επενδυτές
business analytics intelligence concept, financial charts to analyze profit and finance performance of company

Οι επενδυτές δεν κοιτούν πλέον μόνο τα οικονομικά στοιχεία μιας επιχείρησης
της Ευρυδίκης Μαρκοπούλου

Όταν αναλογιζόμαστε τη λήψη αποφάσεων στον επιχειρηματικό κόσμο, οι περισσότεροι από εμάς σκεφτόμαστε ότι βασίζονται σε οικονομικά στοιχεία. Αυτό όμως δεν είναι απόλυτο. Πλέον, οι επενδυτές ενδιαφέρονται και για άλλα δεδομένα, όπως τον αντίκτυπο των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και διακυβέρνησης (κριτήρια ESG).

Τι είναι τα κριτήρια ESG;

Προκειμένου να αξιολογηθεί ο ρόλος μιας μίας επιχείρησης σε σημαντικά ζητήματα, έχουν τεθεί κάποια κριτήρια από τους επενδυτές και οίκους αξιολόγησης. Μαζί με αυτά, λαμβάνονται αποφάσεις για την επένδυση σε κάποια επιχειρηματική δραστηριότητα. Τα κριτήρια είναι:

  • Τα περιβαλλοντικά κριτήρια, όπου λαμβάνεται υπόψιν η στάση της επιχείρησης ως προς τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων
  • Τα κοινωνικά κριτήρια, που ελέγχουν τις συνθήκες μεταξύ των εργαζομένων, προμηθευτών, πελατών, καθώς και την επιρροή τους στις κοινότητες στις οποίες δραστηριοποιούνται
  • Τα κριτήρια διακυβέρνησης, που αφορούν την ηγεσία μιας επιχείρησης, τις αμοιβές των στελεχών, τον λογιστικό έλεγχο, τον εσωτερικό έλεγχο και τα δικαιώματα των μετόχων.

Η έρευνα

Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποίησε το τμήμα Υπηρεσιών Κλιματικής Αλλαγής και Βιώσιμης Ανάπτυξης της Ernst & Young, το 98% των επενδυτών βασίζεται στις δημοσιοποιήσεις των εταιριών σχετικά με τους άλλους δείκτες, πέρα από τους οικονομικούς. Σχεδόν τα δύο τρίτα (72%) εξ αυτών ακολουθούν συγκεκριμένη μεθοδολογία στην αξιολόγησή τους. Από την προηγούμενη μελέτη, που διεξήχθη το 2018, το ποσοστό αυτό (32%) έχει αυξηθεί σημαντικά.

Ένα από τα πιο σημαντικά θέματα που απασχολούν γενικότερα τους επενδυτές είναι η κλιματική αλλαγή. Συγκεκριμένα, το 73% αναφέρει ότι αξιολογούν σε σημαντικό βαθμό την επίδραση μίας οικονομικής δραστηριότητας στην κλιματική αλλαγή και τους φυσικούς πόρους. Όμως, το 34% των επενδυτών δεν είναι ευχαριστημένο από τις δημοσιοποιήσεις περιβαλλοντικών κινδύνων των επιχειρήσεων. Επίσης, εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για την ελλιπή ενημέρωση σχετικά με τους κοινωνικούς κινδύνους (41%) και κινδύνους διακυβέρνησης (42%) που δύνανται να επηρεάσουν τα επιχειρηματικά μοντέλα.

Όταν οι επενδυτές ρωτήθηκαν για τις μεγαλύτερες προκλήσεις που εντοπίζουν στις αναφορές ESG απάντησαν ότι:

  1. Δεν συσχετίζονται οι πληροφορίες των αναφορών αυτών με τα χρηματοοικονομικά στοιχεία (46%)
  2. Δεν υπάρχει σωστή πληροφόρηση σε πραγματικό χρόνο (41%)
  3. Οι δημοσιοποιήσεις σχετικά με τις μελλοντικές προοπτικές είναι περιορισμένες (37%)
  4. Δεν δίνεται αρκετή έμφαση σε σημαντικά θέματα (37%)

Συμπεραίνουμε ότι η φιλοσοφία στις επενδύσεις έχει αλλάξει σημαντικά. Είναι λάθος να θεωρούμε ότι μόνο οι οικονομικοί δείκτες μιας επιχείρησης είναι σημαντικοί. Άλλωστε, η επιχειρηματικές δραστηριότητες επηρεάζουν σε ουσιαστικό βαθμό την ζωή των ανθρώπων σε πολλούς τομείς. Είναι σημαντικό να αξιολογείται η συνολική πορεία μίας επιχείρησης, ώστε επενδύουμε σε αυτούς που φροντίζουν για ένα καλύτερο μέλλον.

Θέλεις να σπουδάσεις στο εξωτερικό και δεν έχεις σε ποιον να απευθυνθείς; Μπες στο studybuddy.gr, κάνε εγγραφή και λύσε όλες σου τις απορίες σήμερα!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!