Οι πιο… εναλλακτικές σπουδές στον κόσμο!

Άρτεμις Γιαννακοπούλου

Οι γονείς μου θυμάμαι πως πάντα μου έλεγαν να κάνω στη ζωή μου αυτό που πραγματικά με ενδιαφέρει και αγαπώ και πως, όσο δύσκολο κι αν είναι, αν το θέλω πραγματικά, μπορώ να το καταφέρω. Κάτι παρόμοιο υποθέτω πως  θα σκέφτηκαν και όσοι ενέταξαν στο πρόγραμμα σπουδών των πανεπιστημίων τους τις παρακάτω ειδικότητες. Περίεργες, πρωτάκουστες, ιδιαίτερα συγκεκριμένες και κάποιες ίσως πολύ ενδιαφέρουσες, αποτελούν μια επιλογή για κάποιους ανάμεσά μας που δεν έχουν αποφασίσει ακόμα τι θέλουν να κάνουν στο επαγγελματικό τους μέλλον.  Η νομική, η ιατρική, η φιλολογία και η αρχιτεκτονική μάλλον μοιάζουν mainstream μπροστά στις παρακάτω ειδικότητες που συναντά κανείς σε πανεπιστήμια του εξωτερικού!!

Beatles – Hope University (United Kingdom)

Ναι… Aκριβώς αυτό που φαίνεται είναι! Οι φοιτητές εδώ μαθαίνουν τα πάντα γύρω από το θρυλικό βρετανικό συγκρότημα των Beatles, καθώς μελετούν και την επιρροή της μουσικής τους στον κόσμο, η οποία δεν αμφισβητεί κανείς πως είναι τεράστια.  Με το συγκεκριμένο πτυχίο, μπορεί κανείς να εργαστεί στον χώρο της Pop κυρίως μουσικής. Αδιαμφισβήτητα, η ειδικότητα αυτή θα βρισκόταν στο πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ,  την πόλη των «Σκαθαριών». Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ.

Eurovision University of Malta

Μόλις πριν από ένα μήνα, το πανεπιστήμιο της Μάλτας ανακοίνωσε την έναρξη ενός νέου κύκλου σπουδών με έμφαση… στο γνωστό διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision! Η ενότητα, η οποία θα ξεκινήσει από το επόμενο εξάμηνο, θα ονομάζεται «Interpreting Music Culture: Multimodality, MTV & Eurovision»  και ως στόχο θα έχει να μυήσει τους πολλούς –μάλιστα- ενδιαφερόμενους στον κόσμο του διαγωνισμού, έναν κόσμο που απασχολεί τα τελευταία χρόνια ιδιαιτέρως τους νέους και αποτελεί πηγή πολιτιστικής έμπνευσης και κουλτούρας.

Κουκλοθέατρο- Connecticut University

Από το 1964 που εντάχθηκε στο πρόγραμμα σπουδών του πανεπιστημίου του Κονέκτικατ, οι απόφοιτοι είναι σπεσιαλίστες στην κατασκευή μαριονέτας,  το στήσιμο ενός κουκλοθέατρου, αλλά και την κατασκευή σκηνικών, κοστουμιών και ενός ολόκληρου θεατρικού έργου σε κουκλοθέατρο.  Το αν το κουκλοθέατρο θα μπορούσε, βέβαια, να χαρακτηριστεί ως επάγγελμα του μέλλοντος, αυτό είναι μάλλον  άλλο θέμα! Για περισσότερα στοιχεία, ανατρέξτε εδώ.

Σεξουαλικότητα – Ohio  State University

Στο πανεπιστήμιο του Οχάιο, οι σεξουαλικές σχέσεις, οι ποικιλίες στη σεξουαλική λειτουργία, οι σχέσεις, αλλά και οι έννοιες της τρυφερότητας και της αναπαραγωγής μπορούν να σου δώσουν πτυχίο! Οι φοιτητές που σπουδάζουν εδώ μελετούν την έννοια της σεξουαλικότητας, αλλά και της επιρροής της, κατά το πέρασμα των αιώνων, την πολιτική, πολιτιστική, βιολογική, εκπαιδευτική και κοινωνική της επίδραση στην κοινωνία, αλλά και στα άτομα, ενώ μελετούν τις διάφορες μορφές  που αυτή παρουσιάζει στη σύγχρονη κοινωνία. Οι πτυχιούχοι εδώ μπορούν να εργαστούν σε διάφορες οργανώσεις που ασχολούνται με τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις LGBT κοινότητες, στον τομέα της υγείας, αλλά και της δικαιοσύνης! Περαιτέρω πληροφορίες θα βρείτε εδώ.

Επιστήμη και τεχνολογία του surf Cornwall College (UK)

Οι λάτρεις των θαλάσσιων σπορ και ειδικότερα του surf, στο πανεπιστήμιο της Μεγάλης Βρετανίας μπορούν να γίνουν πρωταθλητές στο surf μόνο με το πτυχίο τους, καθώς διδάσκονται την κουλτούρα του αθλητισμού και των θαλάσσιων σπορ, αλλά και την πολιτιστική επιρροή του αθλήματος. Το πτυχίο προσφέρει την δυνατότητα σε κάποιον να γίνει δάσκαλος του surf, να ασχοληθεί επιχειρηματικά με το άθλημα, αλλά και να γίνει ένας σπουδαίος surfer. Για περισσότερα ανατρέξτε εδώ.

Βότανα – Goddard College (Vermont) – Bastyr  University (Washington)

Ο εναλλακτικός κόσμος των βοτάνων και των γιατροσοφιών, που γνωρίζουμε εδώ στην Ελλάδα, στην Αμερική αποτελεί ειδικότητα σε πανεπιστήμια! Οι μαθητές μαθαίνουν να χρησιμοποιούν τα βότανα και τα φυτά της φύσης ως εναλλακτικές μεθόδους θεραπείας ασθενειών, μαθαίνουν να καλλιεργούν βότανα, να αναγνωρίζουν τις θεραπευτικές και ευεργετικές ιδιότητές τους ως ένα μέσο ιατρικής βοήθειας, ενώ υποχρεωτικά είναι και τα μαθήματα που έχουν να κάνουν με την ιστορία των φυτών αυτών, αλλά και την ανθρώπινη διατροφή-διατροφολογία. Λεπτομέρειες εδώ.

Γενοκτονίες – Keene State College New Hampshire

Η ιστορική, πολιτική και κοινωνική σημασία των γενοκτονιών στην ανθρώπινη ιστορία, κυρίως αυτή των Αρμενίων, αλλά και τα ολοκαυτώματα των Ναζί είναι ο λόγος για τον οποίο το Keene State College έχει εντάξει στο πρόγραμμα σπουδών του την συγκεκριμένη ειδικότητα. Μελετώντας την ιστορία από όλες τις πτυχές της, το γεωγραφικό και κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο, οι γενοκτονίες αποτελούν εδώ ξεχωριστό κομμάτι της ιστορίας που απαιτεί ιδιαίτερη μελέτη, ενώ οι  φοιτητές, πέρα από τα γεγονότα, μαθαίνουν το πώς να επιβιώσουν σε έναν πόλεμο, το πώς να αποτρέψουν έναν πόλεμο, ενώ μελετούν σπουδαία έργα λογοτεχνίας, μουσικής, ζωγραφικής και τέχνης των περιόδων αυτών. Ίσως είναι, λοιπόν, σπεσιαλίστες ιστορικοί, θα λέγαμε! Επιπλέον στοιχεία εδώ.

Καραϊβική θάλασσα – Pitzer College (California) –  Emory University (Georgia) – Dartmouth College (New Hampshire) – Rutgers (New Jersey) –  William Paterson University of New Jersey – City University of New York Brooklyn College (New York) – Columbia University (New York) – Hofstra University  (New York) – SUNY (New York)

Όχι ένα ή δύο και τρία, αλλά εννέα πανεπιστήμια της Αμερικής, αλλά και της Ευρώπης δίνουν την δυνατότητα σε όποιον θέλει να έχει την αίσθηση ότι βρίσκεται σε μόνιμες διακοπές, να μάθει για την Καραϊβική. Εκτός από την γεωγραφία του αρχιπελάγους της Καραϊβικής, αλλά και των χιλιάδων νησιών της, οι φοιτητές εμβαθύνουν στην ιστορική, γεωγραφική, πολιτιστική και πολιτική σημασία του τόσο για την Αμερική όσο και για τον υπόλοιπο κόσμο!  Για να το λένε εννέα πανεπιστήμια, τι να πούμε εμείς… Ίσως να έχουν και δίκιο τελικά!

Δημοπρασίες – Harrisburg  Area Community  College

Για τους φοιτητές αλλά και τους καθηγητές της συγκεκριμένης εκπαιδευτικής ενότητας του πανεπιστημίου του Harrisburg, η διεξαγωγή μιας δημοπρασίας είναι τέχνη και απαιτεί ιδιαίτερες ικανότητες και δεξιότητες, τις οποίες αποκτά κανείς με το πτυχίο αυτό. Κατά τη διάρκεια της δωδεκάμηνης φοίτησής του, μαθαίνει κάποιος το πώς διοργανώνεται μια επιτυχημένη δημοπρασία, τους κώδικες δεοντολογίας που απαιτούνται, αλλά και μαθηματικές και οικονομικές έννοιες που εμβαθύνουν στον τομέα αυτό. Περισσότερα στοιχεία μπορείτε να βρείτε εδώ.

Λογική Carnegie Mellon University (Pennsylvania) – University of Pennsylvania (Pennsylvania) 

Στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ, η λογική θεωρείται κάτι παραπάνω από αυτονόητη και κάποιος μπορεί να τη σπουδάσει κιόλας! Η τέχνη της πειθούς, της λογικής επιχειρηματολογίας και του λόγου είναι τα κύρια πεδία ενασχόλησης των φοιτητών εδώ, οι οποίοι αργότερα μπορούν να χρησιμοποιήσουν το πτυχίο αυτό σε τομείς όπως η δικηγορία, η πολιτική, η δημοσιογραφία, καθώς και η διδασκαλία. Η… τέχνη της λογικής επιχειρηματολογίας τόσο στο γραπτό όσο και στον προφορικό λόγο μελετάται μέσα από ιστορικά, πολιτικά και κοινωνικά παραδείγματα, με έμφαση στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του ατόμου, έτσι ώστε να μπορεί να πείσει το συνομιλητή του ότι… ο ήλιος ανατέλλει από τη  δύση!  Λεπτομέρειες εδώ.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Να δείξω τώρα στους γονείς μου αυτό το άρθρο και να ψάξω για υποτροφίες σε ορισμένα από αυτά τα πανεπιστήμια!