Εξεταστική Σεπτεμβρίου

Από τη Νίκολα Παγκράτη

Εξεταστική Σεπτεμβρίου: Ο τρόμος και ο φόβος κάθε φοιτητή. Εκεί που αντιμετωπίζεις αυτό το μάθημα που ποτέ δεν είχες παρακολουθήσει, που ποτέ δεν κατανόησες και ποτέ δεν μπορούσες να καταλάβεις το λόγο που δεν το πέρασες. Μετά από ένα ωραίο ξέγνοιαστο καλοκαίρι μπαίνεις πάλι στην διαδικασία να επιστρέψεις στην πόλη σου, εκεί που το έτοιμο φαγητό της μαμάς σου και το τακτοποιημένο σπίτι θα αποτελούν έννοιες του παρελθόντος. Αχ κι εσένα ποιός θα σε καταλάβει όταν πρέπει να διαβάσεις, τα μαθήματά σου να περάσεις και απέξω πολύ να μην τρως γιατί καλό δεν θα σου κάνει? Ποιός μπορεί να ξέρει καλύτερα από εσένα ότι ξυπνάς και κοιμάσαι με μόνιμο φίλο το άγχος, το στρες και την ανασφάλεια? Μόνο οι συμφοιτητές σου μπορούν να το κατανοήσουν αυτό. Το βασικό ερώτημα όμως είναι πώς εσύ θα μπορούσες να βοηθήσεις τον εαυτό σου να ανταπεξέλθει σε μία συνηθισμένη αλλά ταυτόχρονα και δύσκολη εξεταστική.

Αρχικά πρέπει, φίλε μου φοιτητή, να κατανοήσεις ότι η εξεταστική σου απαιτεί μια οργάνωση :

1. Φτιάξε ένα πρόγραμμα και δώσε την ευκαιρία στον εαυτό σου να τελειώνει μία συγκεκριμένη ώρα το διάβασμα για να μπορείς να έχεις χρόνο για έναν καφέ ή μία βόλτα. Όταν υπάρχει κίνητρο για να διαβάσεις, δηλαδή να βγάλεις ένα κομμάτι της ύλης σου για να μπορείς να απολαύσεις την παρέα σου, το διάβασμα σου θα δεις που ξαφνικά θα γίνει ευχάριστο και όχι τόσο ανυπόφορο όσο πριν. Κάνε το ίδιο και με την ύλη σου! Διάβαζε πρώτα τα θεωρητικά και βαρετά κομμάτια και άφηνε για μετά τα πρακτικά και πιό ευχάριστα. Έτσι, ακόμα και ο τρόπος με τον οποίο θα διαβάζεις θα αποτελεί ένα κίνητρο!

2. Μην ξενυχτάς! Ξέρω ότι είσαι φοιτητής και ότι σου φαίνεται δελεαστικό να πας είτε στο “γιαννιώτικο” theatriz, είτε στο «θεσσαλονικιώτικο» markiz, στο «κομοτηνιώτικο» avant, στης Αθήνας τα μπουζούκια και στης Κρήτης τα κλαμπ και όπου αλλού θέλεις, αλλά κατάλαβε οτι δεν θα είναι δυνατόν να διαβάσεις την επόμενη μέρα. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι ο βραδινός ύπνος δεν αναπληρώνεται με τίποτα!

3. Ξύπνα συγκεκριμένες ώρες! Εάν προσπαθείς την μία μέρα να ξυπνήσεις 8 το πρωί ενώ τις υπόλοιπες έκλεινες το ξυπνητήρι σου για να χουζουρέψεις στο όμορφο, μαλακό και παραδεισένιο κρεβατάκι σου να ξέρεις ότι ούτε ο πιο γερός καφές δεν θα καταφέρει να σου πάρει όλη την σκοτούρα και την νύστα που θα σε διακατέχει. Οι διαφορετικές ώρες ξυπνήματος θα σε οδηγήσουν σε διαφορετικές ώρες ύπνου και δυστυχώς θα καταλήξεις να κοιμάσαι από το χάραμα μέχρι το μεσημέρι.

4. Απόφυγε το βραδινό διάβασμα. Όχι, δεν έχει να κάνει με το εάν είσαι από τους τύπους που μπορούν να συγκεντρωθούν περισσότερο το βράδυ. Τις ώρες μετά τις 8 έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι ο εγκέφαλος μας δεν απορροφά πολλές πληροφορίες γιατί εκκρίνει υγρά τα οποία σε χαλαρώνουν έτσι ώστε κατά τις 12 να είσαι προετοιμασμένος για ύπνο.

5. Ο λίγος ύπνος γερνάει τον εγκέφαλο (το ήξερες αυτό;!). Φοιτητής είτε όχι πρέπει να μάθεις να κοιμάσαι όσες περισσότερες φορές μπορείς το καθιερωμένο οκτάωρο. Εκτός αυτού πρέπει να γνωρίζεις ότι πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι ο ύπνος πάνω από οκτάωρο είναι φανερά βλαβερός για την υγεία μας αλλά και για την εγκεφαλική λειτουργία. Συγκεκριμένα οι νέες επιστημονικές έρευνες κατέληξαν στο ότι 6-8 ώρες ύπνου είναι το ιδανικό για έναν νέο ενήλικα.

Και αφού αναφέρθηκαν παραπάνω συμβουλές που έχουν να κάνουν με το πρόγραμμα που πρέπει να έχεις πρέπει να μάθεις ορισμένα βασικά πράγματα μερικά από τα οποία είναι από τα πιο συνηθισμένα διατροφικά λάθη που κάνει ένας φοιτητής σε περίοδο εξεταστικής.

1. Όταν η μαμά σου ερχόταν μέσα στο δωμάτιο ή σε κυνηγούσε μικρό μέσα στο σπίτι για να φας όλο σου το φαγητό δεν είχε άδικο. Εάν ποτέ έχει τύχει να διαβάσεις έρευνες από διατροφολόγους θα παρατηρήσεις ότι η συμβουλή όλων είναι κοινή. Ποτέ δεν πρέπει να παραλείπεις γεύματα. Τρία γεύματα είναι το ιδανικό, πρωί, μεσημέρι, βράδυ. Εάν δεν τρως, είναι λογικό ο οργανισμός σου να μην μπορεί να ανταπεξέλθει. Όπως λέει και η παροιμία “Νηστικό αρκούδι δεν χορεύει”.

2. Αχ σοκολάτα, αγαπημένη σοκολάτα! Ένα από τα πιο συχνά και γνωστά γεύματα στη διάρκεια των εξετάσεων. Παίρνεις την αγαπημένη σου αυτήν με τη φράουλα, το πορτοκάλι, τους ξηρούς καρπούς, την υγείας αλλά κάνεις μέγα λάθος αφού γνωρίζεις ότι δεν θα αρκεστείς στο ένα κομμάτι της αλλά θα την φας ολόκληρη. Είναι γνωστό ότι η σοκολάτα δρα αντικαταθλιπτικά, αποβάλλει το στρες και βοηθάει αρκετά τους μαθητές (συγκεκριμένα σύμφωνα με Βρετανική έρευνα βοηθάει στην επίλυση μαθηματικών!). Αντιθέτως όμως πρέπει να διευκρινιστεί ότι λόγω της ζάχαρης που περιέχει η σοκολάτα όταν γίνεται αυξημένη χρήση, προκαλεί νευρικότητα και δεν συμβάλλει στην συγκέντρωση.

3. Τρώγε φρούτα και λαχανικά και κατανάλωσε πολύ νερό! Είναι από τα πιο γνωστά ίσως tips μιας εξεταστικής, αφού συμβάλλουν στην καλύτερη απόδοση και σου προσφέρουν ενέργεια με τον πιο υγιεινό και ωφέλιμο τρόπο για τον οργανισμό σου!

4. Το ξέρω και καταλαβαίνω ότι σαν φοιτητής θα χρειαστείς έναν καφέ. Ιδιαίτερα τώρα πριν την εξεταστική του Σεπτέμβρη, τι καλύτερο υπάρχει από ένα ηλιόλουστο πρωινό με έναν δροσερό καφέ για να ανοίξει το μάτι σου και να απολαύσεις το διάβασμά σου. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου ακόμα και εάν ο καφές δεν είναι και ό,τι καλύτερο επειδή προκαλεί αρκετές φορές υπερένταση. Αλλά κάποιους τους βοηθάει. Προσοχή όμως! Μην καταναλώσεις παραπάνω από έναν καφέ και όπως προτείνουν και οι διατροφολόγοι όχι μετά τις 4 γιατί το βράδυ την ώρα που θα θέλεις να κοιμηθείς νωρίς ή και να χαλαρώσεις θα καταλήξεις να ταυτίζεσαι με τους βρικόλακες από το twillight και δεν θα κλείσεις μάτι όλο το βράδυ!

5. Φάε ένα σνακ την ώρα που διαβάζεις. Αποτελέσματα ερευνών έδειξαν οτι εάν καταναλώσεις ένα φρούτο, λίγη σοκολάτα, λίγους ξηρούς καρπούς (κατά προτίμηση αμύγδαλα) είναι αποδοτικότερο το διάβασμα που κάνεις αλλά και περισσότερες οι πληροφορίες που συλλέγει ο εγκέφαλός σου.

Αυτές λοιπόν είναι μερικές λεπτομέρειες που θα έπρεπε να προσέξει κάποιος σε περιόδους εξεταστικής. Μην πεθάνεις κιόλας όμως! Βγες με την παρέα σου, πήγαινε το Σάββατο και σε ένα τσιπουράδικο. Δες το όσο πιο ψύχραιμα μπορείς. Το μυστικό είναι ” Μέτρον Άριστον “…

Και μην ξεχνάς… Μια εξεταστική Σεπετεμβρίου είναι, θα περάσει !

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!