Εμπειρίες από τη Νομική και την Άσκηση
της Ελευθερίας Χασάπη
Όσοι/ες έχουν επιλέξει και κατορθώσει να εισαχθούν σε οποιαδήποτε Νομική Σχολή της χώρας, είτε τελικά είναι ικανοποιημένοι/ες είτε όχι με την εν λόγω επιλογή, σίγουρα έχουν αποκομίσει πληθώρα εφοδίων, τα οποία θα φανούν απολύτως χρήσιμα στη μετέπειτα επαγγελματική τους πορεία. Το πτυχίο της Νομικής αποτελεί ένα “κλειδί” που ανοίγει πολλές πόρτες στο διάβα της ζωής, παρότι οι περισσότεροι αγνοούν το σύνολο των δεξιοτήτων που μπορεί να προσφέρει.
Σπουδές στη Νομική
Από τα πρώτα κιόλας εξάμηνα φοίτησης, οι φοιτητές/τριες έρχονται σε επαφή με βασικούς νομικούς όρους, τους οποίους αν και αρκετοί ακούν καθημερινά σε δημοσιογραφικά πάνελ και δελτία ειδήσεων, ωστόσο εύλογα συγχέουν και δυσκολεύονται να αντιληφθούν. Οι εν δυνάμει νομικοί μαθαίνουν τις γενικές αρχές και τη φιλοσοφία του δικαίου, τους επιμέρους κλάδους αυτού, τους τρόπους ερμηνείας των νομικών διατάξεων, τις διάφορες διεξόδους και τους τρόπους αντιμετώπισης των νομικών προβλημάτων, έρχονται σε επαφή με τις συνεχόμενες – καλώς ή κακώς – αλλαγές της νομοθεσίας, που αποδεικνύουν την ανάγκη της κοινωνίας για εξέλιξη, αναπροσαρμογή κ.ο.κ.
Δεν είναι σπάνιο βέβαια το φαινόμενο, αρκετοί/ες φοιτητές/τριες κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, να απογοητεύονται από την δυσκολία των όσων διδάσκονται και εντέλει να εγκαταλείπουν τις σπουδές τους. Όμως, δεν αναλογίζονται αφενός τον χρόνο, την προσπάθεια και τα χρήματα που έχουν δαπανήσει οι ίδιοι/ες και οι οικογένειές τους, προκειμένου να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους. Αφετέρου, η ολοκλήρωση των εν λόγω σπουδών αποτελεί ένα “δώρο”. Διότι αποφοιτώντας από τη Νομική Σχολή, πέραν των βασικών γνώσεων που έχει ο/η καθένας/μία αποκτήσει (και οι οποίες πρέπει να εξελίσσονται και να καλλιεργούνται περαιτέρω, ώστε να επιτευχθούν τα μέγιστα) είναι σε θέση να αντιλαμβάνονται τα κοινωνικά προβλήματα με διαφορετικό τρόπο. Επίσης, μαθάινουν να αντιμετωπίζουν τους ανθρώπους με τοην κατάλληλη προσέγγιση. Επιπλέον, διευρύνουν τους ορίζοντές τους μέσω της συνεχόμενης αναζήτησης και έρευνας, αναπτύσσουν την ικανότητα πειθούς, το αίσθημα δικαιοσύνης και κοινωνικής αλληλεγγύης, να καλλιεργούν την δεξιότητα του δημόσιου λόγου κλπ. Δεν είναι μάλιστα τυχαίο πως αρκετοί δημοσιογράφοι και πολιτικοί έχουν αποφοιτήσει από τη Νομική.
Βέβαια, όλα τα παραπάνω δεν αποκτώνται με εύκολο τρόπο. Με την εισαγωγή στη Νομική Σχολή πρέπει κανείς να είναι συνειδητοποιημένος και πρόθυμος να δώσει τον καλύτερό του εαυτό για να καταφέρει να φτάσει εκεί που χρόνια ονειρευόταν. Πρέπει να υπάρχει διάθεση να “γίνουν θυσίες”, να αφιερωθεί χρόνος, προσπάθεια και να διαμορφωθεί το κατάλληλο πρόγραμμα που – σε συνδυασμό με την απαιτούμενη πειθαρχία – θα βοηθήσει κάθε φοιτητή/τρια να είναι συνεπής στις ακαδημαϊκές του υποχρεώσεις, χωρίς ωστόσο να στερηθεί και την κοινωνική – φοιτητική του ζωή.
Άσκηση
Μετά την πολυπόθητη απόκτηση του πτυχίου η πλειονότητα των αποφοίτων σπεύδουν να ξεκινήσουν τη δικηγορική άσκηση, ώστε να αντιμετωπίσουν στην πράξη τα αντικείμενα που διδάχθηκαν σε θεωρητικό επίπεδο κατά τη διάρκεια των εξαμήνων φοίτησης. Ακόμη, θα έρθουν αντιμέτωποι/ες με την σκληρή, αλλά καθ’ όλα θελκτική – για όσους πραγματικά αγαπούν το αντικείμενο – πραγματικότητα των δικηγόρων.
Επαγγελματική καθημερινότητα
Ως ελεύθεροι επαγγελματίες, οι δικηγόροι σίγουρα αντιμετωπίζουν τις εν γένει κρίσεις τους κλάδου, εξαιτίας μάλιστα του πληθωρισμού των δικηγόρων ανά την επικράτεια, τις φορολογικές επιβαρύνσεις και τη γενικότερη αύξηση του κόστους ζωής, που πλήττει ούτως ή άλλως άπαντες. Ο χώρος εργασίας απαιτεί σίγουρα θέληση, υπομονή, διάθεση για εργασία, εξέλιξη και ανέλιξη, προθυμία, προγραμματισμό και οργάνωση, θυσίες και κυρίως “γερό στομάχι”. Ενδεχομένως πολλοί νεαροί/ες δικηγόροι – ασκούμενοι/ες ή μη – να έρθουν, δυστυχώς, αντιμέτωποι/ες με ανθρώπους που θα εκμεταλλευθούν την ανάγκη τους για εργασία, που θα τους προσβάλλουν και θα τους μειώνουν, κάνοντάς τους να αισθάνονται ανεπαρκείς και ανίκανοι να φέρουν εις πέρας τις εκάστοτε υποθέσεις. Μάλιστα, οι γυναίκες κατά βάση είναι αποδέκτες σεξιστικών ή και ρατσιστικών σχολίων, λόγω του φύλου, που ουδόλως τις διαφοροποιεί από τους άνδρες συναδέλφους. Είναι πάντως αναμφισβήτητο πως οποιαδήποτε στιγμή κάποιος/α αισθανθεί αρνητικά συναισθήματα, εξαιτίας της συμπεριφοράς απέναντί του, το καλύτερο είναι να αποχωρεί από το τοξικό εργασιακό περιβάλλον, σεβόμενος έτσι τον εαυτό του/της.
Ωστόσο, όπως κάθε κλάδος, έτσι και ο δικηγορικός έχει πέραν των θετικών και τις αρνητικών, τα οποία μπορούν να αντιμετωπιστούν από τον/την καθένα/μία που μάχεται να πραγματοποιήσει το όνειρό του/της (υπό φυσιολογικές και κυρίως ανθρώπινες συνθήκες απασχόλησης). Πρέπει όλοι να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό για να αλλάξουν τα όποια κακώς κείμενα βλάπτουν τόσο τους ίδιους, όσο και τους συναδέλφους που πρόκειται να ακολουθήσουν.