δεσπόζει δυστυχώς η παραπληροφόρηση και ο κιτρινισμός. Η εμπορευματοποίηση έχει οδηγήσει στην ανάδειξη της σκανδαλοθηρίας και έχει απομακρύνει τον δημοσιογράφο από τον σκοπό του, που δεν είναι άλλος από την έγκαιρη και έγκυρη πληροφόρηση του κοινού. Οι φοιτητές και φοιτήτριες του τμήματος ΕΜΜΕ διδάσκονται τον κώδικα δεοντολογίας και μελετούν τις διατάξεις του Συντάγματος που αφορούν το Δίκαιο της Πληροφόρησης εν γένει. Η ακαδημαϊκή προσέγγιση είναι αυτή που οπλίζει τους φοιτητές και τις φοιτήτριες με ήθος και τους δίνει τα εφόδια για την επιτέλεση του έργου τους.

  1. Όχι κατ’ αποκλειστικότητα άσκηση δημοσιογραφικού επαγγέλματος

Οι απόφοιτοι του τμήματος ΕΜΜΕ δεν έχουν ως μοναδική επαγγελματική προοπτική την ενεργή δημοσιογραφία. Τα προσφερόμενα μαθήματα τους δίνουν την δυνατότητα να επιλέξουν και τον τομέα των Δημοσίων Σχέσεων, ενώ παράλληλα «ανοίγεται» μπροστά τους και το φιλόδοξο επάγγελμα του επικοινωνιολόγου. Επομένως οι επίδοξοι φοιτητές και φοιτήτριες οφείλουν να έχουν στο νου τους ότι η αποφοίτηση από το τμήμα ΕΜΜΕ δεν τους περιορίζει σε μια δημοσιογραφική καριέρα.

  1. Καθηγητές με εμπειρία στον χώρο των ΜΜΕ

Ιδιαίτερα σημαντικό αποτελεί το γεγονός ότι το τμήμα στελεχώνεται σε μεγάλο βαθμό από καθηγητές που είτε εργάζονταν στο παρελθόν είτε βρίσκονται σήμερα στην δημοσιογραφική ομάδα εφημερίδων υψηλού κύρους. Έτσι, είναι σε θέση να μεταδώσουν όχι μόνο θεωρητικές γνώσεις, αλλά και να εισάγουν τους φοιτητές και τις φοιτήτριες στον πραγματικό «αγώνα» της ενημέρωσης.

  1. Σύμμαχος στην γνώση ο τεχνολογικός εξοπλισμός

Ένα τέτοιο τμήμα δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει δίχως τον ανάλογο τεχνολογικό εξοπλισμό: εργαστήριο Η/Υ τελευταίας τεχνολογίας, στούντιο με ηχητικά συστήματα και συστήματα προβολής αποτελούν πολύτιμα εργαλεία που οι φοιτητές και φοιτήτριες του τμήματος ΕΜΜΕ έχουν στην διάθεσή τους.

Το τμήμα ΕΜΜΕ σου δίνει τα εφόδια για ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον! Οι προκλήσεις στον χώρο των ΜΜΕ είναι πολλές και απαιτούν άτομα με αφοσίωση, επιμονή και υπευθυνότητα. Ο χαρακτηρισμός των ΜΜΕ ως «τέταρτη εξουσία» είναι δηλωτικός της επιρροής στην κοινή γνώμη, γεγονός που εγείρει το ζήτημα της αμεροληψίας. Αν «νιώθεις» τον παλμό της εποχής, είσαι οπαδός των Νέων Τεχνολογιών και σε ενδιαφέρει η μελέτη του διεπιστημονικού αυτού πεδίου, δεν έχεις παρά να επιλέξεις το τμήμα ΕΜΜΕ. Η απόφαση είναι τώρα δική σου…!

* Η Μαριάννα Κούρτη συμμετέχει στο σεμινάριο δημοσιογραφικού λόγου του Citycampus

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!