Εξεταστική: μία λέξη, τόσος πόνος…

Της Αναστασίας Τζαβάρα

Φίλε μου αγαπημένε, άλλη μια εξεταστική είναι εδώ και συνεχίζεται απειλητικά. Και σε ρωτώ αυστηρά: πως τα πήγες; Προτού μου ρίξεις μπουνιά και φύγεις νευριασμένος, σαν γνωστός φύτουλας έχω να σου προτείνω λύσεις έτσι ώστε να μην τρέχεις αλαφιασμένος στην επόμενη εξεταστική. Σημειώνεις ή θα νευριάσεις πάλι;

Ο πιο καλός, ο φοιτητής

Το κλειδί για να περνάς τα μαθήματα είναι η παρακολούθηση. Υπάρχουν μαθήματα που δεν τα περνάς αν δεν παρακολουθήσεις όσες σημειώσεις και όσα sos πάρεις στα χέρια σου, ας το παραδεχτούμε. Οι παρακολουθήσεις παίζουν μεγάλο ρόλο κι αν δεν μπορείς να πηγαίνεις σε όλα προσπάθησε να καλύπτεις τουλάχιστον το 90% των διαλέξεων. Εκεί ψυχολογείς τον καθηγητή, μυρίζεσαι αυτά που παίζει να βάλει κι εξασφαλίζεις ότι το μάθημα δεν πάει για Σεπτέμβρη. (εκτός αν ο καθηγητής είναι από αυτούς που βαθμολογούν με την τακτική του ανεμιστήρα) Αν δουλεύεις και οι «αγαπημένοι» εργοδότες δεν συνεργάζονται όσον αφορά το πρόγραμμά σου, κάνε τα κουμάντα σου έτσι ώστε κάποιος δικός σου ή έστω κάποιος γνωστός να πηγαίνει και να έχεις μια επαφής.

Εξτραδάκι: οι παρακολουθήσεις σου εξασφαλίζουν σίγουρο πτυχίο και μια πιο αναίμακτη εξεταστική.

Δύο ώρες την ημέρα, τον Σεπτέμβρη κάνουν πέρα

Αν στις σημειώσεις σου και στο κεφάλι σου επικρατεί ένα χάος, φρόντισε ένα μήνα πριν την εξεταστική να οργανωθείς έτσι ώστε να μην τρέχεις τελευταία στιγμή σαν να έχεις πάρει φωτιά. Δεν σου λέω να λιώσεις στο διάβασμα, αλλά αφιέρωνε καθημερινά ένα δίωρο και άρχισε να διαβάζεις σιγά σιγά και να βλέπεις ποια κατέχεις και ποια όχι έτσι ώστε να ξέρεις που θα επικεντρωθείς τις εβδομάδες της εξεταστικής.

Εξτραδάκι: προτίμησε να πηγαίνεις στην βιβλιοθήκη της σχολής σου έτσι ώστε μετά το δίωρο να χτυπάς καφεδιά με φίλους και να συνδυάσεις και καμιά παρακολούθηση. Αν η σχολή σου πέφτει μακριά από το σπίτι σου, πήγαινε πρωί σε ένα καφέ που αγαπάς, θα έχει ησυχία και το δίωρο θα περάσει σαν νερό

Συγκεντρώσου λοιπόν

Κλείσε τα κινητά και τα fb και συγκεντρώσου πραγματικά στο διάβασμά σου και στην προετοιμασία του. Τα social media μας τρώνε σημαντικό χρόνο για να κάνουμε άσκοπα πράγματα. Το να αποκοπείς από το κινητό είναι καλό για την καθημερινότητά σου γενικότερα. Άρχισε να το εφαρμόζεις από τώρα που υπάρχει και λόγος.

Εξτραδάκι: διάβασε κάπου που δεν θα υπάρχει κοντά υπολογιστής να σε προκαλεί να τον ανοίξεις και κλείσε εντελώς το κινητό έτσι ώστε να μην μπεις σε πειρασμό ούτε να τσεκάρεις τα μέιλ σου.

Από ανάγκη υπερβολική

Απέφυγε τις υπερβολές! Τι εννοώ με αυτό; Μην ξενυχτάς διαβάζοντας γιατί όσο και να διαβάζεις αν κοιμηθείς μόνο δύο ώρες και μετά πας να δώσεις το μάθημα, θα θυμάσαι το 40% αυτών που όλη νύχτα προσπαθούσες να μάθεις. Γενικά να κοιμάσαι καλά και να τρως κανονικά. Και μην λιώνεις στο σπίτι. Διάβασε ποιοτικά κάποιες ώρες και μετά βγες έξω να αλλάξει παραστάσεις ο εγκέφαλος έτσι ώστε να ανανεωθεί και να μπορέσει να λειτουργήσει άρτια στη συνέχεια.

Εξτραδάκι: καφέδες και ξενύχτι είναι φίλοι μας στα δύσκολα αλλά συνήθως σε εξεταστικές περιόδους μειώνουν την ποιότητα της μνήμης μας και την απόδοσή μας συνολικά

«Είχε πρόγραμμα!»

Όταν έχεις πρόγραμμα όλα θα κυλήσουν όπως επιθυμείς. Οργάνωσε τον χρόνο σου και το διάβασμά σου με βάση τις προτεραιότητες που όρισες στην αρχή της χρόνιας ή στην αρχή της εξεταστικής. Εσύ ξέρεις ποιοι είναι οι στόχοι σου, τι είναι άπειρα σημαντικό, τι έχει λιγότερο νόημα να κάνεις. Με πρόγραμμα,  ξεκούραση και καλή διάθεση όλα θα πάνε καλά.

Εξτραδάκι: Μην τρελαίνεσαι και φορτώνεις τις μέρες σου με τρελές ώρες διαβάσματος. Κάθε μέρα από λίγο και ποιοτικό διάβασμα είναι πιο αποδοτικό από το κάθε μέρα άπειρο και όπως να ναι.

Η εξεταστική αποτελεί το αγκάθι τις φοιτητικής μας ζωής και σπάει την αγαπημένη μονότονη ανεμελιά και χαλαρότητα που μας χαρακτηρίζει. Δες το όμως σαν μια μικρή πρόκληση για την συνέχεια της ζωής σου κι ως γνωστόν μας αρέσουν οι προκλήσεις. Ακόμα κι αν δεν σ αρέσει αυτό που σπουδάζεις αλλά πλέον είναι αργά για να το αφήσεις, αντιμετώπισέ το σαν το σκαλοπάτι για κάτι άλλο πολύ καλύτερο που θα ακολουθήσει. (στο εξωτερικό κατά τη γνώμη μου) Ελπίζω να σου φέρω τύχη και καλά αποτελέσματα. Περιμένω πρόσκληση για την παρτάρα που θα οργανώσεις όταν πάρεις το πτυχίο σου. Καλή συνέχεια στη μάχη με το εξάμηνο! Πάρε το ξίφος σου και όρμα στους δράκους που σκόρπισε η ύλη για να σε κερδίσει.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!